Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη -ΕΙΚΟΝΕΣ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη.

Η αυξημένη χοληστερίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα.

Χοληστερίνη – Αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης, ένας χειρουργός υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος να εντοπιστεί η κατάσταση κοιτάζοντας τα μάτια.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Dan Reinstein, οφθαλμικός χειρουργός της κλινικής Vision του Λονδίνου, δήλωσε ότι μια κατάσταση που ονομάζεται Arcus Senilis μπορεί να υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει αυξημένη χοληστερίνη.

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

Ο ίδιος λέει σχετικά: “Οι ασθενείς μπορούν να εκδηλώσουν ένα λευκό, γκρι ή μπλε αδιαφανές (opaque) δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα. Αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται Arcus Senilis. Είναι αρκετά συνηθισμένο στους ηλικιωμένους και σε μερικούς μπορεί να είναι ενδεικτικό της υψηλής χοληστερόλης και του ενδεχόμενου κινδύνου καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για τη στεφανιαία νόσο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η κατάσταση Arcus Senilis εμφανίζεται περιστασιακά ως μια συγγενής ανωμαλία (arcus juvenilis), που συνήθως περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του περιφερικού κερατοειδούς και δεν συνδέεται με ανωμαλίες του λιπιδίου του ορού (serum lipid)”.

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί επίσης να αναπτύξουν κιτρινωπά σημάδια στις γωνίες και γύρω από τα μάτια, ή/και μικρούς σβόλους στο χρώμα του δέρματος γύρω από τις γωνίες των βλεφάρων. Αυτά είναι σημάδια από μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ξανθέλασμα (xanthelasma).

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

Ξανθέλασμα: Πώς φαίνονται τα κιτρινωπά σημάδια στα μάτια

Υψηλή χοληστερίνη: Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη [pics]

Ξανθέλασμα: Πώς φαίνονται οι μικροί σβόλοι γύρω από τα μάτια

*** Από τι προκαλείται η υψηλή χοληστερόλη;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό στο συκώτι. Εκτελεί έναν αριθμό πολύτιμων λειτουργιών στον οργανισμό, όπως ο σχηματισμός ενός συστατικού των κυτταρικών μεμβρανών. Ορισμένες συνήθειες, όμως, όπως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών, μπορούν να οδηγήσουν τον οργανισμό στη δημιουργία υπερβολικής LDL- (ή “κακής”) χοληστερίνης, η οποία αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων*. Υπάρχει κι η “καλή” HDL-χοληστερίνη, η οποία μπορεί να μεταφέρει τη χοληστερίνη στο συκώτι, όπου αποβάλλεται.

Συνεπώς, πότε η χοληστερίνη θεωρείται αυξημένη και ποια πρέπει να είναι τα επίπεδα της;

Τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερίνης διαφέρουν ανάλογα με το αν παρουσιάζετε υψηλό κίνδυνο να εμφανίσετε καρδιοπάθεια ή όχι.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας:

η ολική χοληστερίνη δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 190mg/dl στους υγιείς ενήλικες

οι προτεινόμενες τιμές της LDL-χοληστερίνης σε άτομα που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας πρέπει να είναι
μικρότερες του ≺115 mg/dL. Για άτομα που εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα οι τιμές πρέπει να είναι μικρότερες του ≺100 mg/dL, ενώ για τα άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας πρέπει να είναι μικρότερες του ≺70 mg/dL.

Πόση, όμως, πρέπει να είναι η καλή HDL-χοληστερίνη;

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά οι τιμές για τους άνδρες είναι μεγαλύτερες του >40 mg/dL, ενώ για τις γυναίκες μεγαλύτερες του >45 mg/dL.

Ωστόσο, επειδή οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

Η Υψηλή χοληστερίνη δεν εμφανίζει συμπτώματα. Παρόλο που τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς (η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα), δεν υπάρχουν συμπτώματα χοληστερίνης και ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η χοληστερίνη σας είναι πάνω από τα προτεινόμενα όρια, είναι να κάνετε με εξέταση αίματος.

ΠΗΓΗ:www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika