Καταργούν την αναδρομικότητα στα επιδόματα αναπηρίας,εγκύκλιος αναφέρει…

Καταργούν την αναδρομικότητα στα επιδόματα αναπηρίας

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει αναλυτικά:

1. Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αναστέλλεται αυτοδίκαια από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της γνωμάτευσης αναπηρίας ή της απόφασης ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, και επαναχορηγείται εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία γνωμάτευση των ΚΕΠΑ, με την οποία πιστοποιείται η πάθηση ή η αναπηρία για την οποία αιτείται την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις. Η συνέχιση της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων γίνεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επιδόματος και εφόσον έχει καταθέσει αίτηση στα ΚΕΠΑ μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης. Σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα διακόπτεται. Προκειμένου για νέο δικαιούχο ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πρόνοιας. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος του επιδόματος προσκομίζει γνωμάτευση του ΚΕΠΑ βάσει της οποίας εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης από αυτή που λάμβανε κατά τη λήξη της προηγούμενης γνωμάτευσης, η καταβολή, πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νέα κατηγορία προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης στην οποία εντάχθηκε ο δικαιούχος.

2. Μέχρι την έκδοση των νέων κοινών υπουργικών αποφάσεων, όπου θα καθορίζονται οι νέοι όροι και τα κριτήρια αναπηρίας για την ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ, είναι αυτονόητο ότι ισχύει το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει, κατά περίπτωση, κάθε πάθηση ή αναπηρία, για την οποία χορηγείται οικονομική ενίσχυση.

Παρατείνεται η καταβολή τής αναπηρικής σύνταξης

Παράταση της χορήγησης αναπηρικής σύνταξης στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που περιμένουν να αξιολογηθούν από τα ΚΕΠΑ και κατάργηση της αναδρομικότητας των αναπηρικών επιδομάτων για νέους δικαιούχους προβλέπονται σε δύο εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέας Πρόνοιας, Έφης Μπέκου, τονίζεται ότι για νέο δικαιούχο ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πρόνοιας και όχι η ημέρα που αναφέρει η πιστοποίηση της αναπηρίας τους από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ). Παραδείγματος χάριν, ένας πολίτης με πιστοποιημένο ποσοστό 67% π.χ. αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ από 28/2/12-29/2/14, δεν θα εισπράξει το επίδομά του από την αρχική ημερομηνία της πιστοποίησής του, αλλά από την ημέρα που εν τέλει θα καταφέρει να μαζέψει όλα τα χαρτιά του και να κάνει την αίτησή του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει και 11 μήνες, αφού η αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας μπορεί να εκκρεμεί μέχρι και 9 μήνες!

Παράταση

Ειδικότερα, ορίζεται ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα του συνταξιούχου, τότε παρατείνεται για έξι μήνες η καταβολή της σύνταξης λόγω αναπηρίας. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, θα πρέπει να πληρούν τα εξής: α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι την 31.10.2013 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους.

β) Είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που η χορήγηση της σύνταξής τους παρατάθηκε βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (συντάξιμο βάσει της νομοθεσίας που διέπει κάθε ασφαλιστικό φορέα), ή φέρουν συντάξιμο ποσοστό μικρότερο από 67% αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών. Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται συνταξιοδοτικές παροχές οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Για παράδειγμα: α) Ασφαλισμένος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ δικαιώθηκε σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% για το χρονικό διάστημα 1/8/2011-31/7/2012. Έχε» υποβάλει την 1/8/2012 αίτηση για παράταση της συνταξιοδότησες του λόγω αναπηρίας και εκκρεμεί η αίτησή του στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ.

Με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα πρέπει να χορηγήσει σύνταξη αναπηρίας στον ανωτέρω, το ύψος της οποίας θα είναι ίσο με εκείνο που ελάμβανε κατά το χρονικό διάστημα 1/8/2011- 31/7/2012. Η σύνταξη αναπηρίας θα αρχίσει να καταβάλλεται και θα αφορά τους μήνες Μάιο 2013 και εφεξής, και μέχρι 6 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης εξακολουθούν να γίνονται οι κρατήσεις ασθένειας και παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

β) Έστω ότι η αρμόδια υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ αποφαίνεται επί της εκκρεμούς αιτήσεως του ανωτέρω και βάσει αυτής εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας την 1/7/2013 για το χρονικό διάστημα 1/8/2012- 31/7/2014 με ποσοστό 67%.

Σε αυτή την περίπτωση και επειδή για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2013 συνταξιοδοτήθηκε με βάση ποσοστό αναπηρίας 80% (δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από το 67% που τελικά δικαιώθηκε από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ), το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα πρέπει να αναζητήσει άτοκα με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις χορηγούμενες συντάξεις.

 

 

Της Αλεξάνδρας Κλειδαρά
Πηγή: Εφημερίδα «Η βραδυνή»http://www.eoty.gr

Related posts

Έκτακτο επίδομα 350 ευρώ στις 30 Μαΐου: Αν έχεις παιδί που πάει Λύκειο είναι κρίμα να το χάσεις – Ποιοι το παίρνουν

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Παίρνεις 2.400€ στο χέρι με 1 απλή αίτηση: Το άγνωστο επίδομα που δικαιούνται πολλοί αλλά το ξέρουν ελάχιστοι