Θεράπευσαν το σύνδρομο Ντάουν

Θεράπευσαν το σύνδρομο Ντάουν

Ενα τεράστιο βήμα σε ό,τι αφορά την πρόληψη του συνδρόμου Ντάουν έκαναν επιστήμονες στην Ιταλία, οι οποίοι κατάφεραν να το θεραπεύσουν σε ποντίκια προτού καν αυτά γεννηθούν! Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Μπολόνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Renata Bartesaghi, οι οποίοι όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οφείλουν την επιτυχία τους στη χρήση μιας ουσίας που υπάρχει σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως το Prozac.

Η ουσία ονομάζεται φλουοξετίνη, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται εκλεκτικοί ανταγωνιστές της επαναπρόσληψης σεροτονίνης, και επηρεάζει κάποιες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, οι οποίες συχνά προκαλούν κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης, καθώς επίσης ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα, ακόμη και διαταραχές της όρεξης, όπως η βουλιμία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θεραπεία χορηγείται με μικρές δόσεις της ουσίας, οι οποίες, όπως προέκυψε, ρυθμίζουν ξανά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η λειτουργία του και ουσιαστικά να θεραπεύεται η συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Κατά τη μελέτη, οι επιστήμονες χορήγησαν τη θεραπεία σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στη δέκατη μέρα της εγκυμοσύνης τους και την ολοκλήρωσαν τη μέρα που γέννησαν. Οπως παρατηρήθηκε, έως τότε το πρόβλημα είχε αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου των μικρών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Brain», όπου οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «για πολλά χρόνια τα προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες που προκαλούνται από το σύνδρομο Ντάουν θεωρούνταν μη αναστρέψιμα. Η μελέτη αυτή παρέχει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η θεραπεία με φλουοξετίνη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και τα προβλήματα συμπεριφοράς που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του συνδρόμου Ντάουν».

Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι αν η επίδραση της φλουοξετίνης αποδειχθεί θετική σε ό,τι αφορά το σύνδρομο Ντάουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τότε θα μπορούν να κάνουν λόγο για μια πραγματική καινοτομία σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη-dimokratianews.gr

Related posts

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

Φουσκάλα στα πόδια; Έτσι θα την αντιμετωπίσεις…

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω