Βάβισμα και ομιλία!

Η χαρά των γονιών είναι απερίγραπτη όταν το μικρό τους αγγελούδι παράγει τις πρώτες του λεξούλες.
Ο δρόμος για τη δύσκολη πορεία της γλωσσικής εξέλιξής του μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά η ευτυχία των γονιών δεν μπορεί με τίποτα να κρυφτεί αναμένοντας το άκουσμα της πιο μαγικής λέξης «μαμά» και «μπαμπά».
Πριν όμως φτάσουμε στο στάδιο των πρώτων λέξεων, το μωρό πρέπει να περάσει από το στάδιο του βαβίσματος.

Το βάβισμα λοιπόν είναι η διαδικασία παραγωγής ασυνάρτητων επαναλαμβανόμενων ήχων χωρίς νόημα, από το μωράκι.

Είναι μια έμφυτη γλωσσική ικανότητα του ανθρώπου και κοινό γνώρισμα όλων των μωρών ανεξαρτήτου χώρας και εθνικότητας. Είναι αποτέλεσμα εξελικτικών αλλαγών στα φωνητικά όργανα του βρέφους και οδηγεί στην ωρίμανση των φωνητικών χορδών και συνδέει την προγλωσσική επικοινωνία με το λόγο.
Μήνα με το μήνα το μωρό αλλάζει όχι μόνο σωματικά αλλά αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους γύρω του καθώς και το πώς επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που δέχεται.
Όπως λοιπόν διαφοροποιείται η επικοινωνιακή του πρόθεση (π.χ. ανταποκρίνεται σε ήχους, γυρίζει προς το μέρος σας, χαμογελάει, ξαφνιάζεται κτλ ) έτσι και το βάβισμα περνάει από διάφορα στάδια που είναι τα εξής :
0-3 μηνών : επικοινωνεί κυρίως με το κλάμα, και οι ήχοι που παράγονται από το μωρό είναι κυρίως συνέχεια του κλάματος. Περιορίζονται σε φωνήεντα και ήχους όπως γκου και κου χωρίς όμως πάντα να τους παράγει ηθελημένα.
3-6 μηνών : έχει περισσότερο έλεγχο των λαρυγγικών και στοματικών του μηχανισμών άρθρωσης με αποτέλεσμα να πειραματίζεται από μόνο του παράγοντας ήχους όπως : «ιιιιιι», «ααααα», «μπμπμπμπ» «γκγκγκγκγκ», «μπλμπλμπλ» στην αρχή χωρίς να κάνει συνδυασμό σύμφωνου φωνήεντος, και στην συνέχεια «κουουουου» «αγκού», «αμαμαμμμμμ» κτλ. Αλλάζει επίσης και ο επιτονισμός αλλά και η χροιά της φωνής του ανάλογα με το τι θέλει να εκφράσει.
6-9 μηνών : Το βάβισμα αρχίζει να μοιάζει λίγο με ομιλία, γιατί έχει μια συνεχόμενη ροήκαι μπορεί να κάνει συνδυασμό 2σύλλαβων 3σύλλαβων και περισσότερο ήχων σαν να παράγει προτάσεις 3-4 λέξεων π.χ. μπαμπαμαμ ντανταντα ναααααα μπλμπλ μμμμμαμ κλτ.
9-12 μηνών : Τότε το βάβισμα αρχίζει να παίρνει μορφή λέξεων. Το μωρό χρησιμοποιεί άλλους ήχους για την πείνα, άλλους για την κούραση, το θυμό την ευχαρίστηση κτλ. Στο τέλος του 12ου μήνα (ίσως και λίγο πιο νωρίς ίσως και λίγο πιο μετά ) αρχίζουν να εμφανίζονται και οι πρώτες λεξούλες που είναι συνήθως δύο επαναλαμβανόμενες συλλαβές όπως « μαμά» , «μπαμπά» « γιαγιά» «παππού» με τη διαφορά όμως τώρα πια , ότι οι λέξεις αυτές έχουν νόημα και είναι σε θέση να τις ταυτίσει με αντικείμενα και πρόσωπα.

Το βάβισμα λοιπόν είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πάζλ που λέγεται ομιλία. Το μωρό για να έχει μια καλή γλωσσική πορεία πρέπει να περάσει από το αναπτυξιακό αυτό στάδιο, να πειραματιστεί με τους ήχους και να κατανοήσει τη μαγική χρήση των ήχων για επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους γύρω του και το περιβάλλον του. Οι γονείς λοιπόν από τις πρώτες κιόλας μέρες της γέννησης του μωρού πρέπει να αλληλεπιδρούν με το μωρό και να ενισχύουν το φωνητικό του παιχνίδι.

 

 

babyspace.gr

Related posts

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Οι 6 φράσεις που τα παιδιά θέλουν να ακούνε όποια κι αν είναι η ηλικία τους

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι