Newsitamea.gr
AMEA news

Το ΕΚ προωθεί ευκολότερη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα άτομα με αναπηρίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλέφωνα, ΑΤΜ και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Ευκολότερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία 

πιο προσιτά τα τηλέφωνα, τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, οι τραπεζικές υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες
η οδηγία θα εφαρμοστεί στις καινούριες υποδομές
80 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρίες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλέφωνα, ΑΤΜ και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, βάσει του σχεδίου της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας.

Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ επηρεάζονται από κάποια αναπηρία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 120 εκατομμύρια έως το 2020 ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού.

Το ΕΚ υιοθέτησε τροπολογία προκειμένου να διασφαλίσει ότι η «βελτίωση της προσβασιμότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών θα βελτιώσει τη διαβίωση όχι μόνο των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και των ατόμων με άλλους μόνιμους ή προσωρινούς λειτουργικούς περιορισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και τα άτομα που ταξιδεύουν με αποσκευές».

«Ως εκ τούτου, έχει ζωτική σημασία η παρούσα οδηγία να περιλαμβάνει τα άτομα με αναπηρίες καθώς και τα άτομα με προσωρινούς ή μόνιμους λειτουργικούς περιορισμούς, με σκοπό να εξασφαλιστούν πραγματικές παροχές και ανεξάρτητη διαβίωση για ευρύτερη μερίδα της κοινωνίας», προσθέτει το κείμενο της τροπολογίας.

Ευκολότερη η καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρίες

Η «Ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα»,  θα θεσπίσει ειδικές προδιαγραφές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τα άτομα με άλλους μόνιμους ή προσωρινούς λειτουργικούς περιορισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και τα άτομα που ταξιδεύουν με αποσκευές.

Ο κατάλογος των προϊόντων και των υπηρεσιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και check-in
  • ΑΤΜ
  • υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα
  • τηλέφωνα και εξοπλισμός τηλεόρασης
  • τραπεζικές υπηρεσίες
  • ηλεκτρονικά βιβλία
  • μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αστικών συγκοινωνιών όπως το μετρό, τα τρένα, τα τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία
  • ηλεκτρονικό εμπόριο
  • άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που προστέθηκαν από τους ευρωβουλευτές είναι τα εξής: τερματικά πληρωμών, αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων, ιστότοποι και υπηρεσίες που βασίζονται σε κινητές συσκευές και προσφέρονται από οπτικοακουστικά μέσα και τουριστικές υπηρεσίες

Η «Ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα»,  θα ορίζει τι πρέπει να καταστεί προσβάσιμο, αλλά δεν θα επιβάλει λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη καινοτομικών λύσεων.

Οι προδιαγραφές για την προσβασιμότητα θα καλύπτουν επίσης το «δομημένο περιβάλλον» όπου παρέχεται η υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφοράς, «όσον αφορά την κατασκευή νέων υποδομών ή τις ανακαινίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστική αλλαγή στη δομή του υφιστάμενου κτιρίου».

Οι μικρές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από την εφαρμογή της οδηγίας

Οι μικροεπιχειρήσεις (δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ) θα εξαιρεθούν από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.

Το σχέδιο οδηγίας περιλαμβάνει εγγυήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διατάξεις της δεν θα δημιουργήσουν «δυσανάλογη επιβάρυνση». Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, τονίζουν ότι «κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον οι απαιτήσεις προσβασιμότητας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω του ότι θα συνεπάγονταν δυσανάλογη επιβάρυνση, μόνο θεμιτοί λόγοι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και η μη απόδοση προτεραιότητας, η έλλειψη χρόνου ή γνώσης δεν θεωρούνται θεμιτοί λόγοι».

Δήλωση του εισηγητή

Ο εισηγητής, Morten Løkkegaard (Φιλελεύθεροι, Δανία), δήλωσε τα εξής: «Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρίες θα ωφεληθούν από τη σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την αρχή, στόχος μου ήταν να επιτύχω μια ισορροπία μεταξύ των καινοτόμων, πιο προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν δημιουργούμε νέα βάρη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η ψηφοφορία σήμερα αποδεικνύει ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία.»

Επόμενα βήματα

Το τροποποιημένο κείμενο εγκρίθηκε με 537 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 89 αποχές. Η ψηφοφορία αυτή δίνει στο ΕΚ την εντολή προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση του επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης.

politis.com.cy    ΑΜΕΑ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou