Γιατί ένας άνδρας αλλάζει τη φωνή του;

Γιατί ένας άνδρας αλλάζει τη φωνή του;

 

Όταν ένας άντρας νιώθει έλξη για μια γυναίκα συχνά αλλάζει την χροιά και τον τόνο της φωνής του, ώστε να την προσελκύσει, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Stirling, στη Σκωτία, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 100 άντρες και γυναίκες από την Αγγλία και την Τσεχία, καθώς μιλούσαν σε άτομα του άλλου φύλου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άντρες άλλαζαν τον τόνο της φωνής τους για να ακούγεται πιο μελωδική και πιο ανδρική («βάθαιναν», δηλαδή, τη φωνή τους) στην περίπτωση που η γυναίκα στην οποία απευθύνονταν κέντριζε το ερωτικό τους ενδιαφέρον.

Οι τροποποιήσεις στη φωνή τους είχαν ως αποτέλεσμα οι συνομιλήτριες να χαρακτηρίσουν τη φωνή τους  ως πιο ελκυστική σε σχέση με την φυσιολογική φωνή που χρησιμοποιούσαν όταν απευθύνονταν σε γυναίκες που δεν τους έλκυαν.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη άκουσαν τις ηχογραφημένες φωνές των ανδρών, δίχως να τους βλέπουν  και μάλιστα χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε ώστε να μην επηρεάζονται από τα λόγια. Οι αγγλίδες έπρεπε έτσι να αξιολογήσουν τις φωνές των Τσέχων και οι Τσέχες τις φωνές των Άγγλων.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες οι αλλαγές αυτές στη φωνή των ανδρών γίνονται ακούσια, αφού οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν φάνηκε να αντιλαμβάνονται ότι άλλαζαν τη φωνή τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behaviour».

Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη πάντως η φωνή δεν παίζει σημαντικό ρόλο μόνο στη σχέση μας με το άλλο φύλο, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις με τους άλλους, αφού προδίδει ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη δικτυακή επιθεώρηση «PLoS One», χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα ενός ατόμου με βάση και μόνο τη φωνή από τη στιγμή που θα μας πει ακόμη και μια μόνο λέξη.

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Μάθε να αγαπάς πριν γίνει η μοναξιά η μόνη σου παρέα…

Γιατί ξυπνάω με πρησμένα βλέφαρα; Όχι δεν είναι κατακράτηση…

Πρησμένα πόδια: Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ