Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της τριχόπτωσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πέφτουν τα μαλλιά σας; Δεν είστε οι μόνοι. Ολοι μας, σε καθημερινή βάση, χάνουμε 50 έως 100 τρίχες οι οποίες, αναλόγως με το μήκος των μαλλιών μας, μοιάζουν από… τίποτα έως τούφες ολόκληρες.

Στην πραγματικότητα, χάνουμε ολόκληρο το τριχωτό του κεφαλιού μας μία φορά κάθε 3-6 χρόνια, απλώς δεν το συνειδητοποιούμε διότι βγάζουμε ασταμάτητα νέες τρίχες – εφόσον βεβαίως εξακολουθούν να είναι υγιείς οι θύλακοι των τριχών.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του νοσοκομείου Αττικόν και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, κάθε άνθρωπος διαθέτει στο κεφάλι του συγκεκριμένο αριθμό τριχών οι οποίες είναι περίπου 120.000 για τους ξανθούς, 100.000 για τους μελαχρινούς και 80.000 για όσους έχουν κόκκινα μαλλιά.

Καθεμία από αυτές έχει διάρκεια ζωής 3-6 χρόνια και όταν πέσει, αντικαθίσταται από νέα.

«Για να θεωρηθεί παθολογική η τριχόπτωση, θα πρέπει ένα άτομο να χάνει πάνω από 100 τρίχες την ημέρα ή να χάνει πάνω από 5 τρίχες σε κάθε τράβηγμα με την ειδική δοκιμασία έλξης (pull test) που κάνουμε στο ιατρείο σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού» λέει. «Εάν δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, πρόκειται για τη φυσική απώλεια των μαλλιών που είναι απαραίτητη για την ανανέωση του τριχωτού της κεφαλής».

Μολονότι όμως όλοι μιλάμε λίγο-πολύ για την τριχόπτωση, είναι πολλά αυτά που αγνοούμε για τα μαλλιά και για ό,τι τα ωφελεί ή τα βλάπτει.

«Καταρχήν να πούμε ότι τα μαλλιά που βλέπουμε είναι νεκρωμένος ιστός. Μόνο η ρίζα τους είναι ζωντανή, γι’ αυτό και ξαναβγαίνουν» επισημαίνει ο δρ Ρηγόπουλος.

«Οταν όμως κάποιος έχει παθολογική τριχόπτωση, το πρόβλημα εντοπίζεται στη ρίζα και μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως το στρες (είναι εκλυτικός παράγοντας γυροειδούς αλωπεκίας), η ηλικία
(όσο μεγαλώνουμε βγαίνουν λιγότερες τρίχες απ’ όσες χάνουμε και έτσι επέρχεται φυσιολογική αραίωση των μαλλιών), η διατροφή (η ελλιπής κατανάλωση πρωτεϊνών όπως κρέας, όσπρια, γαλακτοκομικά προκαλεί διάχυτη αλωπεκία), οι διαταραχές του θυρεοειδούς κ.λπ.».

Όπως εξάλλου συμβαίνει με τα δόντια, έτσι και τα μαλλιά μας είναι τα προσωρινά και τα μόνιμα. «Γεννιόμαστε με ένα παροδικό τριχωτό, το οποίο γύρω στην ηλικία των 6 μηνών έχει πέσει και έχει αντικατασταθεί από το μόνιμο» εξηγεί ο καθηγητής.

Παρανοήσεις υπάρχουν και για το αν μπορούν να αλλάξουν φυσικά χρώμα. «Ασπρισμα των μαλλιών μέσα σε μία νύχτα από μια μεγάλη στενοχώρια δεν μπορεί να συμβεί» συνεχίζει.

«Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που καθορίζεται από τα γονίδια.

Μπορούν όμως να γίνουν πράσινα τα μαλλιά με το συχνό μπάνιο σε πισίνα με χλωριωμένο νερό, ενώ τα σαμπουάν πίσσας και ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να προσδώσουν κιτρινωπή χροιά στα άσπρα μαλλιά».

Η φροντίδα

Οσον αφορά τη φροντίδα τους, «το συχνό λούσιμο δεν τα ρίχνει, δεν έχει καμία σχέση με την τριχόπτωση, ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί από την επιστήμη» ξεκαθαρίζει.

«Αντιθέτως, είναι γεγονός ότι η παρατεταμένη θερμότητα με το πιστολάκι σε ένα σημείο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα μαλλιά και στο δέρμα, καθώς και ότι οι σκληρές βούρτσες και τα κλασικά τρίχινα ρόλεϊ μπορεί να σπάσουν την τρίχα. Είναι όμως μύθος ότι η ψαλίδα αποτελεί ένδειξη αρρώστιας των μαλλιών.

Σημαίνει απλώς ότι κάποιος χρησιμοποιεί τεχνικές που τα σπάνε».

Αν πάλι φοβάστε ότι το λευκό κομματάκι που βλέπετε στην άκρη των μαλλιών που πέφτουν είναι η ρίζα τους, αναθαρρήστε.

«Είναι απλώς ο βολβός της τρίχας, αν έπεφτε η ρίζα θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» εξηγεί ο δρ Ρηγόπουλος.

«Αν η τρίχα δεν έχει αυτό το λευκό τμήμα, σημαίνει ότι είναι σπασμένη».

Οι θεραπείες
Υπάρχουν άραγε θεραπείες για την τριχόπτωση; «Οι μοναδικοί τεκμηριωμένοι τρόποι αντιμετώπισης είναι με φαρμακευτικές ουσίες (όπως μινοξιδίλη, κορτικοστεροειδή, φιναστερίδη κ.λπ.), τις οποίες συνιστά ο δερματολόγος αναλόγως με την αιτία της παθολογικής τριχόπτωσης» απαντά ο καθηγητής.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea