Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ξέρετε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες; Τί είδους οδοντόβουρτσα χρειαζόμαστε και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η οδοντόπαστα; Και τί άλλο πρέπει να προσέχουμε;

Όπως απαντά η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου, DDS, MS, εξειδικευμένη στην Παιδοδοντία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών ιδανικά πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνονται τα οξέα των μικροβίων που δημιουργούν τερηδόνα. Ωστόσο συνιστάται τουλάχιστον κάθε πρωί και κάθε βράδυ, αλλά με την εφαρμογή της σωστής τεχνικής βουρτσίσματος.

Η τεχνική αυτή διαφέρει μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους με μικρές κυκλικές κινήσεις που θα φθάνουν μέχρι τα ούλα, ενώ οι ενήλικες πρέπει να αρχίζουν το βούρτσισμα από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα (ουλοδοντική σχισμή) και με κίνηση απότομη να απομακρύνουν προς τα έξω τη μικροβιακή πλάκα. Η πίεση που ασκείται πρέπει να είναι τόση όση απαιτείται για να απομακρύνει μεν μικρόβια και τροφές, αλλά δίχως να προκαλέσει πόνο ή αποτριβές (φθορές από μηχανικά αίτια) στα ούλα.

Η οδοντόβουρτσα πρέπει πάντα να έχει μαλακές τρίχες που θα έχουν όλες το ίδιο ύψος, έτσι ώστε να φτάνουν όλες στο ίδιο σημείο. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο αποτελεσματική γα την καλή στοματική υγιεινή, εφ’ όσον όμως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις σωστές κινήσεις. Ιδίως στα μικρά παιδιά, που τη βλέπουν σαν ένα ακόμη παιχνίδι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με την επίβλεψη και τη συνεργασία του γονέα.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείται, επισημαίνει η δρ Παπαδοπούλου. Στα μικρά παιδιά μετά την ανατολή των νεογιλών δοντιών (μετά την ηλικία των 2 ετών), θα πρέπει να χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα που να περιέχει τουλάχιστον 500 ppm φθορίου. Όταν αρχίσουν να ελέγχουν πλήρως την κατάποση, συνιστάται οδοντόκρεμα με 1.000 ppm. Οι οδοντόκρεμες για τους ενήλικες περιέχουν 1.450 ppm φθόριο, που είναι αρκετό για την καθημερινή στοματική υγιεινή. Ωστόσο στους ασθενείς με πολυτερηδονισμό, δηλαδή με πολλά χαλασμένα δόντια, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει οδοντόκρεμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φθόριο.

Η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας συνιστάται να γίνεται με μέτρο, διότι αυτές περιέχουν συνήθως σόδα και ισχυρές αποτριπτικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (είναι η εξωτερική, σκληρή στοιβάδα τους), αν χρησιμοποιούνται παρατεταμένα, προειδοποιεί η δρ Παπαδοπούλου.

Δύο επιπλέον σύμμαχοι στην καθημερινή στοματική φροντίδα είναι το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα. Όσο καλά και τακτικά κι αν βουρτσίζει κάποιος τα δόντια του, οι περιοχές ανάμεσα σε δύο διαδοχικά δόντια (σημείο επαφής του δοντιού) αποτελούν παγίδες τροφών και μικροβίων, που μόνο το οδοντικό νήμα ή τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούν να αφαιρέσουν.

Όσον αφορά τα στοματικά διαλύματα, αυτά έχουν επικουρικό ρόλο στη στοματική υγιεινή. Προσφέρουν πρόσθετο φθόριο ή βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα), αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν το τακτικό βούρτσισμα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται τα διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα , γιατί η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στους ιστούς. Στα παιδιά η χρήση στοματικών διαλυμάτων συνιστάται μετά την ηλικία των 6 ετών, όταν πια ελέγχουν πλήρως το αντανακλαστικό της κατάποσης.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@