Ζει 20 χρόνια με Αλτσχάιμερ και πήρε μεταπτυχιακό!Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη γιατρών.

Ζει 20 χρόνια με Αλτσχάιμερ και πήρε μεταπτυχιακό!Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη γιατρών.

Μία γυναίκα από την Αυστραλία που διαγνώστηκε με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ στα 46 της χρόνια, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη των γιατρών και σύντομα κλείνει δύο δεκαετίες από τη διάγνωση.

Η περίπτωσή της έχει γίνει παγκόσμιο θέμα στους ιατρικούς κύκλους – και όχι μόνο επειδή δεν ακολούθησε την φυσική πορεία της νόσου, που κανονικά θα έπρεπε να της κοστίσει πολύ νωρίτερα τη ζωή, γράφει η εφημερίδα Daily Mail.

Το εκπληκτικό είναι πως παρότι ο εγκέφαλός της επιδεινώνεται με αργό ρυθμό αλλά ασταμάτητα, εκείνη ζει σχεδόν φυσιολογικά – ή μάλλον κάτι παραπάνω από φυσιολογικά, αφού στο διάστημα των δύο δεκαετιών έγραψε δύο βιβλία, ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την άνοια, ενώ βρήκε και νέο σύζυγο!

Πρόλαβε επίσης να γίνει αληθινή σταρ στην Ιαπωνία, όπου η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Η Christine Bryden ήταν εξέχουσα επιστήμονας στην πατρίδα της και το 1995, όταν επισκέφτηκε ένα γιατρό με εξαντλητικές ημικρανίες, ήταν ήδη σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης σε θέματα επιστήμης.

Ο γιατρός της συνέστησε κάποιες εξετάσεις και όταν τις είδε, εντόπισε αμέσως τις βλάβες του Αλτσχάιμερ. Έτσι της είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να προετοιμαστεί ψυχολογικά, γιατί μέσα σε πέντε χρόνια θα ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι και θα εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τους άλλους.

Τη διάγνωση αυτή επιβεβαίωσε δεύτερος γιατρός και η 46χρονη διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια της.

«Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα μπροστά σε μια τέτοια διάγνωση», δήλωσε στο πρόγραμμα Australian Story του τηλεοπτικού σταθμού ABC. «Το ψυχικό τραύμα είναι τεράστιο».

Παρά τη διάγνωση, η κυρία Bryden δεν κατέθεσε τα όπλα. Συνέχισε να εξασκεί το μυαλό της με όποιον τρόπο μπορούσε και μέσα σε ένα χρόνο είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, ενώ μέσα σε 3 χρόνια είχε ερωτευτεί και παντρευτεί τον νυν σύζυγό της, Paul Bryden.

Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν μπορεί να εξηγήσει την εκπληκτική περίπτωσή της.

«Αν κάποιος κοιτάξει την τομογραφία εγκεφάλου της Christine, θα σκεφτεί πως ο ασθενής αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά του, διότι οι εγκεφαλικές βλάβες είναι εκτενείς», λέει ο καθηγητής Τζων Χότζες, επικεφαλής του Ιδρύματος Εγκεφάλου του Σύδνεϋ.

«Στην πραγματική ζωή, όμως, η Christine δεν είναι διόλου έτσι. Είναι ένα από αυτά τα περιστατικά άνοιας που μας προβληματίζουν και δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε. Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει».

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και κατά κανόνα εκδηλώνεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι μόλις το 5% των κρουσμάτων εκδηλώνεται πρώιμα, δηλαδή σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

 

ygeia.tanea.gr

 

 

Related posts

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις