Γιατί δεν έχω γεύση; 7 αιτίες

Μήπως όλα τα φαγητά σας φαίνονται άνοστα; Διάφοροι παράγοντες όπως π.χ. κάποιες παθήσεις, ορισμένα φάρμακα, ή και το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού. Δείτε πώς μπορείτε να ανακτήσετε λοιπόν μια από τις πιο εκλεπτυσμένες απολαύσεις της ζωής.

Η παχυσαρκία

Μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 90 παιδιά και έφηβοι φυσιολογικού βάρους και περίπου 100 παιδιά και έφηβοι με πρόβλημα παχυσαρκίας, έδειξε ότι υπήρχαν διαφορές στην αντίληψη των γεύσεων μεταξύ των παχύσαρκων και των φυσιολογικών παιδιών. Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσίαζαν μεγαλύτερη δυσκολία να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές γεύσεις. Κατά μέσο όρο η βαθμολογία τους (με άριστα το 20) κυμαινόταν γύρω στο 12, ενώ, η βαθμολογία των παιδιών με φυσιολογικό βάρος ξεπερνούσε το 14.

Ο καπνός του τσιγάρου

Το κάπνισμα όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση μας. Ο καπνός σύμφωνα με τους ειδικούς βλάπτει τους γευστικούς κάλυκες που είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση της γεύσης. Πάντως οι πιο πολλοί πρώην καπνιστές που σταμάτησαν να καπνίζουν εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση τόσο στη γεύση όσο και στην όσφρηση τους. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον μειώστε το ή αποφύγετε να καπνίζετε κοντά στην ώρα του φαγητού. Αν καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα τόσο η γεύση όσο και η όσφρηση σας θα βελτιωθούν σημαντικά μετά από μερικές μέρες.

Ο καπνός αλλοιώνει τη γεύση.

 

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένες παθήσεις και προβλήματα υγείας (π.χ. μια ίωση) ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση της αίσθησης της γεύσης που τις περισσότερες φορές είναι παροδική. Το ίδιο ισχύει και για την κατάχρηση στοματικών διαλυμάτων αλλά και κάποια φάρμακα όπως π.χ. τα αντισταμινικά που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη γεύση σας. Για να περιορίσετε αυτό το ενδεχόμενο καλό είναι να αποφύγετε να κάνετε κατάχρηση ισχυρών στοματικών διαλυμάτων. Αν λαμβάνετε φάρμακα τηρείτε τις οδηγίες τους και τις συμβουλές του γιατρού σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να τα χρησιμοποιείτε. Μην λαμβάνετε αποσυμφορητικά για τη μύτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην ξεπερνάτε τη δόση που αναφέρουν οι οδηγίες τους.

Μια ίωση μπορεί να επηρεάσει τη γεύση μας.

 

Η βιασύνη

Αν τρώτε βιαστικά χωρίς να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά του φαγητού σας, δεν θα μπορείτε να καταλάβετε και τη γεύση του. Από την άλλη πλευρά όσο περισσότερο μασάτε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο το απολαμβάνετε. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί: Αν καταπίνετε αμέσως το κρασί σας, ειδικά αν πρόκειται για ένα καλό παλιό κρασί, δεν θα εκτιμήσετε την γευστική του αξία. Θα πρέπει να το γεύεστε αργά – αργά, αφήνοντας τον ουρανίσκο σας να το απολαύσει. Μην τρώτε λοιπόν βιαστικά ή «στο πόδι», αν θέλετε να απολαύσετε στο μέγιστο τη γεύση του φαγητού σας.

Οι συνδυασμοί

Η γλώσσα μας σύμφωνα με τους ειδικούς χωρίζεται σε περιοχές η κάθε μία από τις οποίες μπορεί να ανιχνεύσει μία από τις τέσσερις γεύσεις: το γλυκό, το πικρό, το ξινό και το αλμυρό. Κάντε το εξής πείραμα: Προσπαθήστε να πιείτε μια πορτοκαλάδα μετά από ένα γλυκό. Είναι βέβαιο ότι η πορτοκαλάδα θα σας φανεί πικρή, αφού ο ουρανίσκος σας έχει ακόμη τη γλυκιά γεύση του γλυκού. Αν θέλετε να απολαμβάνετε όλη την γεύση του φαγητού σας δεν θα πρέπει να κάνετε λανθασμένους συνδυασμούς: Φροντίστε λοιπόν το γεύμα σας να διαθέτει ποικιλία αλλά χωρίς η μία γεύση να είναι σε βάρος κάποιας άλλης και μην μπερδεύετε τις γεύσεις που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Αν, για παράδειγμα, φάτε κάτι αλμυρό και μετά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι γλυκό ή το ανάποδο είναι καλύτερα να εξουδετερώσετε την πρώτη γεύση πριν συνεχίσετε. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν δοκιμάσετε κάτι πικρό και έπειτα ξινό ή αν το πρώτο πιάτο είναι ψάρι και το δεύτερο κρέας κτλ.

Η κακή συντήρηση των τροφίμων

Αν έχετε τη συνήθεια να αφήνετε ανοιχτό το κρασί θα χάσει μετά από λίγο ένα σημαντικό μέρος από τη γεύση και το άρωμά του. Το ίδιο ισχύει και με τα τρόφιμα: Αν δεν τα αποθηκεύουμε σωστά αλλοιώνεται η γεύση τους, και αποκτούν δυσάρεστη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα στο ψυγείο. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε αεροστεγείς συσκευασίες ώστε να μην παίρνει το ένα τη μυρωδιά του άλλου αλλά και για να μην χάνει τις μυρωδιές του. Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν ειδικά πλαστικά για να φυλάτε τα τρόφιμα, αφού πρώτα αφαιρέσετε τον αέρα.

Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε αεροστεγείς συσκευασίες.

 

Όταν φταίει το μαγείρεμα

Με το υπερβολικό ψήσιμο του φαγητού χάνεται η γεύση και οι μυρωδιές του αλλά και οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που αυτό περιέχει. Τρώτε το κάθε φαγητό στη θερμοκρασία που πρέπει χωρίς να αφήνετε δηλαδή να κρυώσει ένα γεύμα που πρέπει να καταναλωθεί ζεστό ή το αντίθετο. Αποφεύγετε επίσης να ψήνετε υπερβολικά τα φαγητά καθώς χάνουν τους χυμούς και τη μυρωδιά τους. Μην τρώτε τα φαγητά σας πολύ καυτά ή πολύ παγωμένα καθώς σε ακραίες θερμοκρασίες θα αισθανθείτε αλλοιωμένη τη γεύση τους. Προσθέστε τα μπαχαρικά στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να διατηρήσουν τα αρώματα και τη γεύση τους.

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Κι αν δεις αίμα όταν πας τουαλέτα; Τι μπορεί να δείχνει η αιμορραγία

Όποιος διαχωρίζεται από τη μάζα… είναι τρελός