“Επιτελούς βγάζουμε τον ιό HIV από την κρυψώνα του” δηλώνουν Δανοί ερευνητές!

 

 

“Επιτελούς βγάζουμε τον ιό HIV από την κρυψώνα του” δηλώνουν Δανοί ερευνητές!

Επιστήμονες από τη Δανία ανακοίνωσαν πως έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την θεραπεία της HIV/AIDS λοίμωξης, βρίσκοντας τρόπο να βγάζουν τον ιό από την «κρυψώνα» του. Όταν ο ιός HIV εισβάλλει στον οργανισμό, «κρύβεται» σε ορισμένα κύτταρα του σώματος, ενώνοντας το DNA του με το δικό τους. Με αυτό τον τρόπο, παραμένει επί χρόνια σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση, δημιουργώντας την επονομαζόμενη «δεξαμενή του ιού».

Αν ο φορέας παίρνει με συνέπεια την αντιρετροϊκή αγωγή του, η δεξαμενή του ιού παραμένει αδρανής και τα φάρμακα μειώνουν σε μη ανιχνεύσιμα όρια τα επίπεδά του στο αίμα. Αν, όμως, αλλάξει κάτι στη θεραπεία, η δεξαμενή «αφυπνίζεται» και αρχίζει να δημιουργεί νέους ιούς, οι οποίοι σύντομα πλημμυρίζουν πάλι τον οργανισμό.

Το «κρυφτούλι» αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο αφενός οι φορείς πρέπει να παίρνουν εφ’ όρου ζωής τα φάρμακα, αφετέρου είναι ανίατη η HIV/AIDSλοίμωξη. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους (AU), όμως, βρήκαν τρόπο να ενεργοποιούν την δεξαμενή του ιού και να την κάνουν εμφανή στο αίμα.

Ο τρόπος αυτός είναι η χορήγηση μικρής δόσης από ένα φάρμακο που λέγεται ρομιδεψίνη (romidepsin) και κανονικά είναι χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του λεμφώματος. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS (AIDS 2014) που διεξάγεται στη Μελβούρνη, χορήγησαν μικρή δόση του φαρμάκου μία φορά την εβδομάδα και επί τρεις εβδομάδες σε έξι φορείς του AIDS, διαπιστώνοντας πως υπήρξε εμφανής αύξηση των επιπέδων του ιού στους πέντε από αυτούς.

Αν και αυτό δεν ακούγεται πολύ σημαντικό, στην πραγματικότητα αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει τρόπος να αποκαλυφθούν οι δεξαμενές του ιού στον οργανισμό, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Όλε Σμελτς Σόγκααρντ, από το Τμήμα Λοιμωδών Νόσων του AU. Επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος να σκοτώνονται τα κύτταρα που «φιλοξενούν» τον HIV, πρόσθεσε.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr

Related posts

Τι πρέπει να έχετε πάντοτε στο αυτοκίνητό σας

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα της Ελλάδας σε ηλικία 119 ετών – Ποια ήταν η Χανιώτισσα Ελένη Μπαρουλάκη