Η διάρκεια της αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω

Επειδή είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν σε ποιες ακριβώς περιπτώσεις αναπηρίας και τι ποσοστά απαιτούνται για να χορηγηθεί εφ’ όρου ζωής ή επ’ αόριστον το
πιστοποιητικό αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ πλέον , σας παραθέτω ως έχουν ακριβώς οι διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 16 Ν.3846/2010 , οι οποίες ορίζουν σε ποιες περιπτώσεις αναπηρίας η πιστοποίηση ισχύει επ’ αόριστον. 

Άρθρο 16

Διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου

1. Η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που κρίνονται απότις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ως πάσχοντες από: 

α) Σύνδρομο Down – αυτισμό – υψηλού βαθμού νοητική υστέρηση,

β) ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων,

 γ) φωκομέλειες, 

δ) νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή

ε) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων καθορίζεται επ’ αόριστον, 

στ) τυφλώτης,

ζ) παραπληγία τετραπληγία και

 η) ινώδης κυστική νόσος. 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκδίδεται εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος συγκροτείται επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από ιατρούς του ειδικού σώματος υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ. 

Με όμοια απόφαση, μετά από πρόταση της ανωτέρω επιτροπής καθορίζονται και άλλες, πλην των ανωτέρω, παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον. Με την ίδια διαδικασία τροποποιείται ο σχετικός κατάλογος παθήσεων.

Υ.Γ. θα προσπαθήσω να αναρτήσω και το επίσημο ΦΕΚ , όπου όλοι /ες να έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν και να κάνουν χρήση των διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 16 Ν.3846/2010
NOMOΣ ΥΠ_ ΑΡΙΘ. 3846 .2010 Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις.pdf

ΑΠΟ Μανώλης Δατσέρης FB

Related posts

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους