Μια απλή εξέταση ανιχνεύει το αλτσχάιμερ πριν την εκδήλωσή του!!!

Μια απλή εξέταση ανιχνεύει το αλτσχάιμερ πριν την εκδήλωσή του.

Την αναγκαιότητα για την πραγματοποίηση μιας απλής εξέτασης η οποία θα ανιχνεύει το αλτσχάιμερ πριν εκδηλωθεί, τόνισε με δήλωσή του ο καθηγήτης  Νευρολογίας του Georgetown Univerisity των Η.Π.Α., Δρ. H. Fenterof.

Είναι γεγονός πως 40άρηδες, 50άρηδες αλλά και ένας στους πέντε 60άρηδες, εκδηλώνουν νοητική διαταραχή η οποία εμφανίζεται με τη μορφή προβλημάτων στη μνήμη τους, και δεν είναι τίποτε άλλο από προπομπός του αλτσχάιμερ για περισσότερους απ΄ τους μισούς πάσχοντες.

Για τις παραπάνω ηλικιακές  ομάδες, η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της άνοιας. Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάζεται να περάσουν περίπου 15 χρόνια για να διαπιστωθεί η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούν τα προβλήματα μνήμης στον άνθρωπο. Σας φοβίζει αυτό;

Μάθετε λοιπόν πως όταν γίνεται λόγος για την άνοια, στην ουσία γίνεται αναφορά για τη μαζική δράση 100 περίπου διαφορετικών ασθενειών οι οποίες νεκρώνουν σταδιακά το 1/5 των κέντρων μνήμης του εγκεφάλου καθιστώντας εμφανείς τις διαταραχές όχι μόνο στη μνήμη αλλά και σε άλλες λειτουργίες όπως η γλώσσα, η κατανόηση η δυνατότητα κριτικής σκέψης και η νοητική οξύτητα. Αυτά τα δεδομένα είναι πιο τρομακτικά.

Ωστόσο, προκειμένου να βγούν όλα αυτά τα συμπεράσματα, 525 εθελοντες άνω των 70 ετών εξετάστηκαν για τα επίπεδα 10 λιπιδίων στο αίμα τους ώστε να διαπιστωθούν διαφορές μετά από σύγκριση των λιπιδίων ασθενών με διαταραχή με άλλων που ήταν ακμαίοι νοητικά. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα ίδια λιπίδια στους υπόλοιπους εθελοντές και οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα επίπεδά τους μπορούσαν να αποκαλύψουν με ακρίβεια 90% ποιοι θα εκδήλωναν Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Νέες μελέτες σε περισσότερους εθελοντές κρίνονται απαραίτητες για την ευρύτερη διαθεσιμότητα της εν λόγω εξέτασης, παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα.

 

Επιμελεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης   για τον giatros-in.gr

Related posts

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι