Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Βιονικό μάτι αποκαθιστά την όραση παρακάμπτοντας το οπτικό νεύρο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολύ κοντά στην αποκατάσταση της όρασης με απ’ ευθείας διέγερση του κέντρου της στον εγκέφαλο βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ασύρματο ηλεκτρονικό τσιπ που δημιουργεί εικόνες παρακάμπτοντας το οπτικό νεύρο.

Οι γιατροί εμφύτευσαν το τσιπάκι στον εγκέφαλο μιας 30χρονης, η οποία ήταν εντελώς τυφλή εδώ και επτά χρόνια.

Επί επί έξι εβδομάδες έστελναν μηνύματα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή απ’ ευθείας στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου της και εκείνη έβλεπε συνεχώς χρωματιστές λάμψεις, γραμμές και κηλίδες, αναλόγως με το μήνυμα που λάμβανε.

Ο οπτικός φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που φυσιολογικά λαμβάνει τις εικόνες με τη μορφή ηλεκτρικών μηνυμάτων από το οπτικό νεύρο.

Ωστόσο το νεύρο υφίσταται ανήκεστες βλάβες από νοσήματα όπως το γλαύκωμα και η παράκαμψή του δημιουργεί ελπίδες για αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που ως τώρα δεν είχαν θεραπευτική επιλογή.

Οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) αναμένουν τώρα άδεια από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ για να συνδέσουν το σύστημά τους σε μια μικροσκοπική κάμερα που θα τοποθετήσουν σε ένα ζευγάρι γυαλιά, ελπίζοντας ότι με τη βοήθειά της θα κατορθώσουν να στείλουν αληθινές εικόνες στον εγκέφαλο.

Όπως εξήγησε ο νευροχειρουργός δρ Νάντερ Πουρατιάν, ο οποίος χειρούργησε τη γυναίκα, η γυναίκα άρχισε να χάνει την όρασή της προ οκταετίας εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας που λέγεται σύνδρομο Vogt-Koyanagi-Harada. Μέσα σε ένα χρόνο ήταν εντελώς τυφλή.

Ο δρ Πουρατιάν τοποθέτησε το τσιπάκι στον εγκέφαλό της τον περασμένο Αύγουστο. Η επέμβαση διήρκησε τέσσερις ώρες και στη διάρκειά της διανοίχθηκε μια μικρή οπή στο πίσω μέρος του κρανίου της για να τοποθετηθεί το τσιπάκι στην επιφάνεια του εγκεφάλου της.

Το τσιπ, που ουσιαστικά είναι ένας διεγέρτης, διαθέτει ηλεκτρόδια τα οποία συνδέθηκαν με τον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου και με μια μικρή κεραία που λαμβάνει τα μηνύματα από το κομπιούτερ.

Όταν οι ερευνητές λάβουν άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) η οποία ρυθμίζει κάθε τι που προορίζεται για ιατρική και διατροφική χρήση στους ανθρώπους, θα προσπαθήσουν να στείλουν στην κεραία εικόνες από την κάμερα που θα τοποθετήσουν στα γυαλιά.

Το σύστημα που θα χρησιμοποιήσουν ονομάζεται Orion I και αποτελεί εξελιγμένη μορφή μιας συσκευής (λέγεται Argus II) την οποία δοκίμασαν επιτυχώς πέρυσι επιστήμονες από το Βασιλικό Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ για να στείλουν εικόνες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών.

Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών και περιέχει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (λέγονται ραβδία και κωνία) που λαμβάνουν τα μηνύματα από το περιβάλλον κιαι τα προωθούν στο οπτικό νεύρο, μέσω του οποίου φθάνουν στον εγκέφαλο για να μετατραπούν σε εικόνες.

Το νέο σύστημα πάει την διαδικασία του ArgusIIένα βήμα παραπέρα, διότι παρακάμπτει τον αμφιβληστροειδή ώστε να σταλούν τα μηνύματα απ’ ευθείας στον εγκέφαλο.

«Ο αριθμός των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν από την τεχνολογία του OrionI είναι εντυπωσιακός, διότι μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν χάσει τη ζωή τους από γλαύκωμα, καρκίνο, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή τραυματισμό», δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Γκρήνμπεργκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Second Sight, που ανέπτυξε τα συστήματα Orion I και Argus II.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2% των κρουσμάτων τύφλωσης σε όλο τον κόσμο (σχεδόν 7,8 εκατομμύρια) οφείλονται στο γλαύκωμα.

Ένας στους δέκα πάσχοντες από διαβήτη, εξ άλλου, πάσχει από σοβαρή αμφιβληστροειδοπάθεια που απειλεί την όρασή του.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika