Βρήκαν 11 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας!

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ βρίσκονται οι επιστήμονες, χάρη σε μία πρωτοποριακή μελέτη που εντόπισε 11 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Στη μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους έως σήμερα, συνεργάστηκαν περισσότεροι από 180 ερευνητές (σχεδόν τα δύο τρίτα των γενετιστών του Αλτσχάιμερ) από 145 ερευνητικά ιδρύματα σε 15 χώρες του κόσμου για να αναλύσουν το γενετικό υλικό 17.000 ασθενών και 37.000 υγιών εθελοντών.

Το αποτέλεσμα της τεράστιας αυτής προσπάθειας ήταν να εντοπιστούν σε λιγότερο από τρία χρόνια περισσότερα γονίδια απ’ όσα τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Genetics», με τα νέα γονίδια, ο συνολικός αριθμός γονιδίων υψηλού κινδύνου που έως σήμερα έχουν εντοπιστεί, ανέρχεται πλέον σε 21.

Τα νέα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για την θεραπεία ή ακόμα και την πρόληψη της νόσου με αντικατάσταση των ελαττωματικών γονιδίων, εκτίμησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλι Ουϊλιαμς, καθηγήτρια Νευροψυχολογικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία, και μία από τις καταξιωμένες παγκοσμίως ειδικούς στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησε, στο μέλλον θα είναι εφικτή η χορήγηση υγιών μορφών των ελαττωματικών γονιδίων που προκαλούν τη νόσο και τελικά να ελέγχεται ο γενικός πληθυσμός στη μέση ηλικία για να εντοπίζονται εγκαίρως όσοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Οι γενετικές έρευνες για τη νόσο Αλτσχάιμερ επιτρέπουν στους επιστήμονες να ξεκλειδώνουν τα μυστικά των βιολογικών διεργασιών που οδηγούν στη νόσο.

Με βάση και τα νέα γονίδια που εντοπίστηκαν, οι ειδικοί πιστεύουν πλέον πως στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ παίζει ισχυρό ρόλο το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Κάτι συμβαίνει στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ και πρέπει να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό», είπε η δρ Ουϊλιαμς.

Ρόλο φαίνεται επίσης ότι παίζει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο οργανισμός της χοληστερόλη και ο τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα του εγκεφάλου αντιμετωπίζουν τα μεγάλα μόρια, με μία διαδικασία που αποκαλείται ενδοκυττάρωση (ή ενδοκύτωση).

Επόμενο βήμα είναι άλλες ερευνητικές ομάδες να πάρουν τα νέα ευρήματα, να δουν ακριβώς τι συμβαίνει και να επινοήσουν θεραπείες, στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στοχευμένα φάρμακα, γονιδιοθεραπείες ή συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πηγή : Web Only

Related posts

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…