Πως ένα δόντι μπορεί να σώσει ζωές!!!

Ο Δρ Neil Counihan, ο που δουλεύει με παιδιά, είναι ένας από τους πολλούς γιατρούς που πιστεύουν ότι εφόσον τα νεογιλά (παιδικά) δόντια χρειάζεται να αφαιρεθούν για ορθοδοντικούς λόγους, οι γονείς καλό θα ήταν να φροντίζουν για την αποθήκευσή τους. Γιατί όμως;

Τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε τμήματα του ιστού αυτών των δοντιών έχουν αμέτρητες πιθανές χρήσεις.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Άγγλου ορθοδοντικού πέθανε, σε ηλικία μόλις τριών ετών, από λευχαιμία και ως αποτέλεσμα, ο ίδιος έχει επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από πιθανές θεραπείες των ασθενειών του αίματος, όπως τα βλαστοκύτταρα. Έχει, μάλιστα, πείσει τον δωδεκάχρονο ανιψιό του, Pierre Moullier, να δώσει το πρόσφατα αφαιρεμένο παιδικό του δόντι, για το σκοπό αυτό, λέγοντάς του ότι, έτσι, ?γράφει ιατρική ιστορία?.

Η αποθήκευση βλαστοκυττάρων στοιχίζει, σήμερα, 1630 ευρώ για περίοδο τριάντα χρόνων. ?Στα επόμενα χρόνια, ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα είναι τόσο σύνηθες φαινόμενο, όσο το να αφήνεις ένα κέρμα κάτω από το μαξιλάρι του παιδιού σου στη θέση του χαμένου του δοντιού και να υποστηρίζεις ότι για αυτό ευθύνεται μια φανταστική νεράιδα?, λέει ο Δρ. Counihan.

Για τους οδοντιάτρους, η ιδέα της δημιουργίας νέων δοντιών είναι η λυδία λίθος του επαγγέλματος. Η αναπλαστική οδοντιατρική, η καλλιέργεια, δηλαδή, χρησιμοποιήσιμου ιστού ή κόκαλου, είναι το επόμενο βήμα. Ήδη, το King’s College προγραμματίζει να προσφέρει το πρώτο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στην Αναπλαστική Οδοντιατρική, με επίκεντρο τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα βλαστοκύτταρα συχνά καλούνται ?δομικά στοιχεία?, αφού έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε κάθε είδους ιστό. Εξετάζονται ως πιθανή πηγή θεραπείας για πλήθος νοσημάτων, από την παράλυση μέχρι την τριχόπτωση και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Όταν το δόντι του Pierre αφαιρέθηκε, τοποθετήθηκε σε ισοτονικό διάλυμα το οποίο περιέχει αντιβιοτικά και μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Brunel, για την εξαγωγή, κατάψυξη σε υγρό άζωτο και αποθήκευση των βλαστοκυττάρων. Σχεδόν 1000 άτομα έχουν αποθηκεύσει εκεί τον ομφάλιο λώρο ή παιδικά δόντια σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη μελλοντική υγεία των ίδιων ή συγγενικών τους προσώπων.

Μόλις μερικές χιλιάδες βλαστοκύτταρα μπορούν να βρεθούν σε ένα δόντι. O Counihan, όμως, υποστηρίζει πως ?μια μέρα θα έχουμε την τεχνολογία για να πολλαπλασιάσουμε τα βλαστοκυττάρα από ένα δόντι ή τον ομφάλιο λώρο, ώστε να μπορούμε με αυτά να θεραπεύσουμε ένα ενήλικα από τη λευχαιμία?.

?Πρόκειται για μια μακροχρόνια επένδυση?, λέει ο Alastair Sloan, καθηγητής Βιολογίας Οστών και Μηχανικής Ιστών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. ?Τα βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα, μελλοντικά, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση κατεστραμμένων ιστών. Προς το παρόν, όμως, ακόμα μαθαίνουμε. Οι ασθενείς και οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τα δεδομένα?, συμπληρώνει.

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο