Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με μια ελληνική συμμετοχή αρχίζει το Cybathlon – Οι «βιονικοί Παραολυμπιακοί»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

laddroller

Λάρισα-Ζυρίχη με Laddroller – Με μια ελληνική συμμετοχή αρχίζει στην Ελβετία, στις 8 Οκτωβρίου, το Cybathlon, οι «βιονικοί Παραολυμπιακοί»

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο με υψηλής τεχνολογίας αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ηλεκτρονικά προσθετικά άνω και κάτω άκρα, καθώς και άλλα τεχνολογικά «γκάτζετ» θα συμμετάσχουν στο Cybathlon, που αρχίζει στην Ελβετία, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες» και σε αυτούς η Ελλάδα θα εκπροσωπείται με μια συμμετοχή, ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκεύασαν δύο νέοι άνθρωποι από τη Λάρισα.

Η διαφορά με τους κανονικούς Παραολυμπιακούς, οι οποίοι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, είναι ότι στους τελευταίους παίρνουν μέρος αθλητές χωρίς βοήθεια από τη σύγχρονη τεχνολογία. Αντίθετα, στο Cybathlon επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών (οπότε μάλλον πρέπει να μιλάμε για «πιλότους» παρά για «αθλητές»). Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που θα αποδείξει ότι τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή γίνονται όλο και πιο ασαφή.

cybathlon-4

Οι αγώνες, κόστους 5 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν χώρα στο Swiss Arena, ένα κλειστό γήπεδο χωρητικότητας 7.600 θεατών κοντά στη Ζυρίχη, όπου συνήθως γίνονται αγώνες χόκεϊ επί πάγου, οργανώνονται από τη διάσημη πολυτεχνική σχολή της πόλης, το ΕΤΗ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης), μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ρόμπερτ Ρίνερ. Στόχος είναι να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και πιο παραγωγικά.

Θα συμμετάσχουν 59 ομάδες από 25 χώρες και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε έξι επιμέρους τομείς-αγωνίσματα. Δεν θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία, παρά μόνο μετάλλια.

ΑΥΤΟ είναι το Αμαξίδιο που κάνει πιο εύκολη την ζωή των Ανθρώπων με Αναπηρία- Βίντεο

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες από συνολικά 300 μηχανικούς, επιστήμονες και «αθλητές» (μεταξύ των οποίων αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων ή απλώς άτομα με ειδικές ανάγκες) προέρχονται τόσο από ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται σε τέτοιο εξοπλισμό, όσο και από ερασιτέχνες μεμονωμένους δημιουργούς.

Από τα «αθλήματα», το πιο ασυνήθιστο θα είναι ο διαγωνισμός διεπαφής ανθρωπίνου εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη διάρκεια του οποίου οι διαγωνιζόμενοι θα κάθονται ακίνητοι μπροστά σε μια οθόνη ο καθένας επί τέσσερα λεπτά, προσπαθώντας να καθοδηγήσουν μόνο με τη σκέψη τους ένα ψηφιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο στάδιο θα βλέπει σε μια μεγάλες οθόνες τι συμβαίνει στο κεφάλι των διαγωνιζόμενων, οι οποίοι θα φορούν ειδικές κάσκες με ηλεκτρόδια, τα οποία θα «μεταφράζουν» τα εγκεφαλικά κύματά τους σε εντολές.

Σχετικά πιο συμβατικός θα είναι ο διαγωνισμός στις δύο κατηγορίες προσθετικών άκρων, μία για τα κάτω και μία για τα άνω άκρα, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» προσθετικές συσκευές που υποκαθιστούν τα φυσικά άκρα τους.

laddroller

Το ελληνικό Laddroller

Σε μια άλλη κατηγορία, τα αναπηρικά αμαξίδια και την κίνησή τους μετ’ εμποδίων, θα συμμετάσχει και η ελληνική ομάδα Laddroller μαζί με άλλες δέκα από διάφορες χώρες. Δύο αδέρφια από τη Λάρισα, οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο θα οδηγεί η Κέλλυ Λουφάκη, η οποία πήρε μέρος και στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Το αμαξίδιο, η ανάπτυξη του οποίου άρχισε πριν από τρία χρόνια, παρουσιάσθηκε στη φετινή ΔΕΘ (πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο). Φέτος τον Ιούνιο, είχε μπει στη τελική δεκάδα σε διεθνή διαγωνισμό του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, ενώ προ ημερών παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες…4Χ4, παρέχει έξτρα διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά. Οι αδελφοί Πετρωτοί έχουν κατοχυρώσει την πατέντα (διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του αμαξιδίου, ώστε να έχουν τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησής του στο μέλλον.

Ήδη βρίσκονται σε σχετικές επαφές, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό τόσο από πλευράς χρηστών, όσο και άλλων ενδιαφερομένων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Πετρωτός. Δήλωσε αισιόδοξος επίσης ότι το ελληνικό αμαξίδιο έχει δυνατότητες διάκρισης στο Cybathlon, όπου θα διαγωνισθεί σε ένα στίβο με διάφορα εμπόδια και άλλες δυσκολίες.

Το επόμενο Cybathlon, επταήμερο πλέον, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Τόκιο το 2020, ώστε να συμπέσει με τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες και έτσι να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα διεθνώς. Προγραμματίζεται να προστεθούν νέες δοκιμασίες (π.χ. για άτομα με μειωμένη όραση), καθώς και να διεξαχθούν ορισμένα αγωνίσματα σε ανοικτό χώρο.

ΑΥΤΟ είναι το Αμαξίδιο που κάνει πιο εύκολη την ζωή των Ανθρώπων με Αναπηρία- Βίντεο

Παύλος Δρακόπουλος απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou