Αντιμετωπίζοντας 7 καταστάσεις που μας προκαλούν αμηχανία!

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το σώμα μας μπορεί να μας φέρει σε αμηχανία. Ένας λόξιγκας που επιμένει, το χασμουρητό ή η δυσάρεστη αναπνοή, είναι μόνο κάποιες από αυτές τις καταστάσεις που μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε αμήχανα. Δείτε πως μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ώστε να βγείτε από τη δύσκολη θέση.

 

1. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να χασμουριέστε

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια κοινωνική εκδήλωση και ξαφνικά αρχίζετε να χασμουριέστε χωρίς να μπορείτε να σταματήσετε με τίποτα. Τι θα σκεφτούν οι γύρω σας ή ο οικοδεσπότης; Το πιθανότερο είναι ότι βαριέστε οικτρά γεγονός που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Γιατί σας συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο; Το χασμουρητό τις περισσότερες φορές είναι μια ένδειξη νύστας, αφού αποτελεί στην ουσία ένα στάδιο προετοιμασίας του οργανισμού για τον ύπνο.

Οι επανειλημμένες μικρές καταπόσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε να χασμουριέστε

 

Ακόμη σύμφωνα με τους ειδικούς το αντανακλαστικό αυτό μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος λειτουργεί αποτελεσματικά σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών και πρέπει -που και που- να δροσίζεται. Επομένως το χασμουρητό είναι ίσως ο μηχανισμός με τον οποίο ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τον δροσερό αέρα από το περιβάλλον μέσω βαθιάς εισπνοής. Ανεξάρτητα πάντως από τις αιτίες που σας κάνουν να χασμουριέστε θα πρέπει κάτι να κάνετε για να μην έρχεστε σε δύσκολη θέση.  Μια λύση είναι οι επανειλημμένες μικρές καταπόσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε να χασμουριέστε. Μπορείτε ακόμη να πάτε στο μπάνιο για να ρίξετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας.

2. Βρέχετε τα εσώρουχά σας

Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την ακράτεια με τους ηλικιωμένους, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική, αφού συχνά αφορά και νεότερα άτομα. Σε μια νέα γυναίκα, για παράδειγμα, η ακράτεια είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στη γέννα. Η πίεση που υφίσταται κατά τη διάρκεια του τοκετού στην περιοχή της πυέλου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει η γωνία μεταξύ της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ασύνηθες να φεύγουν μερικές σταγόνες την ώρα που καταβάλετε κάποια σωματική προσπάθεια ή σκύβετε για να σηκώσετε κάποιο αντικείμενο.

Η ακράτεια δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

 

Μια αποτελεσματική λύση στην περίπτωση ελαφριάς μορφής ακράτειας είναι η ενδυνάμωση των μυών της πυέλου που είναι υπεύθυνες για την συγκράτηση των ούρων. Οι ασκήσεις Kegel είναι οι πιο κατάλληλες για αυτόν τον σκοπό.  Ρωτήστε το γυναικολόγο σας σχετικά με αυτές. Σε πιο σοβαρές μορφές ή αν το πρόβλημα επιμένει μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αντιμετώπιση.

3. Έχετε πολλά αέρια

Τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και μπορεί να σας φέρουν σε αμηχανία συχνά. Δημιουργούνται από τον αέρα που εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα καθώς τρώμε ή πίνουμε. Ιδιαίτερα αν τρώτε πολύ βιαστικά μπορεί να έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα.  Επίσης παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης του φαγητού από βακτήρια του εντέρου που συμβάλλουν στη διάσπαση του. Αν έχετε έντονο πρόβλημα αερίων μπορεί για αυτό να ευθύνεται και η διατροφή σας π.χ. αν καταναλώνετε πολλά αεριούχα αναψυκτικά που συμβάλλουν στη δημιουργία αερίων στον πεπτικό σωλήνα ή αν έχετε κάποια τροφική δυσανεξία, όπως για παράδειγμα, δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη. Υπάρχουν ωστόσο τρόπο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Αν έχετε φούσκωμα μπορεί να σας βοηθήσει ένα αφέψημα μέντας.

 

Προσπαθήστε αρχικά να διαπιστώσετε αν κάποια τροφή σας ”πειράζει” ώστε να την περιορίσετε. Αν έχετε και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, και γουργούρισμα, συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο καθώς μπορεί να πρόκειται για τροφική δυσανεξία. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν και κάποια συμπληρώματα διατροφής με λακτάση στην περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται σε τροφική δυσανεξία. Όταν έχετε πρόβλημα δοκιμάστε να πιείτε ένα έγχυμα ή αφέψημα μέντας που συμβάλλει στη μείωση των σπασμών του εντέρου.  Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα ή να πίνετε ροφήματα με καλαμάκι. Μασάτε αργά και τις τροφές, ώστε να περιορίσετε τη συσσώρευση αερίων.

4. Έχετε δυσάρεστη αναπνοή

Αν οι γύρω σας, σας προσφέρουν διαρκώς τσίχλες μέντας, τότε πιθανότατα η αναπνοή σας να μην είναι και τόσο ευχάριστη. Αρκετές φορές το πρόβλημα αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ”κακής” στοματικής υγιεινής, αλλά οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως η κατανάλωση κάποιων τροφών όπως το σκόρδο, αλλά και το κάπνισμα (μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία και περιοδοντική νόσο που αποτελούν αιτίες δύσοσμης αναπνοής). Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κάποιες λοιμώξεις (π.χ. ιγμορίτιδα ή λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος). Ακόμη οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

Δυσάρεστη αναπνοή; Μπορεί να φταίει η ξηροστομία.

 

Τι μπορείτε όμως να κάνετε; Εκτός από τα δόντια σας καλό είναι να βουρτσίζετε και και τη γλώσσα σας όπου μπορεί να αναπτυχθούν βακτηρίων τα ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή. Στα φαρμακεία υπάρχουν οδοντόβουρτσες που είναι κατάλληλες και για τον καθαρισμό της γλώσσας. Πίνετε αρκετό νερό και μασάτε τσίχλες κατά της ξηροστομίας που βοηθούν στη παραγωγή σάλιου περιορίζοντας τη ξηροστομία που ίσως ευθύνεται για το πρόβλημα. Μια άμεση λύση είναι να μασήσετε λίγο μαϊντανό. Είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη η οποία καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή.

5. Ιδρώνετε υπερβολικά

Μήπως με την παραμικρή άνοδο της θερμοκρασίας γίνεστε μούσκεμα στον ιδρώτα; Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα έντονης εφίδρωσης με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά αμήχανα και δυσάρεστα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες λύσεις που μπορούν να σας απαλλάξουν από το πρόβλημα.  Καταρχήν φοράτε βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Καλό είναι επίσης να φοράτε μια αμάνικη φανέλα μέσα από την μπλούζα ή το πουκάμισό σας ώστε να απορροφάει τον ιδρώτα και να μην είναι ορατός στους άλλους.

Ιδρώνετε διαρκώς; Ίσως πρέπει να αλλάξετε διατροφή.

 

Αποφεύγετε το αλκοόλ και τα πολύ καυτερά φαγητά που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο αποσμητικό για έντονο πρόβλημα εφίδρωσης. Προσπαθήστε να περιορίσετε το στρες που συχνά ευθύνεται για την έντονη εφίδρωση, με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Αν συνήθως ιδρώνετε όταν αγχώνεστε προσπαθήστε να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης όπως λ.χ. βαθιές αναπνοές. Αν έχετε αρκετά περιττά κιλά κάντε προσπάθεια να επανέλθετε στο φυσιολογικό σας βάρος (οι παχύσαρκοι έχουν πιο έντονο πρόβλημα της αυξημένης εφίδρωσης). Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

6. Κοκκινίζετε με το παραμικρό ;

Μήπως γίνεστε σαν …παντζάρι κάθε φορά που ντρέπεστε επειδή π.χ. πρέπει να μιλήσετε μπροστά σε κοινό ή όταν θυμώνετε; Κάποιοι άνθρωποι κοκκινίζουν πιο εύκολα από τους άλλους.  Η ντροπή και ο θυμός μπορεί να προκαλέσουν σπασμό στα αγγεία με αποτέλεσμα μια τοπική υπεραιμία, που γίνεται εμφανής στους άλλους. Ιδιαίτερα αν είστε ανοιχτόχρωμοι, η ερυθρότητα μπορεί να είναι πιο έντονη.

Κοκκινίζετε εύκολα; Μια ενυδατική κρέμα ίσως σας βοηθήσει.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Πλένετε το πρόσωπό σας και εφαρμόζετε ένα λεπτό στρώμα μη λιπαρής ενυδατικής κρέμας. Η κρέμα θα κρατήσει το πρόσωπό σας δροσερό και ενυδατωμένο γεγονός που θα περιορίσει το ενδεχόμενο να κοκκινίζετε πολύ έντονα. Αν κοκκινίζετε εύκολα και είστε στην κλιμακτήριο ή σε περίοδο εμμηνόπαυσης, μπορεί τα αίτια να οργανικά και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε γιατρό σας.

7. Σας έπιασε λόξιγκας;

Ο θόρυβος που προκαλείται από τον λόξιγκα προέρχεται από το διάφραγμα, μια μεμβράνη που έχει την ιδιότητα να πάλλεται ώστε να διευκολύνει τη διέλευση του αέρα από και προς τα πνευμόνια κατά την εισπνοή – εκπνοή. Ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό του διαφράγματος, όταν καταναλώσουμε π.χ κάποιες καυτερές τροφές, από κάποια ελαφριά γαστρίτιδα.

Ο λόξιγκας μερικές φορές σταματάει και με μια φέτα λεμόνι.

 

Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί και από άγχος.  Για να σταματήσετε τον λόξυγκα πιείτε αργά ένα ποτήρι νερό, ή προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας. Ένα ακόμη τρικ που μπορείτε να κάνετε είναι να μασήσετε μια φέτα λεμόνι ή να φάτε μία κουταλιά ζάχαρη. Αν ο λόξιγκας επιμένει για μέρες, συμβουλευτείτε γιατρό καθώς μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερο προβλήματος υγείας.

 

pathfinder.gr

Related posts

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο