Αυξάνονται τα αναπτυξιακά προβλήματα σε εξαιρετικά πρόωρα νεογνά

Αυξάνονται τα αναπτυξιακά προβλήματα σε εξαιρετικά πρόωρα νεογνά

Σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα παρουσιάζουν τα εξαιρετικά πρόωρα νεογνά, αναφέρει νέα έρευνα.

 

Ερευνητές από την Οτάβα, ανακάλυψαν ότι μεταξύ 14 και 31% των εξαιρετικά πρόωρων νεογνών που γεννήθηκαν μεταξύ 22 και 25 εβδομάδων κύησης, έχουν σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα στις ηλικίες 4 έως 8 ετών.
Η έρευνα έλαβε στοιχεία από περισσότερα των 700 παιδιών που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα, για να υπολογίσουν εκ νέου, καλύτερα, τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στη συγκεκριμένη ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘JAMA Pediatrics’, από τον Dr. Gregory Moore, του University of Ottawa.

Τα σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα είναι αυτά που έχουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: IQμε περισσότερες από 3 αποκλίσεις κάτω του μέσου όρου, εγκεφαλική παράλυση χωρίς την ικανότητα να περπατούν μόνα, όχι ωφέλιμη όραση ή ωφέλιμη ακοή.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό παιδιών που είχαν σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα αν γεννήθηκαν στις 22, 23, 24 ή 25 εβδομάδες κύησης.
Ωστόσο υπήρχε 6% μείωση των αναπτυξιακών προβλημάτων με κάθε επιπλέον εβδομάδα κύησης, όταν περιλήφθησαν στην ανάλυση μέτρια αναπτυξιακά προβλήματα.

Υπήρχαν λιγότερα παιδιά που επέζησαν στις 22 και 23 εβδομάδες κύησης, επομένως εκείνα τα στοιχεία ήταν λιγότερο αξιόπιστα.

Ο Moore, του UniversityofOttawa, δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι γιατροί δεν μπορούν να παράσχουν προσδοκίες σε γονείς με πρόωρα παιδιά.

Πρόσθεσε ότι τα νέα στοιχεία δεν είναι τέλεια, αλλά τα στοιχεία και η συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς θα δώσει στους γονείς σημαντικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με πριν, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουν και να σκεφτούν όταν λαμβάνουν αποφάσεις με την ιατρική ομάδα σχετικά με τη φροντίδα του νεογνού.

Βεβαίως είναι σημαντικό για τους γονείς να θυμούνται ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα αναπτυχθεί κάποιο, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 738 παιδιά από 9 έρευνες στην Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Βρετανία, που πραγματοποιήθηκαν μετά το 2004.
Πηγές: ‘JAMA Pediatrics’.

Related posts

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς