Απώλεια αισθήσεων: Τι πρέπει να κάνουμε

Η απώλεια αισθήσεων ή λιποθυμία αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση καθώς μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό κάποιου λόγω της πτώσης του στο έδαφος. Διαβάστε λοιπόν πως μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει να λιποθυμήσει.

Μερικές από τις ενδείξεις και τα συμπτώματα που προηγούνται της λιποθυμίας (και τα οποία πρέπει να αναγνωρίσετε έγκαιρα) είναι: Ζάλη, αδυναμία, ωχρότητα, θολή όραση ναυτία και εμετός. Μερικές φορές το άτομο που πρόκειται να λιποθυμήσει, παρουσιάζει εφίδρωση και τα χέρια του είναι υγρά στην αφή. Ο παλμός του είναι πιο αργός ή πιο γρήγορος από το φυσιολογικό και έχει αίσθημα παλμών. Αν κάποιος νιώθει ότι πρόκειται να λιποθυμήσει υποδείξετε του να παίρνει βαθιές αναπνοές.

Για την πρόληψη τραυματισμών από την λιποθυμία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποτρέψετε ενδεχόμενη πτώση του θύματος στο έδαφος. Αν το άτομο είναι σε όρθια θέση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το βάλουμε να κάτσει κάτω στο πάτωμα ή σε έναν καναπέ. Μην βάλετε κάποιον που έχει τάση λιποθυμίας να κάτσει σε καρέκλα χωρίς μπράτσα, καθώς μπορεί να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί.

Γυρίστε το άτομο στο πλάι ώστε το κεφάλι του να στηρίζεται στον αγκώνα και το γόνατο του να είναι λυγισμένο μπροστά, για να μην γυρίζει μπρούμυτα. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πνιγμού σε περίπτωση εμετού.

Ανοίξτε το παράθυρο ή κάποια πόρτα για μπει φρέσκος αέρας μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει πολύ αφού το αίτιο σε μια λιποθυμία είναι συχνά η κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

 

Χαλαρώστε τα ρούχα του ανθρώπου που κινδυνεύει να λιποθυμήσει και ιδιαίτερα όσα τον σφίγγουν στο λαιμό, τη μέση ή το θώρακα όπως είναι η γραβάτα, το παντελόνι ή η ζώνη.

Μόλις το άτομο συνέλθει επαναφέρετε τον σιγά – σιγά σε όρθια θέση παρακολουθώντας το για το ενδεχώμενο να νιώσει πάλι ότι χάνει τις αισθήσεις του και ελέγξτε αν τραυματίστηκε κατά την πτώση του.

 

pathfinder.gr

Related posts

Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

Ποια επικίνδυνη νόσος απειλεί 9 στους 10 ενήλικες

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους