Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Το Τεράστιο ΛΑΘΟΣ που κάνουν εκατομμύρια Άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο και καταστρέφουν την Όραση τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Τεράστιο ΛΑΘΟΣ που κάνουν εκατομμύρια Άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο και καταστρέφουν την Όραση τους.

Ένας 40χρονος είχε μια κακιά συνήθεια: περνούσε τουλάχιστον 30 λεπτά μπροστά από την οθόνη του κινητού του κάθε βράδυ στο σκοτάδι.

Μετά από λίγο, πήγε σε έναν οφθαλμίατρο, επειδή είχε προβλήματα όρασης. Το μάτι του ήταν ήδη κόκκινο, αφού το υαλοειδές σώμα είχε καταστραφεί. Μετά από αρκετές εξετάσεις, διαγνώστηκε με καρκίνο στο μάτι.

Αν και σπάνιο, αυτό το είδος καρκίνου έχει ως συμπτώματα λάμψεις που αναβοσβήνουν, θολή όραση ή μαύρα στίγματα στο πεδίο όρασης. Ωστόσο, αυτά τα παράπονα είναι κοινά και σε άλλες παθήσεις του ματιού, γι’αυτό και οι οφθαλμίατροι δεν σκέφτονται αμέσως την χειρότερη διάγνωση.Η επίδραση των ακτινοβολιών UVA και UVB στο σώμα

Οι όγκοι στα μάτια μπορούν να προκληθούν από υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας UV. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υπεριώδης ακτινοβολία που βλάπτει τα μάτια – και το πολύ μπλε φως είναι επικίνδυνο, αφού εισχωρεί πλήρως στον αμφιβληστροειδή.

Αν το μάτι είναι εκτεθειμένο σε υπερβολικά πολλή υπεριώδη ακτινοβολία ή/και μπλε φως, τότε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη, προκαλώντας φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων, καταρράκτη ή μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο μάτι αυξάνεται.

Οι παραδοσιακές λάμπες αντικαθίστανται από λάμπες LED, λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και φώτα xenon. Αυτοί οι τύποι φωτισμού εκθέτουν τα μάτια σε υψηλότερα επίπεδα μπλε φωτός από πριν.

Τα κινητά, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές επίσης εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο έχει μικρότερο μήκος κύματος από το υπεριώδες φως, κάνοντας το ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μάτια.

34

Ωστόσο, το ποσοστό μπλε ακτινοβολίας είναι 30 φορές μεγαλύτερο όταν είστε έξω για μία ώρα στην συννεφιά, παρά όταν κοιτάζετε μια οθόνη για μία ώρα σε εσωτερικό χώρο. Δεν είναι δηλαδή ξεκάθαρο πόσο πολύ βλάπτει τα μάτια το να περνάμε χρόνο μπροστά από την οθόνη.

Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια λιγότερο όταν κοιτάζουμε σε μια οθόνη, κάτι που ερεθίζει και ξηραίνει τα μάτια μας. Είναι επίσης σημαντικό να κοιτάμε μακριά μια στο τόσο για να ξεκουράζουμε τα μάτια. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας.

Πέρα από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, είναι εξίσου επικίνδυνο να αποφεύγουμε την υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε φως, γιατί αυτό το είδος φωτός αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι και ήρεμοι.

Το φως, επίσης, ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία και το μοτίβο ύπνου, κι έτσι αισθανόμαστε ξύπνιοι, δραστήριοι και παραγωγικοί. Επιπλέον, το μπλε φως είναι σημαντικό για να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου.

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από την βλάβη

35

Για να προστατέψετε τα μάτια σας, επιλέξτε γυαλιά με φίλτρο για το μπλε φως – αυτά τα γυαλιά μπορείτε να τα φοράτε και μέσα. Μια άλλη επιλογή είναι χρησιμοποιείτε πηγές θερμού λευκού φωτός (θερμοκρασία χρώματος πάνω από 3300 Κ). Αυτά τα μέτρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όσους εκτίθενται πολύ στο μπλε φως, ιδιαίτερα όταν δουλεύουν. Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, ελέγξτε τον δείκτη FCC. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι παρέχουν στα μάτια σας επαρκή προστασία.

Όπως βλέπετε, το μπλε και το υπεριώδες φως δεν είναι επικίνδυνα για τα μάτια από μόνα τους – όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα στην οποία εκτίθεστε. Αν προσέξετε τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την βλάβη που προκαλεί το φως στα μάτια.

Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Στην τελική, τα μάτια είναι από τα πιο απαραίτητα αισθητήρια όργανα του σώματος!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika