Ένα παιδί ή ένας ενήλικος που παθαίνει τροφική αλλεργία, διατρέχει ελάχιστο κίνδυνο να πεθάνει από αυτή την αιτία, πολύ μικρότερο και από τον κίνδυνο να δολοφονηθεί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Συγκριτικά, ο κίνδυνος να δολοφονηθεί κάποιος στην Ευρώπη -ανεξαρτήτως ηλικίας- είναι 11 στο εκατομμύριο μέσα σε ένα έτος, ενώ να πεθάνει από ατύχημα 324 στο εκατομμύριο (στις ΗΠΑ οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι 61 και 400 στο εκατομμύριο).
«Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που πέθαναν ξαφνικά από σοβαρή αλλεργική αντίδραση και αυτές οι ιστορίες είναι εκφοβιστικές. Όμως στην πραγματικότητα τέτοια συμβάντα είναι πολύ σπάνια και έχει σημασία να βλέπει κανείς τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους» δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπόιλ.
«Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων με τροφικές αλλεργίες και των οικογενειών τους, καθώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν λογικές προφυλάξεις. Από την άλλη όμως, θέλουμε να τους καθησυχάσουμε με δεδομένο ότι το να έχει κανείς μία τροφική αλλεργία, αυξάνει ελάχιστα τον κίνδυνο θανάτου του.
Οι υπερβολικές ανησυχίες για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν πάρα πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής κάποιου» πρόσθεσε ο Βρετανός επιστήμονας.
Οι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να έχουν γίνει συχνότερες κατά τα τελευταία χρόνια. Οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία γι’ αυτό το λόγο έχουν σχεδόν πενταπλασσιαστεί κατά την τελευταία εικοσαετία, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση.
Οι τυπικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν πρήξιμο, εξανθήματα ή έκζεμα. Οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί μερικές φορές οι αλλεργικές αντιδράσεις φθάνουν σε σημείο να απειλήσουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Η δόση ενός τροφίμου που απαιτείται για να «πυροδοτήσει» μια σοβαρή αναφυλαξία, ποικίλει σε μεγάλο βαθμό.
Η αναφυλαξία είναι συχνότερη στα παιδιά, όμως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ποια από αυτά είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες αλλεργικές κρίσεις.