Επέστρεψαν οι Έλληνες Μεταμοσχευμένοι που πήραν μέρος στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες στο Durban

Ο πολυνίκης μεταμοσχευμένος αθλητής από το Αιγίνιο, ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος
πανευτυχής στο βάθρο, με το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία.

Η  πρόκληση  εντυπωσιακή  και το μήνυμα ισχυρό. Αυτά  ήταν  τα  κίνητρα  για  την συμμετοχή  των Ελλήνων μεταμοσχευμένων αθλητών, στους  19ους Παγκόσμιους  Αγώνες μεταμοσχευμένων  που ολοκληρώθηκαν με πολλή μεγάλη  επιτυχία, στις 4 Αυγούστου 2013  στο Durban της Νοτίου Αφρικής.

Η πρόκληση εντυπωσιακή λόγω της ευκαιρίας να ικανοποιήσουμε μία ανεκπλήρωτη  επιθυμία, να κάνουμε  ένα  τόσο επίπονο  και πολύωρο ταξίδι  για  να φθάσουμε στην όμορφη Αφρικανική Ήπειρο και συγκεκριμένα στο μακρυνό Durban. Να συναντήσουμε ανθρώπους  από όλο τον πλανήτη με  τους  οποίους μοιραζόμαστε αγωνίες  και  δυσκολίες στην καθημερινότητα, αλλά και χαρές  και  συγκινήσεις στους  αγωνιστικούς  στίβους.

Το μήνυμα  δεν  είναι  άλλο από την δυνατότητα να προβάλλουμε  μέσα  από τον  αθλητισμό τη μοναδική  ποιότητα  ζωής που προσφέρει  η μεταμόσχευση. Μπορούν η επιστήμη και η ιατρική  να  καυχιόνται  για  πολλά  πράγματα που προσφέρουν  στον άνθρωπο, αλλά τόσο αποτελεσματική ανακούφιση για τον ανθρώπινο πόνο, μόνο στην μεταμόσχευση με την αντικατάσταση ζωτικών οργάνων το επιτυγχάνουν.

Αυτό το θαύμα της  επιστήμης αλλά  και το μεγαλείο της  ανθρώπινης αλληλεγγύης, την προσφορά  οργάνων,  επιδιώκουν να αναδείξουν και να προβάλλουν οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων.  Και  βέβαια  τα  φυσικά και  αυθεντικά μέσα που διατίθενται για αυτή την προβολή του μηνύματος, δεν  είναι  άλλα  από τους  ίδιους τους μεταμοσχευμένους που συμμετέχουν στην γιορτή της χαράς και της ελπίδας που  είναι αυτοί οι  αγώνες.

Στους αγώνες συμμετείχαν  900  μεταμοσχευμένα άτομα από 47 χώρες. Τα μεταμοσχευμένα άτομα θα πρέπει να έχουν δεχθεί συμπαγές μόσχευμα ζωτικού οργάνου, (καρδιάς, νεφρού, πνεύμονα, ήπατος, παγκρέατος, αλλά και μυελού των οστών) και να λαμβάνουν δια βίου ανοσοκατασταλτική αγωγή. Συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ξεχωριστές ηλικιακές κατηγορίες και σε όλα σχεδόν τα ατομικά αγωνίσματα-αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Οι αγώνες καθιερώθηκαν από το 1980 και διεξάγονται κάθε 2 χρόνια.

Οι Έλληνες μεταμοσχευμένοι είναι πρωτοπόροι και από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγώνων  Μεταμοσχευμένων, (World Transplant Games Federation) και συμμετέχουν ανελλιπώς όλα  αυτά τα  χρόνια, με πολυάριθμες αποστολές και εντυπωσιακές διακρίσεις. Όλα αυτά τα χρόνια είναι καθοριστική η οικονομική συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού χωρίς την βοήθεια της οποίας δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε. Τα  τελευταία  χρόνια λόγω της οικονομικής  κρίσης τα  ποσά  έχουν μειωθεί κατά πολύ και είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε εξ ιδίων ένα  σημαντικό κόστος  αυτής της συμμετοχής. Ωστόσο η εθνική αποστολή, που αποτελείται από 15 αθλητές/τριες και έναν νεφρολόγο, συγκροτήθηκε με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και όρια  πρόκρισης, μετά την συμμετοχή των αθλητών, στους  25ους Πανελλήνιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων.

Αγωνιστικά το επίπεδο των αγώνων είναι πολύ υψηλό και τα αγωνίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας του κάθε  αγωνίσματος. Ιδιαίτερη όμως  είναι η σημασία  και η αξία της διοργάνωσης σε επίπεδο επικοινωνίας των μεταμοσχευμένων ατόμων μεταξύ τους.

Παρουσιάζεται η ευκαιρία να γνωριστούμε με μεταμοσχευμένους άλλων χωρών με διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικές συνήθειες. Είναι  συγκινητικό να συναντιέσαι με ανθρώπους που ζείς τις ίδιες δυσκολίες και αγωνίες και να μοιράζεσαι τις ίδιες εμπειρίες στην καθημερινότητά μας. Όπως επίσης είναι εντυπωσιακό να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν διαφέρεις σε ποιότητα ζωής από τους άλλους μεταμοσχευμένους και  σε πολλές περιπτώσεις συνειδητοποιείς ότι η  φυσική  σου κατάσταση είναι εφάμιλλη ή και καλύτερη από άλλους μεταμοσχευμένους.

Η αγωνιστική συμμετοχή από μόνη της προϋποθέτει υψηλού  επιπέδου επιτυχημένη μεταμόσχευση, αλλά  και γενικώτερα για να ανταποκριθεί κάποιος στις  ανάγκες ενός τόσο μακρινού ταξιδιού, θα  πρέπει να διαθέτει περίσσευμα αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης  και αυτονομίας στην καθημερινότητά του.

 Έχω  την ξεχωριστή ευλογία να  απολαμβάνω  πρωτόγνωρη ποιότητα μεταμόσχευσης νεφρού από το 1994, που μου επιτρέπει να συμμετέχω  στην γιορτή της μεταμόσχευσης και του πεντακάθαρου αθλητισμού, για 9η φορά, με εντυπωσιακές διακρίσεις.  Σκοπός και επιδίωξη της παρέμβασής μου αυτής είναι, να ενημερωθεί πρώτα η κοινωνία για τους Αγώνες και τα  πολυσήμαντα μηνύματά τους, καθώς και να ενημερωθούν και άλλοι μεταμοσχευμένοι, ώστε να ζήσουν και αυτοί παρόμοιες χαρές και συγκινήσεις. Το προσωπικό μου μήνυμα με όλους αποδέκτες είναι:

«Οι  καλύτεροι πρεσβευτές της Ιδέας της  Δωρεάς Οργάνων, είμαστε  οι μεταμοσχευμένοι αθλητές.»  

Οι μεταμοσχευμένοι αθλητές της Ελληνικής  αποστολής επέστρεψαν με σημαντική και αξιοπρεπή αγωνιστική παρουσία. Χαρακτηριστικό  των αγώνων ιδιαίτερα  στα  αθλήματα  του  στίβου,  είναι τα  πάρα  πολλά  παγκόσμια  ρεκόρ  που σημειώθηκαν. Συγκεκριμένα σε όλες τις κατηγορίες ανδρών και  γυναικών σημειώθηκαν 73 νέα Παγκόσμια Ρεκόρ στα αθλήματα του στίβου.

Στην τελική κατάταξη η χώρα  μας κατετάγη 25η σε σύνολο 47  χωρών.

 

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

Η τελική  συγκομιδή των μεταλλίων των μεταμοσχευμένων αθλητών,  της εθνικής  αποστολής που πήραν  μέρος  στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες έχει  ως  εξής:

ΧΡΥΣΑ:

ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ  Απόστολος, χρυσό μετάλλιο, κολύμβηση,  50 μ. Πεταλούδα.

Μανουλάκης Εμμανουήλ,  χρυσό μετάλλιο  στο Bowling.

ΑΣΗΜΕΝΙΑ:

ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ  Ισίδωρος, 2 ασημένια  μετάλλια, στο άλμα εις  ύψος και στον  δίσκο.

ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ Απόστολος, 2 ασημένια   μετάλλια, στα  100 μ. Πεταλούδα και ελαστική σφαίρα.

ΞΕΝΟΣ  Χρήστος, ασημένιο μετάλλιο στην επιτραπέζια  αντισφαίριση.

ΠΡΑΤΣΑΣ Νίκος ασημένιο μετάλιο στα 5 χιλ.  βάδην.

ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ  Νίκος, ασημένιο μετάλλιο στο Bowling.

ΧΑΛΚΙΝΑ:

ΑΡΚΑΣ Γιάννης,  2 χάλκινα μετάλλια, Bowling διπλό και  επιτραπέζια  αντισφαίριση διπλό.

ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ Νίκος, χάλκινο μετάλλιο Bowling διπλό.

ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος, χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό.

ΞΕΝΟΣ  Χρήστος, χάλκινο  μετάλλιο στην επιτραπέζια  αντισφαίριση διπλό.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας, χάλκινο μετάλλιο στα 5 χιλ. Βάδην.

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ Δημήτριος, χάλκινο μετάλλιο, στην επιτραπέζια  αντισφαίριση, σύνθετο διπλό.

ΜΠΟΤΣΑ  Αθανασία, χάλκινο μετάλλιο, στην επιτραπέζια  αντισφαίριση, σύνθετο διπλό.

ΚΤΕΝΑ  Σπυριδούλα, χάλκινο μετάλλιο, στο Bowling.

ΚΑΡΑΝΤΑΚΟΣ  Νίκος, χάλκινο μετάλλιο, στο άλμα  εις  ύψος.

Η Ελληνική αποστολή με τους  μεταμοσχευμένους αθλητές που πήραν μέρος στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες  στη Νότιο Αφρική. Ο πολυνίκης μεταμοσχευμένος αθλητής από το Αιγίνιο, ΜΑΤΣΚΙΔΗΣ Ισίδωρος πανευτυχής στο βάθρο, με το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία.    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ :

Related posts

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Μένουμε Σπίτι – Σποτ Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ.