Εγγραφο – φωτιά για τα φάρμακα!

«Παράθυρο» για φωτογραφικούς διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων στο ΕΣΥ, ανοίγει έγγραφο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας προς τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Παράλληλα, βάζει «τρικλοποδιά» στην πολιτική προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι διοικητές καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στην ΕΠΥ τον αναλυτικό προγραμματισμό τους για τις προμήθειες φαρμάκων στο νοσοκομείο τους για όλο το 2014, προκειμένου η Επιτροπή να καταρτίσει στη συνέχεια το Πρόγραμμα Προμηθειών Υγείας του έτους.

Η φόρμα είναι ήδη ανηρτημένη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ΕΠΥ και δικαίωμα εισόδου σε αυτήν έχουν μόνον οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι διοικητές καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα και να καταγράψουν τις ανάγκες των ιδρυμάτων τους όχι μόνο σε δραστικές ουσίες, αλλά και σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, στα οποία θα αντιστοιχούν οι αιτούμενες δραστικές ουσίες. Δηλαδή η Επιτροπή ζητά από τους διοικητές να επιλέξουν φαρμακευτικό σκεύασμα, με την εμπορική ονομασία του, για κάθε ανοιχτό διαγωνισμό τον οποίο προγραμματίζουν, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον ασκό του Αιόλου για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς.

Μάλιστα δεν παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τύπο του επιλεγομένου σκευάσματος, δηλαδή εάν πρόκειται για γενόσημο ή πρωτότυπο ή και ακόμη το φθηνότερο ή το ακριβότερο της κατηγορίας του. Επιπρόσθετα, οι διοικητές στη σχετική φόρμα πρέπει να αναφέρουν την «τιμή μονάδας» του φαρμάκου που έχουν επιλέξει. Η τιμή μονάδας ωστόσο προκύπτει αποκλειστικά από το δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο δεν περιλαμβάνει τις τιμές που έχουν προκύψει από διαπραγμάτευση στα νοσοκομεία και είναι πολύ χαμηλότερες.

Ελένη Πετροπούλου

 

imerisia.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια