Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τριχόπτωση & ανεπάρκεια σιδήρου: Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η απώλεια μαλλιών και η φαλάκρα οφείλονται σε μια σειρά αιτίων μεταξύ των οποίων η κληρονομικότητα, η λήψη φαρμάκων, οι πολυκυστικές ωοθήκες, οι στερητικές δίαιτες, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η παχυσαρκία, το στρες και τα δερματολογικά προβλήματα.

Σε ότι αφορά στο κομμάτι της διατροφής, η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς βασική αιτία τριχόπτωσης.

Ο μηχανισμός δράσης του σιδήρου αναφορικά με την απώλεια των μαλλιών παραμένει άγνωστος.

Ομάδα δερματολόγων από την Κλινική του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ, έκανε μια αναδρομική μελέτη για να διαπιστώσει τη σχέση της τριχόπτωσης με την έλλειψη σιδήρου.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, στις περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ταυτόχρονα γίνεται και θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου.

Άτομα που χάνουν τα μαλλιά τους, είτε είναι άνδρες, είτε γυναίκες, και ταυτόχρονα έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό τους, έχουν χειρότερη εξέλιξη, έστω και αν η έλλειψη σιδήρου δεν τους προκαλεί αναιμία.

Τριχόπτωση & ανεπάρκεια σιδήρου: Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Είναι γνωστό ότι η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου συχνά συνοδεύεται και από απώλεια σημαντικής ποσότητας μαλλιών, όμως, όπως είπαν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έλλειψη σιδήρου δεν έχει καθόλου συμπτώματα.

Και παρόλο που όλες οι μελέτες δεν συμπίπτουν στο ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και της τριχόπτωσης, η συγχορήγηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης και σιδήρου αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν από μόνοι τους συμπληρώματα σιδήρου, γεγονός που δεν είναι σωστό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του οργανισμού, μια κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Ο περισσότερος σίδηρος που βρίσκεται αποθηκευμένος στον οργανισμό είναι δεσμευμένος από τη φερριτίνη – μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων των μαλλιών και προστατεύει από την τριχόπτωση.

Αν χάνετε 40-120 τρίχες την ημέρα, είναι φυσιολογικό. Εάν χάνετε περισσότερο, πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα σας – και αν είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό, να αναζητήσετε μαζί με τον γιατρό σας την αιτία και να κάνετε την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι τη θεραπεία πρέπει να τη δίνει γιατρός και μάλιστα, σε κάθε ασθενή ατομικά, καθώς ο κάθε ένας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, ενώ συμβουλεύουν τα άτομα που παρουσιάζουν τριχόπτωση, να μην λαμβάνουν από μόνα τους θεραπείες για τις οποίες δεν γνωρίσουν τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις του οργανισμού τους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea