Ζωγράφος με Αλτσχάιμερ έφτιαχνε πορτραίτα του για να μην ξεχάσει… τον εαυτό του

Ζωγράφος με Αλτσχάιμερ έφτιαχνε πορτραίτα του για να μην ξεχάσει… τον εαυτό του

Όταν ο Αμερικανός καλλιτέχνης Γουίλιαμ Ουτερμέλεν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 1995, αποφάσισε να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση του περιορισμένου χρόνου και της μνήμης του. Για πέντε χρόνια έφτιαχνε πορτραίτα του εαυτού του πριν ξεχάσει εντελώς πώς είναι ο εαυτός του!

Στα αυτοπορτραίτα του φαίνεται πως ανά χρόνο οι ικανότητες του μειώνονται δραματικά και εμφανίζεται καταβεβλημένος.

Δώδεκα χρόνια μετά τη διάγνωση, και εφτά χρόνια μετά το τελευταίο του έργο, ο Ουτερμέλεν απεβίωσε το 2007 στα 74 του έτη, αφήνοντας πίσω του ένα θαυμάσιο έργο.

Σύμφωνα με τον Δρ Bruce Miller, νευρολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας: «Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει το βρεγματικό λοβό, σημείο ιδιαίτερα σημαντικό για την οπτικοποίηση και στη συνέχεια την τοποθέτηση της εικόνας σε έναν καμβά. Η τέχνη γίνεται πιο αφηρημένη, οι εικόνες είναι θολές και ασαφείς, πιο σουρεαλιστικές…».  

Το έργο του Ουτερμέλεν θεωρείται το συγκλονιστικότερο χρονικό της νόσου που έχει περάσει στην τέχνη μέσω της ζωγραφικής απεικόνισης μέχρι σήμερα.

Δείτε τα έργα του παρακάτω:

1967

1996

1996

1997

1997

1998

1999

2000

www.star.gr

Related posts

Κάνε παιδιά να δεις… Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι…

«Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες…»: Ξεσπά η οικογένεια της γνωστής κομμώτριας που πέθανε μετά την λιποαναρρόφηση – ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία – Ξεκληρίστηκε οικογένεια: Κάθισαν να φάνε μεσημεριανό όμως αντί για αλάτι έριξαν στο φαγητό… λίπασμα