Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τι συνδέει κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις με την περίοδο της γυναίκας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι συνδέει κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις με την περίοδο της γυναίκας

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν εναλλαγές της διάθεσής τους και ένα αίσθημα ευερεθιστότητας κατά τις ημέρες λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου τους, αλλά, για κάποιες, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα συνήθως σταματούν με την έναρξη της περιόδου. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (ΠΕΔΔ).

Για το 2-5% των γυναικών με έμμηνο ρύση, τα προεμμηνορροϊκό συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να είναι εξουθενωτικά και να τις εμποδίζουν από το φέρουν εις πέρας τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και για την κατάσταση της ψυχικής υγείας της γυναίκας.

Τι είναι, λοιπόν, η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή;

Τι προκαλεί την ΠΕΔΔ;

Οι ακριβείς αιτίες της δεν είναι γνωστές, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι εμφανίζεται μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της περιόδου. Πολλές γυναίκες με αυτήν τη διαταραχή υποφέρουν από άγχος, σοβαρή κατάθλιψη και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ένα είδος κατάθλιψης, που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Άλλοι παράγοντες, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τις διαταραχές του θυρεοειδούς, το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης και ένα ιστορικό παρόμοιων διαταραχών στην οικογένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΠΕΔΔ;

Τα συμπτώματα στην Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή είναι παρόμοια με εκείνα της “κλασικής” περιόδου, αλλά πιο σοβαρά. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κρίσεις πανικού, μια έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, τάση προς την κραιπάλη, αισθήματα απελπισίας και, ενδεχομένως, σκέψεις αυτοκτονίας, άγχος, φούσκωμα, πονοκεφάλους και μια αίσθηση ότι είστε “εκτός ελέγχου”.

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή και σκέψεις αυτοκτονίας

Οι αυτοκτονικές τάσεις σε γυναίκες με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του εμμηνορροϊκού κύκλου τους.

“Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που πάσχουν ήδη από κατάθλιψη και, ενδεχομένως, έχουν ήδη σκέψεις αυτοκτονίας, σίγουρα μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της διάθεσης που προκαλείται από την περίοδό τους”, λέει ο δρ Ulla Botha, ψυχίατρος και λέκτορας του Τμήματος Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Stellenbosch.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά το αν οι γυναίκες με προϋπάρχουσα κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να βιώσουν τις ακραίες επιπτώσεις της ΠΕΔΔ. Όποιο και αν είναι το συμπέρασμα, είναι σαφές ότι οι γυναίκες που πάσχουν από αυτά τα σοβαρά συμπτώματα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, εάν η σοβαρή κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας έχουν γίνει μέρος του έμμηνου κύκλου τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία για την Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και:

  • Να τρώτε υγιεινές τροφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ και καφεΐνης
  • Να κάνετε τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του μήνα
  • Να προσπαθείτε να ακολουθείτε ένα υγιές πρότυπο ύπνου
  • Να ρωτήσετε τον γιατρό σας για ενδεχόμενη λήψη αντικαταθλιπτικών, αν εκείνος κρίνει ότι αυτό θα σας βοηθούσε

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.health24.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@