Προτάσεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους

Προτάσεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., καταθέτει τις προτάσεις της επί των διατάξεων του  πολυνομοσχεδίου  επισημαίνοντας ως μείζονα θέματα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους τα ακόλουθα:

 

  • Για τις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου κρίνεται  σημαντική                                      α) η συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 16 διότι δεν προβλέπεται πρόσθετη μείωση φόρου  ποσού των 200€ για φορολογούμενους που είναι οι ίδιοι υποκείμενοι στο φόρο.                                                                                                                                        β) Στο άρθρο 14 προτείνουμε να διορθωθεί το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται για την απαλλαγή φορολογίας από μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία, προκειμένου η διάταξη να ισχύσει  για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Επίσης θεωρούμε απόλυτα δίκαιο να συμπληρωθεί και να ισχύσει η διάταξη και για τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 80%.
  • Στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην κατάργηση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων. Κινητικότητα,  διαθεσιμότητα ο νομοθέτης προβλέπει την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και συζύγων/γονέων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67%. Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με αναπηρία που έχουν προσληφθεί με διατάξεις του νόμου 1648/86 και 2643/98 με τους οποίους έχουν διοριστεί και προστατεύονται άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Εκτός των γονέων/συζύγων έχουν βάσει του νόμου προσληφθεί αδελφοί ατόμων με αναπηρία (έμμεση προστασία). Ως εκ’ τούτου ζητούμε την διόρθωση/βελτίωση των διατάξεων μέσω των οποίων προβλέπεται η εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους.
  • Με το άρθρο 82 καταργούνται ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας. Οι διατάξεις αυτές, εάν εφαρμοσθούν στα σχολεία ειδικής αγωγής και σε όλες τις δομές που παρέχουν εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακαριαίο θάνατο στο σύστημα εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία. Η εξαίρεση όλων των ΣΜΕΑΕ ΕΕΕΕΚ, και εν γένει των εκπαιδευτικών δομών που αφορούν στην ειδική εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη.

 

Τέλος, θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι κατά το σχεδιασμό φορολογικών οικονομικών μέτρων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία/χρόνια πάθηση. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δεδομένο ότι αυτά τα μέτρα δεν θα καταστούν ικανά να προστατεύσουν τα εισοδήματα των  ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

 

 

Επί των διατάξεων του ν/σ καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις με την πλήρη αιτιολόγησή τους:

 

Άρθρο 11:

 

Περίπτωση γ. της παραγράφου 1: Στα πρόσωπα της ανωτέρω παραγράφου προτείνεται να συμπεριληφθεί περ. iii)  ο/η σύζυγος

 

Παράγραφος 2: το ανώτατο ποσό του ετήσιου εισοδήματος που τίθεται για τα πρόσωπα της  περ. γ. της παραγράφου 2 προτείνουμε να καθορισθεί στο ποσό  των 9.000€ αντί των 6000€.

 

Παράγραφος 3 περίπτωση β:  Ζητούμε να διατυπωθεί ως εξής: «Κατά την εφαρμογή της παραγράφου 2 δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω κατηγορίες εισοδήματος και ποσά που αντιστοιχούν σε αναπηρικά επιδόματα:

 

Η περ. β της παρ. 3 ζητούμε να αναγραφεί ως εξής: β) εξωϊδρυματικό επίδομα, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και διατροφικό επίδομα που χορηγούνται από το Κράτος.

 

Σχόλιο: Ούτως ει’ άλλως βάσει της ΠΟΛ1149/24-6-2013 του υπουργείου οικονομικών, τα επιδόματα – βοηθήματα που δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικα χαρακτηριστικά του εισοδήματος, και δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων όπως τα άτομα με αναπηρία/χρόνια πάθηση δεν αποτελούν εισόδημα.

 

Άρθρο 14: Απαλλαγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία

 

Ζητούμε για λόγους αρχής και αποφυγής παρερμηνειών η εισαγωγή της παραγράφου 2 να διατυπωθεί ως εξής:

 

Οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις και ποσά που αντιστοιχούν σε αναπηρικά επιδόματα απαλλάσσονται από το φόρο:

 

Η περ. δ να διατυπωθεί ως εξής :

 

δ) το εξωϊδρυματικό επίδομα, τα προνοιακά επιδόματα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες αναπηρίας.

 

Παράγραφος ε: Προτείνουμε η παρ. ε να τροποποιηθεί ως ακολούθως: « Οι μισθοί , συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε άτομα με νοητική και σωματική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με νοητική και σωματική αναπηρία που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%»

 

Αιτιολόγηση: Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας στο εν λόγω ν/σ σε άνω του 80% θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης, αφού οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ για βαριές αναπηρίες τις οποίες θέλει να προστατέψει ο νομοθέτης καθορίζει ποσοστό 80%.

 

Επισημαίνουμε ότι με την τελευταία παρ. του άρθρου 38 του ν. 4024/2011 είχε διορθωθεί το εν λόγω ποσοστό αναπηρίας, προκειμένου να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής Ε.Ε.Τ.Η.ΔΕ. στους δικαιούχους,  γι’ αυτό και καθορίστηκε το ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ενώ ανάλογη είναι και η εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου χορήγησης επιδομάτων σε πρόσωπα με βαριές αναπηρίες, των οποίων το ποσοστό προσδιορίζεται σε 80% και άνω .

 

Επίσης ο συντάκτης του  παρόντος νομοσχεδίου στο άρθρο 17 ¨Εξαρτώμενα Μέλη¨ κάνει τη σωστή χρήση της ορολογίας αναφέροντας τη λέξη τουλάχιστον για να προσδιορίσει το ποσοστό αναπηρίας.

 

β) Για λόγους ίσης μεταχείρισης, και προκειμένου να προστατευθούν και οι οικογένειες των ατόμων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία ζητούμε να προστεθούν από τη διάταξη.

 

Άρθρο 16: Αφορολόγητο όριο εισοδήματος ή φορολογική έκπτωση

 

Στο άρθρο 16 προτείνουμε να συμπληρωθεί παράγραφος 4 ως εξής: «Για τα πρόσωπα που είναι οι ίδιοι υποκείμενοι φόρου, προσδιορίζεται το  ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ΑΣΥΕ και κάθε δημόσιας αρχής, εφόσον η γνωμάτευση είναι εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει ο χρόνος ισχύος της, υπολογίζεται πρόσθετη μείωση φόρου ποσού 500€».

 

O συντάκτης του ν/σ δεν έλαβε υπόψη του τη διαχρονική προστασία των προσώπων με αναπηρία σύμφωνα με τον ΚΦΕ του 1994 με την παρ. 2 του άρθρου 8 καθώς και την διάταξη καθορίζονταν για τους αναπήρους που είναι υποκείμενοι φόρου και για τα εξαρτώμενα μέλη.

 

Άρθρο 17:

 

Στην παρ. α)  ζητούμε

α) η μείωση φόρου για εξαρτώμενα μέλη να καθορισθεί στο ποσό των 500€ (αντί των 200), ώστε η μείωση του φόρου να καταστεί ουσιαστικά ευνοϊκή για τις οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία (εξαρτώμενα μέλη).

 

β)Να συμπληρωθεί ότι απαιτείται γνωμάτευση εκδοθείσα από κάθε δημόσια αρχή εφόσον ισχύει εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει ο χρόνος ισχύος της.

 

Άρθρο 18: Μειώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες

 

Σε κατανόηση της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, λόγω της αποδόμησης του συστήματος υγείας και πρόνοιας αναμέναμε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε ότι αφορά την έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.

 

Ζητούμε για τους φορολογούμενους που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή για φορολογούμενους που βαρύνονται από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,  το ποσοστό της μείωσης να καθοριστεί στο 20%  για ιατρικές και  νοσοκομειακές δαπάνες – δαπάνες αποκατάστασης, αποθεραπείας οι οποίες δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ανεξαρτήτως του ποσοστού του φορολογούμενου εισοδήματός τους. Το ποσό της μείωσης προτείνουμε να καθοριστεί ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6000€ (αντί 3000€ του γενικού πληθυσμού).

 

Ομοίως και στο άρθρο 18 όπως και σε όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπου απαιτείται γνωμάτευση εκτός από Γνωματεύσεις ΚΕΠΑ και ΑΣΥΕ να προστεθούν και γνωματεύσεις κάθε δημόσιας αρχής εφόσον είναι σε ισχύ.

 

 

Άρθρο 21 «Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα»

 

Τα είδη (κυρίως μικρο-ψευδο κοσμήματα, διακοσμητικά, μικροαξεσουάρ οικιακού εξοπλισμού, μικρο τάπητες, αρωματικά σαπούνια, κ.α.) που κατασκευάζονται σε εργαστήρια προστατευμένης εργασίας  τα οποία λειτουργούν κυρίως από συλλόγους Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με νοητική ή και σωματική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, πωλούνται όχι για την οικονομική συντήρηση των ατόμων που τα κατασκευάζουν  ή των συλλόγων που λειτουργούν τα εργαστήρια αυτά, αλλά ως μέρος ενός συνολικού δομημένου προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης ατόμων που λόγω της βιολογικής τους κατάστασης από την αναπηρία τους δεν μπορούν να ενταχθούν ως παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

 

Βάσει των ανωτέρω, και αναγνωρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά δεν αποτελούν κατ’ ουσία  επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος, θα πρέπει να προστεθεί παράγραφος με αριθμό 4 στο άρθρο 21, προκειμένου να εξαιρεθούν  από την έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα συνεπώς και από τη φορολόγησή τους, οι πράξεις μικροπώλησης ειδών – προϊόντων προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με νοητική ή σωματική αναπηρία και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, των συμμετεχόντων στα προγράμματα αυτά.

 

Η προτεινόμενη διατύπωση της παραγράφου έχει ως εξής:

 

«4.  Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θεωρούνται τα έσοδα μέχρι ποσού δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ από τις συναλλαγές, μετά την αφαίρεση των δαπανών για την αγορά πρώτων υλών, των εργαστηρίων προστατευμένης εργασίας που λειτουργούν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%).»

 

Άρθρο 29: Φορολογικός συντελεστής κερδών επιχειρηματικής δραστηριότητας

 

Ζητούμε για τους λόγους που αναφέρουμε στο εισαγωγικό μέρος του παρόντος εγγράφου να προβλεφθεί αναλογική μείωση φόρου, όπως ισχύει και για τα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις.

 

Παράγραφος 2:

 

α) καθορίζεται ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000€. Ζητούμε, λόγω του πρόσθετου κόστους για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας του, να προσαυξηθεί το ανωτέρω ποσό κατά 50%, δηλαδή να προσδιορισθεί στο ποσό των 15.000€.

β) ο χρόνος εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης για τους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%  να καθορισθεί σε έξι χρόνια (αντί 3 χρόνια που προβλέπει ο νομοθέτης για το γενικό πληθυσμό).

 

Παράγραφος 3: Στην παράγραφο 3 για τα πρόσωπα που έχουν κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση ο συντελεστής φορολόγησης να προσδιοριστεί στο 7%.

 

Άρθρο 31 : Αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες

 

Ζητούμε να καθοριστεί ότι  τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% απαλλάσσονται από την αντικειμενική δαπάνη όπως υπολογίζεται βάσει της παρ. 1 για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για τα πρώτα 120 τ.μ. Για ιδιοκατοικούμενη κατοικία από 121 τ.μ.  και πάνω η προσδιορισμένη κλιμακωτά αντικειμενική δαπάνη για τα άτομα με αναπηρία να υπολογίζεται μειωμένη κατά 60%.

 

Σχόλιο: Επισημαίνεται ότι ο νομοθέτης έχει προνοήσει για το σχεδιασμό ευνοϊκών διατάξεων σε ότι αφορά τα πρόστιμα αυθαιρέτων το ειδικό τέλος ακινήτων κ.λπ.

 

Άρθρο 32 «Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων»

 

Προτείνεται η διόρθωση της περίπτωσης ε) ως εξής:

 

«Η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ, εκτός από δωρεές προς το Δημόσιο, …………………….., ως και τα προνοιακά ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου των οποίων οι εν γένει δαπάνες λειτουργίας καλύπτονται τουλάχιστον κατά πενήντα τοις εκατό (50%)με επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.»

 

Άρθρο 33 «Μη εφαρμογή αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών»

 

Προτείνουμε η περ. α να διορθωθεί ως εξής:

 

α) προκειμένου για αντικειμενική δαπάνη, η οποία προκύπτει βάσει επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης που κάτοχος του είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας  τουλάχιστον 67%, το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως εάν το αυτοκίνητο έχει ταξινομηθεί ατελώς υπό την προϋπόθεση ο κάτοχος του επιβατικού αυτοκινήτου πληροί τις προϋποθέσεις για ατελή εισαγωγή αναπηρικού αυτοκινήτου.

 

Προτείνεται η διατύπωση της διάταξης με αυτό τον τρόπο  προκειμένου  να καταστεί ευκρινής και να μη δημιουργεί προβλήματα στη συνδιαλλαγή των δικαιούχων με τους εφόρους

 

Άρθρο 40 Φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα από κεφάλαιο

 

Ζητούμε βάσει της αρχής της αναλογικής ισότητας (παρ. 4 άρθρο 1 του Συντάγματος) να εφαρμοστεί ανάλογη μείωση του φόρου όπως για τα εισοδήματα από εργασία και συντάξεις (άρθρο 16 και 17)  είτε του ποσού που αναλογεί είτε του φορολογικού συντελεστή, σε πρόσωπα που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και το μόνο έσοδό τους προέρχεται από εκμίσθωση ακινήτου.  Ως παράδειγμα αναφέρουμε δωρεές από συγγενικά πρόσωπα σε άτομα με βαριά αναπηρία, τα οποία δεν εργάζονται ή δεν λαμβάνουν σύνταξη, προκειμένου να προστατευτούν στο υπόλοιπο του βίου τους.

 

Επίσης, για την ενίσχυση των σωματείων ΑμεΑ και των οικογενειών τους, πρωτοβάθμιων δευτεροβάθμιων σωματείων που ανήκουν στην Ε.Σ.ΑμεΑ. και της ιδίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητούμε να εξετάσετε την απαλλαγή φόρου των εσόδων των ανωτέρω σωματείων ατόμων με αναπηρία  και των οικογενειών τους, οι οποίοι εκμισθώνουν ακίνητα ή ΤΑΧΙ διασκευασμένα κατάλληλα για την μετακίνηση ατόμων με κινητική αναπηρία, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα έσοδα διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς που εξυπηρετούν τις ανάγκες των μελών των συλλόγων.

 

Άρθρο 58: «Φορολογικός συντελεστής»

 

Ζητούμε να εξεταστούν και οι διατάξεις του παρόντος άρθρου με το οποίο καθορίζεται ο συντελεστής για κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικής ισότητας (παρ. 1 άρθρο 4 του Συντάγματος σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 116) .

 

Διατάξεις για την κατάργηση ειδικοτήτων στην εκπαίδευση, διαθεσιμότητα, κινητικότητα υπαλλήλων.

 

Στο άρθρο 80 παρ. 2 , 81 παρ. 2, 82 παρ. 3, προβλέπεται εξαίρεση των μελών της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους ως εξής:

 

«Κατ’ εξαίρεση της ̟παραγράφου 2 δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα:

αα) υ̟πάλληλος ̟ που είναι ανά̟πηρος σε ̟ποσοστό τουλάχιστον 67% ή ̟πολύτεκνος κατά την

έννοια των ̟παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου ̟πρώτου του ν. 1910/1944 (Α ́ 229), εφόσον τα  τέκνα, ̟ποου ορίζονται στις ̟προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, συνοικούν με

αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., ό̟ως

ισχύει.

ββ) υ̟πάλληλος του ο̟οίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο ̟που ανήκει στην κατηγορία των

εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., και συνοικεί  με αυτόν, έχει ανα̟πηρία σε π̟οσοστό τουλάχιστον 67%.»

 

Η ανωτέρω διάταξη δεν προστατεύει άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που έχουν διορισθεί μέσω του νόμου 2643/98 καθώς και αδελφούς ατόμων με αναπηρία.

 

Γι’ αυτό ζητούμε η ανωτέρω διάταξη για όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου να διορθωθεί και διατυπωθεί ως εξής:

 

Κατ’ εξαίρεση της ̟παραγράφου 2 δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα:

 

αα) υ̟πάλληλος ̟ που είναι άτομο με αναπηρία  προστατευόμενος του ν. 1648/98 και του ν. 2643/98 και υπάλληλος με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%  ή πολύτεκνος κατά την έννοια των ̟παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου ̟πρώτου του ν. 1910/1944 (Α ́ 229), εφόσον τα  τέκνα, ̟που ορίζονται στις ̟προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε.,

ισχύει.

 

ββ) υ̟πάλληλος του ο̟ποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο ̟ ή αδελφός  που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., και συνοικεί  με αυτόν, έχει ανα̟πηρία σε π̟οσοστό τουλάχιστον 67%.

 

 

Άρθρο 91 «Κινητικότητα»

 

Ανάλογη εξαίρεση, όπως έχει προβλεφθεί για την διαθεσιμότητα, κινητικότητα κ.λπ. ζητούμε να προβλεφθεί και για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ατόμου με αναπηρία ή μέλους οικογενείας που έχει στη φροντίδα του άτομο με αναπηρία/χρόνια πάθηση  μακριά από την οικογενειακή εστία και τα κέντρα παρακολούθησης της υγείας τους, θα αναστατώσει την οικογενειακή ζωή τους  και θα επιβαρύνει την αναπηρία/χρόνια πάθησή τους. Ιδιαίτερα προβλήματα θα προκύψουν για χρόνια πάσχοντες οι οποίοι παρακολουθούνται σε μονάδες χρονίως πασχόντων όπως (μονάδες τεχνητού νεφρού, μεταμόσχευσης,

 

Άρθρο 82: Κατάργηση ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία του π̟ροσω̟πικού της δευτεροβάθμιας εκ̟παίδευσης και άλλες διατάξεις.

 

Όπως προαναφέραμε και στην εισαγωγή του παρόντος κειμένου θα πρέπει να ρητό και κατηγορηματικό τρόπο η εξαίρεση των Μονάδων Ειδικής Αγωγής ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

 

Άρθρο 100:

 

Να αναφερθεί με ρητό τρόπο ότι οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν ισχύουν για τις μονάδες τεχνητού νεφρού.

 

Με εκτίμηση

 

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                          Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                       ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

 

:

 

 

 

 

Πίνακας Αποδεκτών:

-Γραφείο Πρωθυπουργού

-Γραφείο Αντιπροέδρου Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου

-Πρόεδρο και Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου

-Υπουργό Οικονομικών  κ. Ι. Στουρνάρα

– Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

– Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννη

-Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κ. Μητσοτάκη

– Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Ε. Χριστοφιλοπούλου

-Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

-Υφυπουργό  Παιδείας  κ. Κ. Γκιουλέκα

– Υφυπουργό Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου

Υπουργό Υγείας  κ. Α. Γεωργιάδη

-Υφυπουργό Υγείας  κ. Α. Μπέζα

– Υφυπουργό Υγείας κ. Ζ. Μακρή

-Γενική Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών  κ. Χ. Παπακωνσταντίνου

– Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων

-Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου

-Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος

-Φορείς – Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

 

 

Related posts

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ