ΕΣΑμεΑ : Προτάσεις για τον τομέα της Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ : Προτάσεις για τον τομέα της Αποκατάστασης

Η αποκατάσταση στην Ελλάδα, παρόλο που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αύξηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και ως εκ τούτου το κλειδί για την ένταξη τους στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Αυτό έδειχναν τα στοιχεία του ΚΕΣΥ από σχετική μελέτη των προβλημάτων που αφορούν στην αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, τα οποία χρονολογούνται από το έτος 2000 και παραμένουν χωρίς να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος το έτος 2013.

Αντιθέτως σε υπολειτουργία βρίσκεται το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης. Η κατάργηση της διοικητικής του αυτοτέλειας και η ενσωμάτωσή του στο ΚΑΤ αποδεικνύει ότι το μοναδικό κέντρο Αποκατάστασης τείνει να αφομοιωθεί από το ασθμαίνων σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργίας δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης το οποίο θα έχει ως κέντρο αναφοράς της το αυτόνομο και ανεξάρτητο ΕΚΑ.

Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου και προς ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών των ατόμων με αναπηρία απαιτείται η δημιουργία νέων Μονάδων Αποκατάστασης στελεχωμένων με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου αποκατάστασης αποτελεί η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΚΑΦΚΑ.

Related posts

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ