Οι τελικές αλλαγές για το γάλα και τα φάρμακα!!!

Οι τελικές αλλαγές για το γάλα και τα φάρμακα!!!

 

Αλλάζει το τοπίο στην αγορά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων, των δομικών υλικών και του τουρισμού.

Στο γάλα καταργείται ο όρος «φρέσκο» και καθιερώνεται η σήμανση «μίας ημέρας». Οσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, εκτός και αν μέσα σε ένα τρίμηνο δεν έχουν υποχωρήσει οι τιμές

Νέοι κανόνες διαμορφώνονται στην παραγωγή και διακίνηση του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των βιβλίων και του ψωμιού μετά τη διαφαινόμενη σύγκλιση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα για την εφαρμογή των 329 προτάσεων του ΟΟΣΑ. Η «Οικονομία» παρουσιάζει τις τελευταίες αλλαγές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τις συζητήσεις του υπουργείου και της τρόικας.

Σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκλιμάκωση των τιμών και το άνοιγμα του ανταγωνισμού. Ετσι, στο μέτωπο του γάλακτος καταργείται ο ορισμός του «φρέσκου», όπως και η διάρκεια ζωής για το χαμηλής παστερίωσης. Στη θέση του «φρέσκου» έρχεται το γάλα «μίας ημέρας».

Στο βιβλίο απελευθερώνονται οι τιμές για όλες τις κατηγορίες πλην των λογοτεχνικών, ενώ στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα το καθεστώς τιμολόγησης ανοίγει μερικώς.

Για σειρά αγορών αίρονται εμπόδια με σκοπό την ευκολότερη διάθεση των προϊόντων τους, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέβασε στο 87% από 80% το ποσοστό των συστάσεων του ΟΟΣΑ που θα εφαρμοστεί, ενώ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με την τρόικα στο θέμα των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

 

Η ατζέντα του OOΣΑ θα ισχύσει κατά… 87%

Τελευταίες πινελιές απομένουν στο νομοσχέδιο με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, προκειμένου αυτό να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση και να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Η «Οικονομία» παρουσιάζει τις νέες ρυθμίσεις στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας των τροφίμων, των δομικών υλικών και του τουρισμού, όπως αυτές έχουν μέχρι στιγμής διαμορφωθεί από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας.

Στα επίμαχα θέματα της ατζέντας οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συγκλίνει στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φαρμακεία, στα βιβλία αλλά και στο ψωμί.

Οπως όλα δείχνουν, πλέον θα ισχύουν τρεις κατηγορίες, «γάλα μίας ημέρας», χαμηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας

Στο «μέτωπο» του φρέσκου γάλακτος, που έχει ανάψει… φωτιές τόσο στις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας όσο και στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην πλήρη υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για πλήρη απελευθέρωση χωρίς ίχνος προστατευτισμού, στην παραγωγή, τη σήμανση και τη διάθεση, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει την καθιέρωση του γάλακτος «μίας ημέρας».

Ανέβηκε ο πήχης

Από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ για το λιανικό εμπόριο, την επεξεργασία των τροφίμων, τα δομικά υλικά και τον τουρισμό η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανέβασε το ποσοστό των συστάσεων που θα εφαρμόσει. Ετσι ενώ αρχικά υποστήριζε ότι θα νομοθετήσει το 80%, τώρα ανεβάζει τον πήχη στο 87%. Οι τέσσερις τομείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ. Ο τζίρος τους αγγίζει συνολικά τα 44,26 δισ. ευρώ και παρέχουν πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας, που αντιστοιχεί περίπου στο 24% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Σκοπός των διαρθρωτικών αλλαγών είναι το άνοιγμα του ανταγωνι­σμού και η αποκλιμάκωση των τιμών.

 

Οι τομές στο 21% του ΑΕΠ

Φάρμακα μη συνταγογραφούμενα
Στα σούπερ μάρκετ εάν σε τρεις μήνες δεν πέσουν οι τιμές

Στο θέμα των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε αυτές να απελευθερωθούν, αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατηρεί κάποιους περιορισμούς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς τα σημεία διάθεσης.

Ετσι, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται με ανώτατες τιμές στα σημερινά επίπεδα. Ετσι θα εκδοθεί δελτίο τιμών με τις σημερινές ισχύουσες.

Η διαφορά είναι ότι θα πάψει να υφίσταται το συγκεκριμένο και ανώτατο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, που είναι στο 33%. Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα στα φαρμακεία να κατεβάσουν τις τιμές.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας πρότεινε το προαναφερόμενο σύστημα να διατηρηθεί για διάστημα τριών μηνών. Αν σε αυτό δεν υποχωρήσουν οι τιμές, τότε τα ΜΗΣΥΦΑ θα επιτραπεί να διατίθενται και από άλλα σημεία πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ. Για την ώρα, την πώληση θα έχουν μόνο τα φαρμακεία.

Εξάλλου, οι δύο πλευρές συγκλίνουν και σε θέματα μερικής απελευθέρωσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Ετσι, θα αλλάξει το ποσοστό συνιδιοκτησίας για τα φαρμακεία με μείωση του ποσοστού (50%-50%), καθώς και το καθεστώς που αφορά την ιδιοκτησία από φαρμακοποιούς για περισσότερα από ένα φάρμακο.

Γάλα
Καταργείται ο όρος «φρέσκο», καθιερώνεται το «μίας ημέρας»

Στην κατάργηση του όρου «φρέσκου» έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα, αν και διαφωνούν στην πλήρη απελευθέρωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει στο ότι ο όρος «φρέσκο» δεν θα συνοδεύει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος της κατηγορίας χαμηλής παστερίωσης.

Με πιο απλά λόγια, το γάλα που σήμερα έχει ημερομηνία λήξης την πέμπτη μέρα δεν θα λέγεται «φρέσκο». Επίσης καταργείται και ο χαρακτηρισμός του γάλακτος ως «χαμηλής παστερίωσης», εφόσον η διάρκεια ζωής του είναι πέντε ημέρες.

Πια ο ορισμός «χαμηλής παστερίωσης» θα δίνεται με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κάθε βιομηχανία, αρκεί βέβαια να ενσωματώνει τις απαιτούμενες κοινοτικές προδιαγραφές.

Η κυβέρνηση επιμένει στην καθιέρωση της σήμανσης «γάλα μίας ημέρας», σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ελληνική κτηνοτροφία και τις μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Ετσι θα ισχύουν, εκτός απρόοπτου, τρεις κατηγορίες γάλακτος: «μιας ημέρας», χαμηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας.

Ψωμί
Η τιμή θα ρυθμίζεται με βάση το κιλό

Πώληση του ψωμιού με αναγραφόμενη τιμή ανά κιλό είναι η νέα ρύθμιση που θα ισχύει στην αγορά. Το υφιστάμενο καθεστώς περιορισμών (για τον άρτο προβλέπεται βάρος 500, 1.000, 1.500 ή 2.000 γραμ. και για τα αρτοσκευάσματα βάρος 250, 350, 500, 750 ή 1.000 γραμ.) δεν εξασφαλίζει την προστασία του καταναλωτή.

Το συγκεκριμένο βάρος δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων. Η τιμή πρέπει να ρυθμίζεται με βάση το κιλό, όπως σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται υπό μορφή χύδην. Ετσι οι καταναλωτές θα μπορούν να προστατευτούν από φαινόμενα εξαπάτησης, να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές και να έχουν περισσότερες επιλογές.

Βιβλία
Ενιαία τιμή στη λογοτεχνία μόνο για την πρώτη έκδοση

Τελειώνει το καθεστώς της ενιαίας τιμής για σημαντικές κατηγορίες βιβλίων.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενιαία τιμή θα ισχύει μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία καθώς και για την πρώτη έκδοση. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιβλίων, π.χ. σχολικά βοηθήματα, ξενόγλωσσα κ.λπ., απελευθερώνεται το σύστημα τιμολόγησης και διάθεσης.

Στη χώρα μας, σήμερα, τα βιβλία για δύο χρόνια από την έκδοσή τους δεν μπορούν να πωληθούν με έκπτωση μεγαλύτερη του 10% από τη λιανική τιμή που ορίζει ο εκδότης. Σε απομακρυσμένες περιοχές η λιανική τιμή δεν μπορεί να είναι πάνω από 5% μεγαλύτερη αυτής που ορίζει ο εκδότης.

Οι άλλες ανατροπές
Πέφτουν εμπόδια και… αραχνιασμένες διατάξεις

Στην κατάργηση σειράς περιορισμών και σε άλλες αγορές προχωρά επίσης η κυβέρνηση. Ορισμένες από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι:

  • Κατάργηση υποχρεωτικής γνωστοποίησης προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό. Επισημαίνεται ότι με το σύστημα ενημερώσεων που ισχύει αυξάνονται τόσο το κόστος των προϊόντων όσο και οι τελικές τιμές καταναλωτή. Επίσης αποτελεί εμπόδιο για εμπορία από διεθνείς προμηθευτές που επιθυμούν να λανσάρουν νέα προϊόντα στην ελληνική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται ο ανταγωνισμός.
  • Κατάργηση περιορισμών για την ανάπτυξη νέων τουριστικών υποδομών στην ηπειρωτική χώρα.
  • Επαναξιολόγηση των κριτηρίων όχλησης για την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής.
  • Κατάργηση απαρχαιωμένων διατάξεων, ειδικά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που δημιουργούσαν μέχρι σήμερα ανασφάλεια δικαίου.
  • Απλοποίηση του καθεστώτος των εργαστηρίων εντός κρεοπωλείων.
  • Επέκταση της δυνατότητας εκπροσώπησης των εταιρειών ενώπιον του Γενικού Χημείου του Κράτους (στις εφέσεις δειγματοληψίας) και από άλλους επαγγελματίες και όχι αποκλειστικά από χημικό.
  • Κατάργηση όλων των εμποδίων που εντοπίστηκαν όσον αφορά την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν: τις αυστηρές προδιαγραφές αδειοδότησης στον κλάδο της ασφάλτου, τις ελάχιστες απαιτήσεις για αποθηκευτικό χώρο και το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο στον τομέα των δομικών υλικών. Τα πολυάριθμα εμπόδια για επενδύσεις σε τουριστικές δραστηριότητες, όπως οι γεωγραφικοί περιορισμοί ή οι ελάχιστες ποιοτικές προδιαγραφές, οι περιορισμοί για τα γραφεία των ταξιδιωτικών πρακτόρων κ.τ.λ.
  • Κατάργηση κάθε υποχρέωσης για έγκριση ή γνωστοποίηση τιμών στις αρχές ή σε επαγγελματικές ενώσεις, για όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.
  • Αρση περιορισμών στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και βελτίωση του καθεστώτος του ελάχιστου περιεχομένου σύμβασης μεταξύ εταιρειών πετρελαίου και βενζινάδικων ως προς τους υποχρεωτικούς όρους τιμολόγησης. Βελτίωση της ρύθμισης για την επιβολή ανώτατων τιμών σε σημεία πώλησης που λειτουργούν σε χώρους εκμετάλλευσης ή κυριότητας του Δημοσίου.
  • Κατάργηση δικαιοδοσίας του υπουργού να απαγορεύει τη διακίνηση ορισμένων προϊόντων και κατάργηση περιορισμού σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα.
  • Κατάργηση περιορισμού για τις προσφορές προϊόντων σε πολυσυσκευασίες.
  • Κατάργηση απαγόρευσης σε καταστήματα outlet και στοκ να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις.
  • Δυνατότητα έκδοσης Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση μεγαλύτερων συσκευασιών ελαιολάδου, για διανομή σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και κυλικεία και αντίστοιχους χώρους συλλογικής εστίασης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

 

ethnos.gr

Related posts

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους – ΦΩΤΟ