Εξέταση θα εντοπίζει μικροσκοπικούς όγκους στα επινεφρίδια που αυξάνουν την πίεση

Εξέταση θα εντοπίζει μικροσκοπικούς όγκους στα επινεφρίδια που αυξάνουν την πίεση

Μια νέα εξέταση για την υψηλή πίεση και την αντιμετώπισή της δημιούργησαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι συχνά η υψηλή πίεση προκαλείται από μικροσκοπικούς καλοήθεις όγκους που βρίσκονται στα επινεφρίδια. Με τη νέα εξέταση οι γιατροί θα τους εντοπίζουν και θα τους αφαιρούν, προλαμβάνοντας έτσι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της πίεσης.

Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, ο ρόλος των επινεφριδίων είναι να παράγουν ορμόνες για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της απορρόφησης του νερού στον οργανισμό. Όταν εμφανίζουν μεγάλα μορφώματα η πίεση αυξάνεται, όμως τα επίπεδά της επανέρχονται σε φυσιολογικές τιμές όταν τα μορφώματα αυτά αφαιρεθούν.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πίεση αυξάνεται και όταν υπάρχουν πολύ μικρότεροι όγκοι σε άλλα σημεία των επινεφριδίων, οι οποίοι προκαλούν την παραγωγή αλδοστερόνης. Αυτό σημαίνει ότι οι νεφροί απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού και έτσι η πίεση αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πίεσης και των προβλημάτων που προκαλεί, όπως το εγκεφαλικό και η καρδιακή προσβολή.

Η εξέταση είναι απλή και πολύ οικονομική, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν απευθύνεται τόσο σε μεσήλικες αλλά σε άτομα άνω των τριάντα ετών, ώστε να μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση υψηλής πίεσης.

«Μια εξέταση που θα εντοπίζει τους συγκεκριμένους όγκους, ώστε να αφαιρεθούν, θα προλαμβάνει τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η πίεση και έτσι θα αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις», είπε στο BBC ο καθηγητής Μόρις Μπράουν, τονίζοντας ότι το 10% των περιπτώσεων υψηλής πίεσης μπορεί να θεραπευθεί αν αυτή εντοπιστεί εγκαίρως.

Η εξέταση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από το νοσοκομείο Addenbrooke’s και η σχετική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Genetics.

naftemporiki.gr

farmakopoioi.blogspot.gr

Related posts

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς