Λέει ψέματα: Τί να κάνω;

Λέει ψέματα: Τί να κάνω;

 

Ο λόγος, για τον οποίο ένα παιδί καταλήγει στο ψέμα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του. Σε μικρές ηλικίες, τα παιδιά δεν ξεχωρίζουν εύκολα τη φαντασία τους από την πραγματικότητα. Και συχνά, από ένστικτο, χρησιμοποιούν το ψέμα, προκειμένου να ανακαλύψουν τα όριά σας ή για να νιώσουν ασφαλή.

Όσο μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν το ψέμα για να γλιτώσουν μία τιμωρία ή επειδή αισθάνονται άσχημα για κάτι και θέλουν να το αποκρύψουν, αλλά μπορεί να το κάνουν και επειδή δεν είναι έτοιμα ακόμα να… βγάλουν από μέσα τους το πραγματικό γεγονός.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ «ΜΑΓΙΚΟ» ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ
Εάν το ψέμα τους περιλαμβάνει πληροφορίες από τον φανταστικό κόσμο τους, μην σπεύσετε να τον καταστρέψετε. Αντίθετα, παίξτε το παιχνίδι τους, κάνετε σχετικές ερωτήσεις και αφήστε το παιδί να ξεδιπλώσει τα συναισθήματά του και στο τέλος να σας πει την αλήθεια.

«ΒΡΑΒΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Ακόμα και όταν λέει την αλήθεια για κάποιο όχι ιδιαίτερα ουσιαστικό ζήτημα, καλό θα είναι να το επιβραβεύσετε. Όσο του δείχνετε ότι η αλήθεια είναι το «καλό» τόσο κι εκείνο θα μάθει να την ακολουθεί.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Καμιά φορά το αίτιο, του να πει ψέματα, είναι πιο σοβαρό. Εάν για παράδειγμα, καταβροχθίσει μέσα σε μία μέρα τα πέντε κρουασάν, που του έχετε αγοράσει για όλη την εβδομάδα, τότε το ψέμα είναι πρόβλημα, αλλά η διατροφή του είναι μεγαλύτερο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΩΖΕΙ
Όταν το ψέμα του είναι σοβαρό, πρέπει να καταλάβει ότι η αποκάλυψη της αλήθειας από την πλευρά του θα έχει λιγότερες συνέπειες, σε σύγκριση με να αντιληφθείτε εσείς μόνοι σας την πραγματικότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
Εάν θέλετε η αλήθεια να είναι «κανόνας» στο σπίτι σας, θα πρέπει και εσείς να μην λέτε ψέματα. Ξέρετε ότι τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς. Δεν γίνεται, λοιπόν, εσείς να τους λέτε, αλλά να απαιτείτε από εκείνα να λένε μόνο την αλήθεια.

Related posts

Γιατί τα κοpίτσια στις μέρες μας είναι τόσο επιθετικά

Μπαμπάς κοιμίζει το μωράκι του πάνω στην κιθάρα του ενώ του τραγουδά – ΒΙΝΤΕΟ

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια – Το πρόγραμμα και οι θέσεις ανά σχολή