Να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο !!!

Να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για την ειδική αγωγή προχώρησαν χτες το πρωί, οι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Απαίτησαν να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο, να εξασφαλιστεί από το κράτος η λειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με πλήρη στελέχωση και λυμένο το θέμα της μεταφοράς από και προς τα σχολεία, με πλήρη χρηματοδότηση.

 

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διευθυντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Κ. Λολίτσα, η αντιπροσωπεία των παραπάνω φορέων αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, τη μείωση των δαπανών, την οικονομική αφαίμαξη των γονιών καθώς και τη διαφαινόμενη περιθωριοποίηση που θα ζήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες με το νόμο 4115 και το άρθρο 39.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεσμεύτηκε για την πρόσληψη 3.150 αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και για παράλληλη στήριξη και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης, νούμερο το οποίο είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν αναφέρθηκε καθόλου σε προσλήψεις μέσω του τακτικού προϋπολογισμού ενώ δέχτηκε ότι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά η κατάσταση με την οποία προηγούνται εκπαιδευτικοί με αμφιβόλου προέλευσης διδακτορικά έναντι των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής από τα σχετικά πανεπιστημιακά Τμήματα (Θεσσαλίας, Μακεδονίας), χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει κάτι παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των ΑμΕΑ από και προς τα σχολεία τους, ο εκπρόσωπος του υπουργείο πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Συγκοινωνιών, λέγοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Για το περιβόητο άρθρο 39, υποστήριξε ότι οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ) θα λειτουργήσουν κανονικά ως έχουν και ως κέντρα στήριξης, χωρίς να αναφέρει όμως την υποβάθμιση μέσω της μείωσης του προσωπικού. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν ΣΜΕΑ αλλά δε δεσμεύτηκε πως τα υπάρχοντα θα λειτουργήσουν χωρίς ελλείψεις.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί έκαναν ξεκάθαρο ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα ειδικά σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Related posts

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ