Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Βρήκαν γιατί ευνοεί η έλλειψη ύπνου τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευνοεί τον καρκίνο του μαστού επειδή μειώνει τα επίπεδα μίας ορμόνης η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η ορμόνη αυτή είναι η μελατονίνη, η οποία παράγεται από τον εγκέφαλο μόνον στη διάρκεια της νύκτας για να ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι η μελατονίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων του καρκίνου (CSCs) – ενός είδους κυττάρων πουάγουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και ταυτοχρόνως είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Genes and Cancer» (GANC), πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια μελατονίνης, η οποία εν πολλοίς σχετίζεται με την έλλειψη ύπνου, θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU), παρέχει τις επιστημονικές αποδείξεις για την αιτία αυτής της συσχέτισης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα του μαστού για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο καρκινικά ογκίδια του μαστού (μαστοσφαιρίδια, mammospheres), την ανάπτυξη των οποίων διέγειραν με τη βοήθεια οιστρογόνων και του χημικού δισφαινόλη Α (BPA) που υπάρχει σε πολλά είδη πλαστικών (π.χ. δοχεία τροφίμων).

Όταν στο «κοκτέιλ» των ουσιών αυτών προστέθηκε μελατονίνη, ο αριθμός και το μέγεθος των παραγώμενων μαστοσφαιριδίων μειώθηκαν σημαντικά, ενώ το ίδιοσυνέβη και όταν η μελατονίνη χορηγήθηκε μετά τα οιστρογόνα και το BPA.

«Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την θεωρία ότι η ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων του καρκίνου άγεται από διάφορες φυσικές ορμόνες του οργανισμού και ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για την επινόηση νέων φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τζέιμς Ε. Τρόσκο, καθηγητής Παιδιατρικής & Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο MSU.

Ωστόσο «θα ήταν εξαιρετικά πρόωρο να μιλήσουμε για την αξιοποίηση των ευρημάτων μας στην καθημερινή κλινική πρακτική», έσπευσε να επισημάνει.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika