Ερευνητές εξετάζουν γιατί τρώμε ένα κιλό παγωτό όταν είμαστε στεναχωρημένοι
Σε σχετικό πείραμα οι συμμετέχοντες αφού παρακολούθησαν βίντεο με χαρούμενες, στενάχωρες ή αδιάφορες σκηνές, χρειάστηκε να δοκιμάσουν μια σειρά ροφημάτων με διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα φορτισμένοι συναισθηματικά – είτε λόγω μεγάλης χαράς ή εξαιτίας μεγάλης λύπης -δεν «ανιχνεύουν» εύκολα το λίπος των τροφών.
Οι γευστικοί τους κάλυκες όμως γίνονται κατά 15% πιο ευαίσθητοι όσον αφορά την αναγνώριση της πικρής, της γλυκιάς και της ξινής γεύσης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους κατά ένα μέρος εξηγούν γιατί οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη δεν μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν τα επίπεδα λιπαρών στις τροφές τους, αλλά και για ποιο λόγο οι οικονομικές στεναχώριες συνάδουν με μια αύξηση του βάρους.