Τύφλωση:Ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου μετά τον φόβο του θανάτου

Ο φόβος της τύφλωσης αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου μετά το φόβο του θανάτου, καθώς το 70% του συνόλου των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον, απαραίτητες τόσο για τη διαβίωση, όσο και για την ψυχαγωγία μας, προσλαμβάνονται από τα μάτια.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με πολύ σοβαρό πρόβλημα όρασης είναι περισσότερα από 25.000 (περίπου 250 ανά 100.000 κατοίκους). Οι αιτίες που οδηγούν σε σοβαρές οπτικές διαταραχές ποικίλουν, όπως ποικίλουν και οι ηλικίες εμφάνισής τους. Οι πιο συχνές είναι το γλαύκωμα, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αμβλυωπία κτλ, ενώ υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών προλαμβάνει ή/και καθυστερεί τις δυσμενείς τους συνέπειες.

Οι σοβαρές παθήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την όραση  αναδεικνύονται στις μέρες μας σε μείζον ιατροκοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: περίπου 516 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν σήμερα πολύ σοβαρές οφθαλμικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), από αυτούς τα 40 – 45 εκατομμύρια είναι τυφλοί, εκ των οποίων το 1.5 εκατομμύριο παιδιά, ενώ ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται κάθε 5 δευτερόλεπτα σε διεθνές επίπεδο.

Τα στοιχεία αυτά, έγιναν γνωστά, κατά την διάρκεια του μεγάλου Πανελληνίου Προγράμματοςενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα που οδηγούν σε απώλεια της όρασης, με τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη»!

Το Πρόγραμμα υλοποιεί η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.), σε συνεργασία με τις Οφθαλμολογικές Εταιρείες τεσσάρων πόλεων, τους Γιατρούς του Κόσμου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

Μετά την πολύμηνη διαδρομή που ακολούθησαν σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα σε μεγάλα αστικά κέντρα, κωμοπόλεις, ορεινά χωριά, απομακρυσμένα και κοντινά νησιά, καθώς και «εμβληματικές» ακριτικές γωνιές της χώρας μας, οι συντελεστές του Προγράμματος κόβουν το «νήμα» στον εφετινό μεγάλο αγώνα για την προάσπιση της υγείας των ματιών στην πρωτεύουσα, με μια σειρά σημαντικών δράσεων.

«Αφετηρία» των δράσεων αυτών αποτέλεσε το Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens (Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι) 12 Οκτωβρίου, με πενθήμερη «πορεία» σε πέντε Δήμους της Αττικής και «τερματισμό» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία το ερχόμενο Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, το Πρόγραμμα «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη» περιέλαβε τη διεξαγωγή επιστημονικών Ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό κάθε πόλης, καθώς και ενημερωτικών εκδηλώσεων για το ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας στη γενική προσπάθεια, δύο απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με πρόβλημα όρασης, η κ. Γεωργία Γερογιάννη και ο κ. Φώτης Φλεβοτόμος, εξέθεσαν τα έργα τους σε κάθε πόλη στην ειδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών “Eye Create”, στοχεύοντας, μέσα από την Τέχνη, στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στο θέμα της προάσπισης της όρασης. Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.

Μια από τις κεντρικότερες δράσεις του Προγράμματος αποτέλεσε η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Οι εξετάσεις στόχευσαν στον έλεγχο για την ανακάλυψη σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Πέραν των βασικών πόλεων της εκστρατείας, το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου επεσκέφθη και θα συνεχίσει να επισκέπτεται πλήθος άλλων περιοχών της χώρας έως το τέλος του 2013.

 

 

onmed.gr

Related posts

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ