Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Τουρισμός & Άτομα με Αναπηρία»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Τουρισμός & Άτομα με Αναπηρία»

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, το Συνέδριο «Τουρισμός & Άτομα με Αναπηρία: πρόκληση για την ελληνική οικονομία & κοινωνία». Το Συνέδριο διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ως Εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής» .

 

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει ο «Τουρισμός για Όλους» ή «Προσβάσιμος Τουρισμός» τόσο για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία (είτε ως εργαζομένων είτε ως πελατών) όσο και για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την κατάκτηση νέων ομάδων πελατών. Ομιλητές ήταν πολλά στελέχη του τουριστικού κλάδου που συνεισέφεραν ουσιαστικά στη συζήτηση.

 

Χαιρετισμό στην έναρξη απεύθυναν ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, στη θέση της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας & Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) Άγγελος Τόλκας και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αλέξανδρος Λαμνίδης. Τον συντονισμό όλου του Συνεδρίου είχε αναλάβει ο γενικός γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. Χρήστος Νάστας.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (EDF) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA) αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις στον Τουρισμό διεθνώς. «Η Ελλάδα, όπως οι 25 χώρες της ΕΕ έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΑμεΑ, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των κρατών σχετικά με την προσβασιμότητα.

 

Ο προσβάσιμος Τουρισμός ή Τουρισμός για Όλους είναι και δικαίωμα και υποχρέωση! Θέλουμε να μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα μας ο τουρίστας από την άλλη άκρη της γης, αλλά και ο ίδιος ο Έλληνας με αναπηρία να μπορεί να ταξιδέψει στη χώρα του. Δυστυχώς, ο συντονισμός είναι ελλιπής. Εμείς διεκδικούμε και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να καθίσουν στο τραπέζι όλοι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς, μαζί με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος και να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν έργα στήριξης του “Τουρισμού για Όλους”. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σε αυτό το θέμα αλλά και με τον ΕΛΟΤ, με τον οποίο πρόσφατα δημιουργήσαμε το Πρότυπο προσβασιμότητας.

 

Μένουν να γίνουν ακόμη πάρα πολλά, να συντονιστούν οι υπηρεσίες, να ενημερωθεί όλος ο τουριστικός κλάδος. Από την πλευρά μας θα υποβάλουμε αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού ώστε να επικαιροποιηθεί και να εκδοθεί σε πολλές γλώσσες ο μόνος Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ο οποίος δημιουργήθηκε από την Ε.Σ.Α.μεΑ. το 2008. Επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που μόνο το αναπηρικό κίνημα υλοποίησε».

Μπορείτε να βρείτε τον Οδηγό στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. 

 

Related posts

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Μένουμε Σπίτι – Σποτ Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ.