Κίνδυνος πρόωρου θανάτου όταν παραλείπονται τα φάρμακα της πίεσης

Όταν τα φάρμακα δεν λαμβάνονται με τη συχνότητα που πρέπει, ο κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 40%.

Την προσοχή των ασθενών που παρουσιάζουν αρτηριακή πίεση εφιστούν επιστήμονες από τη Σκοτία, οι οποίοι έπειτα από μελέτη τους διαπίστωσαν ότι όσοι ξεχνούν τα φάρμακά τους διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γλασκόβης διαπίστωσαν πως όταν τα φάρμακα δεν λαμβάνονται με τη συχνότητα που πρέπει, ο κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 40%.

Μάλιστα, αυξάνεται και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου και συγκεκριμένα κατά 35%.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν παραλείπονται συχνά ορισμένα από τα χάπια που πρέπει να παίρνει ο ασθενής, προκαλούνται αλλαγές στην πίεση του αίματος, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι καταστροφικές.

Έτσι, όταν ο ασθενής ξεχνάει να πάρει τα χάπια του για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αλλαγές αυτές πραγματοποιούνται συνεχώς, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου να είναι υπαρκτός.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 ασθενείς, οι οποίοι παρουσίαζαν υψηλή πίεση και για αρκετά χρόνια τους παρακολουθούσαν γιατροί από ειδική κλινική της Γλασκόβης.

«Η αρτηριακή πίεση μπορεί να παρουσιάσει πολλές μεταβολές και όταν αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες, οι διακυμάνσεις της μπορεί να είναι μεγάλες», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Sandosh Padmanabhan.

Στους παράγοντες αυτούς ανήκουν η γενετική προδιάθεση, το άγχος, αλλά και ο διαβήτης, ο οποίος μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension.

 

naftemporiki.gr

Related posts

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι