Μεταφέρουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία με λεκάνη για τα ρούχα!

Εικόνες  που αποκαλύπτουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και που αποτελούν κίνδυνο για την ήδη επιβαρυμένη υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτά, φέρνει σήμερα στο «φως» το isotimos.gr. Γιατροί και νοσηλευτές χορηγούν χύμα φάρμακα σε ασθενείς, τα οποία μεταφέρονται από το φαρμακείο σε… λεκάνη για τα ρούχα!

Στις φωτογραφίες ντοκουμέντο που παρουσιάζει το isotimos.gr, βλέπετε τον τρόπο που χορηγούνται τα φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς εν έτη 2013 και που κάνουν ακόμη και τους κατοίκους της Ουγκάντα να νιώθουν ανακουφισμένοι από τη σύγκριση του αφρικανικού με το ελληνικό σύστημα υγείας. Τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των περικοπών η διακίνησή τους δεν γίνεται με τη συσκευασία τους, όπως δηλαδή παραλαμβάνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά με την ακριβή δοσολογία που θα χρειαστεί ένας ασθενής, χωρίς μάλιστα να υπάρχει μία νοσοκομειακή συσκευασία, η οποία να καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και η ελληνική νομοθεσία.

Κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα στα νοσοκομεία πραγματοποιείται από το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εκείνη τη στιγμή εκτελεί χρέη γιατρού και γραμματέα ταυτόχρονα. Έτσι, σαν να μην έφτανε η υποστελέχωση των νοσοκομείων, κάθε τμήμα στερείται και από έναν νοσηλευτή, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με αυτή τη διαδικασία. Ο νοσηλευτής, λοιπόν, πηγαίνει στο φαρμακείο του νοσοκομείου, ανοίγει το κουτί, κόβει ένα «φυλλαράκι» από την καρτέλα με όσα χάπια ή κάψουλες απαιτούνται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ενώ αρκετές φορές τοποθετούνται χύμα σε ένα λευκό φακελάκι που αναγράφει την ονομασία του χαπιού. Στη συνέχεια μεταφέρονται με λεκάνη των ρούχων (!) στα τμήματα του νοσοκομείου, με τον κίνδυνο φυσικά να ανακατευτούν και να μπερδευτούν. Όταν συμβαίνει αυτό, οι νοσηλευτές καλούνται να τα ξεχωρίσουν από το χρώμα, το σχήμα ή τα γράμματα που μπορεί να έχουν χαραγμένα!

Στις συγκεκριμένες αυτοσχέδιες συσκευασίες δεν αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής, η ημερομηνία λήξης, ο αριθμός παρτίδας, η ακριβής δοσολογία της δραστικής ουσίας του σκευάσματος, παρά μόνο η εμπορική ονομασία. Αυτό έχει ως συνέπεια να τίθεται ευθέως ζήτημα ασφάλειας και να αυξάνονται οι πιθανότητες λάθους κατά τη χορήγηση από το νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η «σύγχυση» είναι καθημερινό φαινόμενο. Ποιος όμως από την πολιτική ηγεσία θα αναλάβει την ευθύνη, όταν θα γίνει το λάθος και ο ασθενής λάβει άλλο φάρμακο από αυτό που χρειάζεται, με απρόβλεπτες και ίσως μοιραίες συνέπειες για τη ζωή του; Αν αυτό το λάθος δεν έχει ήδη γίνει…

 

thebest.gr

Related posts

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ