Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ζάχαρη & λιπαρά στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη μητέρα & στο έμβρυο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών πάνω από τα συνιστώμενα όρια, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που τρέφονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με πολλά λιπαρά και ζάχαρη κινδυνεύουν με παχυσαρκία και κίνδυνο μεταβολικών βλαβών που ενδεχομένως επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Ζάχαρη & λιπαρά στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη μητέρα & στο έμβρυο

Η νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η διατροφή με πολλά σάκχαρα και λιπαρά, επηρεάζει τον μεταβολικό έλεγχο και καθιστά τη μητέρα πιο ευάλωτη σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιοπάθεια, καθώς και σε περαιτέρω συσσώρευση λίπους αργότερα.

Παράλληλα, τίθεται σε κίνδυνο η ροή θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο αλλάζοντας την ανάπτυξή του και το μεταβολισμό του σε σημαντικά στάδιο ανάπτυξης.

Η έρευνα εξηγεί επίσης γιατί μωρά μητέρων που είναι παχύσαρκες ή ακολουθούν διατροφή που προάγει την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη έχουν τάση για παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες.

Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ποντίκια που εγκυμονούσαν μεγάλες ποσότητες λιπαρών και σακχάρων, προκειμένου να αξιολογήσουν την επίδρασή τους στο μεταβολισμό της μητέρας και στα επίπεδα σωματικού λίπους.

Ανακάλυψαν ότι η διατροφή έθετε σε κίνδυνο την ανοχή της μητέρας στη γλυκόζη και την ευαισθησία της στην ινσουλίνη.

Η ευαισθησία της μητέρας στην ινσουλίνη φάνηκε να αυξάνει, μειώνοντας περαιτέρω την παραγωγή γλυκόζης στην εγκυμοσύνη.

Ως αποτέλεσμα, η μητέρα δεν μπορούσε να παράγει αρκετή γλυκόζη ή να ελέγχει επαρκώς τα επίπεδά της ώστε να στηρίζει την κύηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Physiology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea