Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ)!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ερυθηματώδη λύκο

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων νοσημάτων, γιατί προσβάλλει πάρα πολλά όργανα. Είναι ένα χρόνιο νόσημα. Γενικά όλα τα αυτοάνοσα είναι χρόνια νοσήματα. Δυστυχώς αυτά τα νοσήματα τα φέρουμε σ’ όλη τη ζωή μας.

Προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού όπως το δέρμα, το αίμα, τα αγγεία τα οποία αρδεύουν όλα τα όργανα, τις αρθρώσεις, την καρδιά, τον πνεύμονα, καθώς επίσης τον νεφρό και τον εγκέφαλο. Ο νεφρός και ο εγκέφαλος είναι ζωτικά όργανα και αν ένα άτομο που πάσχει απο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο έχει προσβολή αυτών των οργάνων θεωρούμε ότι έχει βαρεία μορφή της νόσου. Η προσβολή αυτών των οργάνων αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, οδηγεί σε μόνιμη έκπτωση της λειτουργίας τους με επιπτώσεις στη νοσηρότητα και την επιβίωση του ασθενή. Τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν κυρίως γυναίκες. Η αναλογία γυναικών προς άντρες που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι πολύ μεγάλη.

Επίσης ορισμένες ομάδες γυναικών, διαφορετικών εθνικοτήτων φαίνεται ότι προσβάλλονται περισσότερο, όπως οι μαύρες σε σχέση με τις λευκές γυναίκες της Αμερικής. Επίσης γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, από την ηλικία των 15 μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να προσβληθούν παιδιά, καθώς και γυναίκες ή άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΣΕΛ (ερυθηματώδη λύκο) είναι μια χρόνια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία, αν και με τις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις η θνησιμότητα έχει μειωθεί αρκετά. Όπως και με τις υπόλοιπες αυτοάνοσες παθήσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη. Στα άτομα, που υποφέρουν από Λύκο, το ανοσολογικό τους σύστημα χάνει την ικανότητα να διακρίνει, τα εξωγενή ερεθίσματα – τους «διάφορους εισβολείς» από τα υγιή δικά του κύτταρα και όχι μόνον δεν τα καταπολεμά, αλλά προκαλεί και την καταστροφή τους, δηλαδή καταστρέφει τα δικά του συστατικά, καταστρέφει τον «εαυτό του».

Είναι μεταδοτικός;

Ο ΣΕΛ δεν είναι μεταδοτικός, δεν μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο, όπως μία λοίμωξη.

Πώς αισθάνονται οι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

Το 43% των ανθρώπων που ζουν με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο ανησυχούν περισσότερο για τη σωματική αδράνεια και την κοινωνική τους απομόνωση λόγω των εξουθενωτικών επιδράσεων που έχει η ασθένεια στο σώμα τους, με βάση τα αποτελέσματα διαδικτυακής δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Λύκου (World Lupus Federation).

Επιπρόσθετα, σχεδόν το ήμισυ (47%) των συμμετεχόντων ένιωσε ότι ο αντίκτυπος του ΣΕΛ στην καθημερινή ζωή είναι πολύ παρεξηγημένος από τον γιατρό τους.

Ταυτόχρονα, 47% εκείνων που απάντησαν στη δημοσκόπηση της WLF δήλωσαν ότι επιθυμούν καλύτερες επιλογές διαχείρισης και θεραπείας, που είναι διαθέσιμες σε αυτούς μέσω του γιατρού τους.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 12 ομάδες ασθενών από εννέα χώρες, με σύνολο 2,048
ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μία θεραπεία, που αναπτύχθηκε ειδικά για τον Λύκο, έχει λάβει κανονιστική έγκριση από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την Αθανασία Παππά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

«Στην Ευρώπη,περισσότεροι από 500.000 άτομα νοσούν από Λύκο. Το 90% των ανθρώπων είναι γυναίκες και το 80% των διαγνώσεων γίνεται μεταξύ των ηλικιών 15-45 ετών. Η ευαισθητοποίηση του κοινού παραμένει σε χαμηλό επίπεδο», επισημαίνει η κ. Παππά, συμβάλλοντας στις διάφορες παρανοήσεις που δημιουργούνται σχετικά με την ασθένεια.

Σύμφωνα με παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθηκε το 2016, 51% των ερωτηθέντων δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τις σωματικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον Λύκο και περισσότεροι από το 1/3 δεν γνώριζαν καν ότι ο Λύκος είναι ασθένεια.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ)

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού, το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο. Γι’ αυτόν το λόγο χαρακτηρίζεται συστηματική. Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα της πεταλούδας στα μάγουλα και στη μύτη, απώλεια μαλλιών, αλλά και πλευρίτιδα, νεφρική νόσος, φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες είναι μερικά από τα συμπτώματα.


Ο ΣΕΛ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν φυσιολογικά. Εμφανίζεται με πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, δερματικά εξανθήματα, και όλα αυτά συνοδεύονται με εύκολη κόπωση. Τα εξανθήματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος και αλλού έπειτα από έκθεση στον ήλιο.

Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός επιδεινώνει στους περισσότερους ασθενείς τα δερματικά εξανθήματα. Αρκετά συχνά, η έκθεση μπορεί να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του Λύκου με πυρετό, αρθραλγίες, ακόμη και φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα.

Σήμερα, τα φάρμακα που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ανθελονοσιακά, τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καθώς και το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD20 μορίου στην επιφάνεια των Β-κυττάρων, για βαριές, ανεξέλεγκτες στη συμβατική θεραπεία περιπτώσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (ΣΕΛ);

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι το ερυθρό εξάνθημα, που συνήθως εξαπλώνεται στη μύτη και στα μάγουλα. Κοινά συμπτώματα είναι επίσης η κατάθλιψη και ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης.

Στα συχνότερα σημεία, συμπτώματα και προβλήματα που προκαλεί ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος περιλαμβάνονται:

  • Τυπικό εξάνθημα στο πρόσωπο που περιλαμβάνει τη μύτη και τις παρειές σε σχήμα πεταλούδας
  • Εξάνθημα σε διάφορα άλλα μέρη του σώματος
  • Υπερευαισθησία του δέρματος στο φως
  • Κούραση
  • Πυρετός
  • Αρθρίτιδα που μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορες αρθρώσεις με πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων
  • Πόνους στους μυς
  • Απώλεια μαλλιών, αλωπεκία
  • Αναιμία, ανεπάρκεια μυελού των οστών
  • Δυσκολίες συγκέντρωσης και μνήμης
  • Καρδιοπάθεια, περικαρδίτιδα
  • Νεφροπάθεια

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να προσβληθεί από ερυθηματώδη λύκο;

Ο ΣΕΛ είναι πολύ πιο συνήθης στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες και προσβάλλει συχνότερα γυναίκες της Καραϊβικής ή γυναίκες ασιατικής καταγωγής. Οι γυναίκες με λύκο πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν σκέφτονται να κυοφορήσουν. Ο λύκος είναι σχετικά σπάνιος στα παιδιά και δεν εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει την εκδήλωση του ερυθηματώδη λύκου;

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την ασθένεια, όμως είναι πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, το στρες και οι ορμονικές ανισορροπίες. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες που μοιάζουν με τα συμπτώματα του λύκου.

Ο λύκος προσβάλλει και άλλα μέρη του σώματος εκτός από τις αρθρώσεις;

Ο λύκος επηρεάζει το δέρμα και τους ιστούς των πνευμόνων, της καρδιάς και των νεφρών. Μερικές φορές προσβάλλει και το νευρικό σύστημα. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν στοματικά έλκη και εκδηλώνουν τριχόπτωση. Η φλεγμονή των τοιχωμάτων της καρδιάς και των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Αν προσβληθούν τα νεφρά, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea