Έγινε δότρια νεφρού στα 85 της χρόνια..«δεν χρειάζομαι δύο υγιή νεφρά για να κάθομαι στο σπίτι και να πλέκω»

Έγινε δότρια νεφρού στα 85 της χρόνια..«δεν χρειάζομαι δύο υγιή νεφρά για να κάθομαι στο σπίτι και να πλέκω» – και τους ζήτησε να αφαιρέσουν το ένα και να το δώσουν σε κάποιον που το χρειάζεται. 

Μία γυναίκα ηλικίας 85 ετών έγινε πέρυσι ο γηραιότερος άνθρωπος στη Βρετανία που δωρίζει το ένα του νεφρό ενώ είναι ακόμα ζωντανός.

Η γυναίκα εξήγησε στους γιατρούς του Νοσοκομείου Royal Preston, στο Λάνκασιρ, ότι «δεν χρειάζομαι δύο υγιή νεφρά για να κάθομαι στο σπίτι και να πλέκω» – και τους ζήτησε να αφαιρέσουν το ένα και να το δώσουν σε κάποιον που το χρειάζεται.

Η γυναίκα έλαβε αυτή την απόφαση όταν διάβασε για την τραγική έλλειψη σε μοσχεύματα νεφρού που υπάρχει.

Σχεδόν 300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία περιμένοντας ένα μόσχευμα νεφρού, ενώ συνολικώς 6.000 άνθρωποι βρίσκονται ανά πάσαν στιγμή στη λίστα αναμονής. Ωστόσο ο αριθμός των ετήσιων μεταμοσχεύσεων δεν υπερβαίνει τις 2.500.

Η 85χρονη ζήτησε από τους γιατρούς του Royal Preston να την υποβάλλουν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να αποφανθούν αν είναι αρκετά υγιής ώστε να κάνει την προσφορά της.

«Έχω δύο νεφρά, αλλά ξέρω πως μπορώ να ζήσω μια χαρά και με το ένα. Τι να τα κάνω τα δύο, όταν όλη μέρα είμαι στο σπίτι και πλέκω και βλέπω τηλεόραση;» τους είπε.

«Σκέφτηκα λοιπόν, γιατί να μην δώσω τώρα το ένα μου νεφρό σε κάποιον που το χρειάζεται, αντί να περιμένω να δωριθούν τα όργανά μου μετά θάνατον;»

Αφού οι εξετάσεις έδειξαν πως οι νεφροί της ήταν υγιείς και η ίδια ήταν αρκετά δυνατή ώστε να χειρουργηθεί, γιατροί από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ προχώρησαν στη λήψη του νεφρού της.

Η γυναίκα, η οποία έκτοτε γιόρτασε τα 86 της γενέθλια και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, έχει αναρρώσει πλήρως. Δωρίζοντας ένα όργανο σε αυτή την ηλικία, ελπίζει να ενθαρρύνει και άλλους να προσφέρουν ένα νεφρό σε έναν άγνωστο.

Η κυρία Φιόνα Μπίγκινς, συντονίστρια των δεκτών μοσχευμάτων στο Royal Preston δήλωσε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην προσφορά νεφρών, ενώ ο παθολόγος δρ Κρις Μπερνς-Κοξ, εκπρόσωπος του οργανισμού προώθησης της ιδέας της δωρεάς νεφρού Give A Kidney είπε ότι «μία 85χρονη που έχει προσέξει τον εαυτό της μπορεί κάλλιστα να είναι πιο υγιής από μία 65χρονη».

Πηγή : Web Only

Related posts

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ