Καρότα: Γνωρίστε τα οφέλη τους!!!

Καρότα: Γνωρίστε τα οφέλη τους!!!

 

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι τα καρότα κάνουν καλό μόνο στην όραση. Η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη τους είναι πολλά περισσότερα. Μάθετε που κάνουν καλό, πώς μπορείτε να τα απολαύσετε και πώς θα επιλέξετε τα πιο νόστιμα.

Προτάσεις απόλαυσης

Το καρότο τρώγεται ωμό, σκέτο ή ως συστατικό σε διάφορες σαλάτες. Μπορείτε να το προσθέσετε επίσης σε διάφορα φαγητά, στις σαλάτες ή ως γαρνιτούρα. Το καρότο τρώγεται ακόμη μαγειρεμένο, μπορεί να γίνει τουρσί ή να γίνει χυμός. Ταιριάζει τέλεια με μήλο και πορτοκάλι.

Tip αγοράς: Τα εύγευστα καρότα είναι τα τρυφερά, τα χυμώδη και τα μικρά σχετικά σε μέγεθος. Συνήθως, τα μεγάλα καρότα είναι λιγότερο νόστιμα.

Τι μας προσφέρουν τα καρότα: Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, κάλιο, ενώ έχουν ποσότητες βιταμίνης Ε. Διαθέτουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης φωσφόρο, κάλιο και ασβέστιο.

Γονιμότητα

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλουσίες σε καροτενοειδή και λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την γονιμότητα των ανδρών, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως διαπίστωσαν μελετώντας 190 φοιτητές, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα καρότα είχαν σπερματοζωάρια με καλύτερη κινητικότητα και μορφολογία (Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι η ικανότητά τους να κολυμπούν προς το ωάριο).

Βοηθούν στο μαύρισμα

Σύμφωνα με τις έρευνες δεν υπάρχουν τροφές που να αυξάνουν την έκκριση μελανίνης και να συμβάλλουν στο μαύρισμα από μόνες τους. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή που αν τις συνδυάζετε με (λογική) έκθεση στον ήλιο θα σας χαρίσουν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα.   Οι τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα είναι όσες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στα λαχανικά και φρούτα και κυρίως στα καρότα.

Πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρότα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καρότου προέρχονται από ένα φυσικό «φυτοφάρμακο» που παράγεται από το καρότο το οποίο προστατεύει τις ρίζες του από μυκητιακές ασθένειες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν καρότα είχαν κατά το ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Λαμπερό δέρμα

Η βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το καρότο προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Η βιταμίνη Α προλαμβάνει τις πρόωρες ρυτίδες, την ακμή, την ξηροδερμία, τη μελάγχρωση και τις κηλίδες του δέρματος.

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

Related posts

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη