Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Τι θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος για το Εγκεφαλικό στην Παιδική Ηλικία!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος για το Εγκεφαλικό στην Παιδική Ηλικία.

Εγκεφαλικό στην παιδική ηλικία

Το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε παιδιά κάθε ηλικίας.

Η τελευταία φορά που ακούσατε κάποια ιστορία για εγκεφαλικό πιθανώς δεν θα αφορούσε σε κάποιο φαινομενικά υγιές νεογέννητό σε κάποιο παιδί που πήγε στη νοσοκόμα του σχολείου καθώς αισθανόταν ζαλάδα και πονοκέφαλο. Ή δεν θα αφορούσε σε κάποιον έφηβο που πέρασε μία «κανονική» μέρα στο σχολείο και μόνο αργότερα, το βράδυ, ένιωσε μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος. Όταν κάποιος ποτέ δεν έχει ακούσει για εγκεφαλικό στην παιδική ηλικία, είναι πολύ εύκολο να υποθέσει ότι πρέπει να είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Εργάζομαι καθημερινά με οικογένειες σαν αυτές και ακούω τις ιστορίες τους. Έτυχε να συναντήσω κάποια από αυτά τα παιδιά και βλέπω πως περνούν δυσκολίες που οι περισσότεροι από μας τους ενηλίκους δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ. Και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, έχω κάνει επίπονες συζητήσεις με γονείς που έχουν χάσει το παιδί τους από εγκεφαλικό. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ότι υπερισχύει η άγνοια στον κόσμο  που πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο.

Όταν μιλώ για τη δική μας οικογενειακή περιπέτεια με το εγκεφαλικό και για το πώς η κόρη μας επέζησε κατά τη γέννα, συνήθως ακούω σχόλια του τύπου ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο ή ότι τα παιδιά δεν περνούν εγκεφαλικό. Μακάρι να ήταν έτσι. Γνωρίζω όμως πως είναι πολλά τα παιδιά που μας ζητάνε να πιστέψουμε ότι το εγκεφαλικό σ’ αυτήν την ηλικία υπάρχει και πως πρέπει να ενημερωθούμε. Η δική μου ευχή είναι να σταματήσουμε να θεωρούμε το φαινόμενο αυτό ως σπάνιο και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο. Να μάθουμε πως οι πιθανότητες για εγκεφαλικό είναι ίδιες, ανεξαρτήτου ηλικίας και τι να κάνουμε αν έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο φαινόμενο.

Σας παρακαλώ, μελετήστε τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικών εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας κάτω του 1 μηνός, με συχνότητα 1/3.500 γεννήσεις ετησίως καθώς επίσης και σε παιδιά έως την ηλικία των 18, με συχνότητα 1/20.000.
  • Το εγκεφαλικό είναι τόσο συχνό όσο και οι όγκοι στον εγκέφαλο κατά την παιδική ηλικία.
  • Το εγκεφαλικό είναι μία από τις 10 πιο συνήθεις αιτίες θανάτου για τα παιδιά.
  • Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, προκειμένου ένα παιδί να διαγνωστεί με εγκεφαλικό, απαιτούνται συχνά περισσότερες από 24 ώρες. Και αυτό είναι αρνητικό καθώς κάθε στιγμή είναι πολύτιμη και κάθε λεπτό μετράει. Η άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του παιδιού και έτσι ελαττώνεται και η πιθανότητα εγκεφαλικής βλάβης με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Το πιο σίγουρο είναι πως δεν θα μπορούσα να επινοήσω εγώ όλες αυτές τις πληροφορίες, ακόμη και εάν προσπαθούσα. Παρόλα όμως αυτά τα δημοσιευμένα δεδομένα, δεν δίνεται ακόμη και τώρα η απαραίτητη σημασία στο εγκεφαλικό της παιδικής ηλικίας. Δεν είναι μόνο οι γονείς αυτοί που ίσως δεν είναι ενήμεροι για τις ενδείξεις και τα συμπτώματα αλλά ακόμη και οι γιατροί μπορεί να τα παραβλέπουν. Πολύ συχνά, γίνεται λανθασμένη διάγνωση για τα παιδιά με εγκεφαλικό και πιστεύεται ότι πάσχουν από πιο συχνές διαταραχές που μοιάζουν με το εγκεφαλικό, όπως ημικρανίες, επιληψία ή ιώσεις. Όσο επικρατεί η άποψη ότι το εγκεφαλικό της παιδικής ηλικίας είναι σπάνιο φαινόμενο, δεν ενημερωνόμαστε όσο πρέπει και οι πραγματικές ανάγκες του παιδιού παραβλέπονται.

Τα παιδιά και οι ενήλικες δεν είναι το ίδιο

Πολλοί από μας μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένας ενήλικας περνάει εγκεφαλικό όμως τα συμπτώματα, οι ενδείξεις και οι παράγοντες κινδύνου διαφέρουν στα παιδιά. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό της παιδικής ηλικίας αλλά το επίπεδο της χοληστερόλης ή το κάπνισμα δεν ανήκουν σ’ αυτούς. Το γεγονός ότι το εγκεφαλικό είναι πιο συχνό στους ενήλικες δεν σημαίνει ότι η αναγνώριση του εγκεφαλικού της παιδικής ηλικίας είναι λιγότερο σημαντική ή πως είναι άνευ σημασίας. Πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και αυτό.

Συχνά με ρωτάνε: «Τι μπορεί να γίνει για να παρεμποδιστεί το εγκεφαλικό της παιδικής ηλικίας;». Η πιο απλή απάντηση που μπορώ να δώσω είναι πως πρέπει να ενημερωνόμαστε και να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας. Παρόλο που ίσως το παιδί σας να μην έχει περάσει εγκεφαλικό, κάποιου άλλου θα έχει γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι αληθινά. Αν αρχίσουμε να ενημερωνόμαστε, θα αυξηθούν και οι πιθανότητες της σωστής διάγνωσης και της αμεσότερης θεραπείας. Η πρόληψη για το εγκεφαλικό της παιδικής ηλικίας σώζει ζωές. Το να γνωρίζει κανείς ότι το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από την ηλικία σώζει πολύτιμες ζωές.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας https://themighty.com

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Efi Nika

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou