Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βιταμίνη D: τι κάνει και πώς να μην μας λείψει!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βιταμίνη D: τι κάνει και πώς να μην μας λείψει

Κάθε χειμώνα, η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.

Το πρόβλημα των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κυρίως στις βόρειες χώρες, αλλά η έλευση του χειμώνα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα ακόμη και για εμάς τους μεσογειακούς λαούς.

«Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι καθοριστική για το επίπεδο των μετάλλων στον οργανισμό, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος», εξήγησε η διατροφολόγος Rhiannon Lambert. «Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου που παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση ισχυρών οστών».

Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος – η υπεριώδης ακτινοβολία Β από το ηλιακό φως μπορεί να αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη D3, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Βιταμίνη D: τι κάνει και πώς να μην μας λείψει

Η Lambert λέει ότι υπάρχουν τέσσερα κύρια οφέλη της βιταμίνης D: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενισχύει τα οστά, βελτιώνει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία σε ενήλικες. Άλλες ενδείξεις ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορούν να εκδηλωθούν σε κοινά προβλήματα υγείας, όπως συνεχή βήχα και κρυολογήματα, κόπωση, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κακή υγεία των οστών και των δοντιών και κακή διάθεση.

Η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι ελαφρώς αμφισβητούμενη και όπως επισημαίνει η Lambert, «κάθε άτομο είναι μοναδικό, επομένως η απαιτούμενη ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανά άτομο».

Βιταμίνη D: τι κάνει και πώς να μην μας λείψει

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνουμε, για να αυξήσουμε τα επίπεδά της, όταν δεν μας βλέπει και πολύ ο ήλιος; Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι και ο καλύτερος είναι η σωστή διατροφή.

Βασικές πηγές βιταμίνης D μέσω της διατροφής είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες), ο χυμός πορτοκάλι, τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, ο κρόκος του αυγού και το τυρί.

Βεβαίως, υπάρχουν και συμπληρώματα βιταμίνης D, όμως, όπως με όλα τα σχετικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας: αυτός θα κρίνει αν έχετε όντως έλλειψη βιταμίνης D και τι ποσότητα απαιτείται να λάβετε.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr  ,  iatrikanews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou