«Η Διατροφή στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής (http://www.crohnhellas.gr/) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του θέματος «Η Διατροφή στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) – Ελκώδης Κολίτιδα και Νόσος του Crohn» που γίνεται με σκοπό την ενημέρωση τόσο των πασχόντων όσων και του ευρύτερου κοινού.

Η παρουσίαση θα γίνει από την κα Ευσταθία Παπαδά

κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο MSc Πτυχιούχο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και University College London,

την Παρασκευή 17 Μαίου 2013

και ώρα 7:00μ.μ., στο Δημαρχείο του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μπιχάκη 8.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ)

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Eλκώδης Kολίτις και η νόσος του Crohn είναι νοσήματα που προκαλούν μια χρόνια και ειδική φλεγμονή, μόνο στο παχύ έντερο η πρώ-τη και σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα η δεύτερη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ;

Η ακριβής αιτιολογία των δύο αυτών νόσων παρα-μένει άγνωστη. Η επικρατούσα πάντως άποψη είναι ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής προδιαθέσεως και αρκετών παραγόντων του περιβάλλοντος. Προ-σφάτως, βρέθηκαν αρκετές θέσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα (χρωμοσώματα) που προδιαθέτουν στην εμφάνιση των νόσων αυτών, αλλά που από μόνα τους δεν είναι δυνατόν να τις προκαλέσουν.

Γι’ αυτό χρειάζεται και η επίδραση διαφόρων παραγόντων όπως ιοί ή βακτήρια, το κάπνισμα, η λήψη αντιρευ-ματικών φαρμάκων, η προσθήκη συντηρητικών στις τροφές, η αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες, ενδεχομένως το stress, καθώς και η μειονεκτική ή και λανθασμένη, για άγνωστους λόγους, αντίδρα-ση του αμυντικού (ανοσολογικού) συστήματος του οργανισμού. Ο ρόλος των ψυχολογικών παραγό-ντων είναι αμφίβολος, αλλά πιθανότατα είναι ένας παράγων που συντελεί για οξεία υποτροπή ήδη εγκατεστημένης νόσου.

Παρότι τα ΙΦΝΕ δεν χαρακτηρίζονται ως κλη-ρονομικά νοσήματα, πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών με ΙΦΝΕ έχουν τριπλάσια έως εικοσα-πλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν και αυτοί τη νόσο συγκριτικά με συγγενείς ατόμων χωρίς ιστορικό ΙΦΝΕ.

 

Related posts

Ημερίδα «Γυναίκα-Μητέρα, Αναπηρία & Αθλητισμός»

Με επιτυχία το Αποκριάτικο Γλέντι της ΕΕΑΣΚΠ 2020

Το ΔΥΟ Forum έρχεται στο Ζάππειο γεμάτο καινοτομίες