Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τηλεϊατρική: Η νέα μορφή φροντίδας των ασθενών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τηλεϊατρική: Η νέα μορφή φροντίδας των ασθενών

Τηλεϊατρική: Η νέα μορφή φροντίδας των ασθενών

Μια νέα μορφή προσφοράς στην περίθαλψη των ασθενών η οποία εξοικονομεί και πόρους στο σύστημα Υγείας ενώ συγχρόνως καταλύει τη γραφειοκρατία είναι η τηλεϊατρική.

Σύμφωνα με τη Γαλλική Ένωση της Τηλεϊατρικής (Antel) εκτιμάται ότι από τα 72 δισ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως από τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 7-10 δισ. με την τηλεϊατρική. Πρόκειται για μία ελεγχόμενη μορφή περίθαλψης και πρόληψης με την οποία αποφεύγονται οι νοσηλείες είτε μειώνονται ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες.

Το κόστος τοποθέτησης του συστήματος τηλεπαρακολούθησης στα σπίτια των ασθενών θα αντισταθμίσει το κόστος νοσηλείας και θα διευκολύνει την ποιότητα ζωής τους ειδικά των ηλικιωμένων και δύσκολα μετακινήσιμων ασθενών.

Το παράδειγμα της Γαλλίας έδειξε ότι 400 περίπου γιατροί σε όλη τη χώρα ασκούν τηλεϊατρική αναλαμβάνοντας την πλήρη ιατρική αστική ευθύνη, ενώ ασχολείται με το ασθενή του σαν να είναι κανονικό ραντεβού. Συμπληρωματικά ένα άλλος επαγγελματίας υγείας, νοσηλευτής ή φαρμακοποιός βοηθά στην μέτρηση πίεσης , στην εξέταση αίματος ή ούρων με τη χρήση ηλεκτρονικού στηθοσκοπίου ή μιας δερματολογικής κάμερας.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να κάνει λιγότερες επισκέψεις στο  νοσοκομείο και έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία της αναμονής.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι επικεντρωμένα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα να αναπτύξουν προηγμένα συστήματα πληροφορικής και ψηφιακής επικοινωνίας για την παρακολούθηση του περιθάλποντος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε το 20% της νοσοκομειακής δαπάνης να μεταφερθεί στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!

Βογιατζής Ηλίας