Δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της νέας γρίπης καθώς ο ιός μεταλλάσσεται

Ο ιός Η7Ν9 της νέας γρίπης των πτηνών συνεχίζει να εξελίσσεται, καθιστώντας δύσκολες έως αδύνατες τις εκτιμήσεις για την πιθανότητα εκδήλωσης πανδημίας, δείχνουν οι τελευταίες γενετικές αναλύσεις. Σε μια άλλη εξέλιξη, κινεζικά μέσα αναφέρουν ότι ο ιός ανιχνεύθηκε την Κυριακή σε ένα τετράχρονο αγόρι που δεν έχει εμφανίσει ακόμα συμπτώματα -ένδειξη ότι η ίωση μπορεί να είναι ήπια σε ορισμένους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί στην Κίνα 61 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 14 θανάτων. Με βάση τα νούμερα αυτά η θνησιμότητα της νέας γρίπης είναι σχεδόν 23%, σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι σε μια συνηθισμένη εποχική γρίπη. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό ενδέχεται να είναι πολύ μικρότερο, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν ήπια κρούσματα που δεν έχουν καταγραφεί από τις αρχές.

Κανείς δεν γνωρίζει εξάλλου αν ο Η7Ν9 θα παραμείνει τόσο επικίνδυνος στην πορεία της εξέλιξής του τους επόμενους μήνες.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα περιορίζονταν στην επαρχία της ανατολικής Κίνας, το Σαββατοκύριακο όμως καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Πεκίνο, σε ένα κορίτσι του οποίου η οικογένεια εκτρέφει πουλερικά. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το αγόρι που μολύνθηκε χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα εξετάστηκε από τις αρχές επειδή ζούσε κοντά σε έναν αγοραστή πουλερικών από την οικογένεια του κοριτσιού.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο