Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τι περιλαμβάνει μια αντικαρκινική δίαιτα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι περιλαμβάνει μια αντικαρκινική δίαιτα;

Σήμερα, γιατροί και ασθενείς υποστηρίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι δυνατό να συμβάλλει στον έλεγχο του καρκίνου.

Η εφαρμογή της αντικαρκινικής διατροφής είναι μια σημαντική στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου.

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι η διατροφή μας είναι δυνατό να συντείνει στην αντιμετώπιση του καρκίνου; Μπορούν, με λίγα λόγια, οι κατάλληλες τροφές να αυξήσουν τις πιθανότητες να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος ή ακόμη και να περιοριστεί; Για πολλά χρόνια πολλοί αρμόδιοι για το θέμα περιφρονούσαν αυτή την ιδέα.

Όμως, καθώς αυξάνεται η επιστημονική μαρτυρία και αποκαλύ­πτεται η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στις χρόνιες νόσους στις οποίες περιλαμβάνεται και ο καρκίνος καθώς και η εκπλη­κτική ικανότητα των aντιοξειδωτικών και άλλων συστατικών των τροφίμων να παρεμβαίνουν στη διαδικασία ανάπτυξης του καρκί­νου, πολλοί ειδικοί ομολογούν ότι πράγματι, όχι μόνο θα μπορού­σε να υπάρχει αλλά πιθανότατα υπάρχει σχέση ανάμεσα στη δια­τροφή και στον καρκίνο.

Η ιατρική δεν απορρίπτει πλέον ως «επι­κίνδυνες εναλλακτικές aνοησίες» τις δίαιτες μακροβιοτικού τύπου ή αυτές που βασίζονται στη χορτοφαγία για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Σήμερα, οι δίαιτες που βασίζονται στη χορ­τοφαγία καθώς και στη συμπληρωματική διατροφή με αντιοξειδω­τικά και βότανα κερδίζουν βαθμιαία αποδοχή στην παραδοσιακή ιατρική, όχι κατ’ ανάγκην ως πανάκεια ή μαγική λύση, αλλά ως μέρος ενός πολυδιάστατου προγράμματος που μεγιστοποιεί ή συμπληρώνει τα αποτελέσματα της συμβατικής χειρουργικής, της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας.

Τι περιλαμβάνει μια αντικαρκινική δίαιτα;

Μια αντικαρκινική δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στη διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκί­νου και επιπλέον ακόμη και μετά τη διάγνωση του καρκίνου, η εξέλι­ξή του είναι βραδύτερη σε σχέση με τις αντίστοιχες περιπτώσεις στις χώρες της Δύσης. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Διότι, όπως επισημαί­νει ο δρ Ουάιντερ, η διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και ψάρι και παράλληλα φτωχή σε λιπαρά, επιβραδύνει την ανά­πτυξη του καρκίνου.

Μία από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες για την κατα­πολέμηση του καρκίνου είναι η μακροβιοτική δίαιτα που έχει προκύ­ψει από την παραδοσιακή ιαπωνέζικη διατροφή. Τη μακροβιοτική δίαιτα εισήγαγε στις ΗΠΑ ο Μίκιο Κούσι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κούσι στη Βοστόνη. Η δίαιτα του Κούσι δεν περιλαμβάνει καθόλου κρέας, είναι χαμηλή σε λιπαρά και βασίζεται στη μεγάλη κατανάλω­ση σπόρων και λαχανικών. Απαγορεύονται ή επιτρέπονται σε πολύ μικρές ποσότητες το επιτραπέζιο αλάτι, η μαγιά, η κατεργασμένη ζάχαρη, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα πουλερι­κά, οι ντομάτες, τα περισσότερα λίπη και έλαια, οι τυποποιημένες τροφές και τα αλκοολούχα ποτά.

Περιστασιακά επιτρέπονται το άσπρο ψάρι, τα φρούτα, οι ελαφρώς καβουρντισμένοι σπόροι και οι ξηροί καρποί. Το ποσοστό του λίπους κυμαίνεται από 10% έως 13%.

Είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς μια τέτοια αυστηρή μακρο­βιοτική δίαιτα, η οποία επιπλέον είναι πιθανό να μην είναι και η πιο ενδεδειγμένη για όλους τους καρκινοπαθείς. Έτσι, πολλοί γιατροί συνιστούν τις λιγότερο αυστηρές μακροβιοτικές δίαιτες. Επίσης, στη θεραπεία του καρκίνου είναι συνήθης η χορήγηση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν τη σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κατανάλωση φρού­των, λαχανικών, σπόρων και ψαριών συμβάλλει στην αποτροπή του καρκίνου. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο διαφόρων μορφών.

Η έρευνα έχει δείξει, επίσης, ότι ορισμένες τροφές και αντιοξειδωτικές ουσίες ανακόπτουν ή επιβραδύνουν την εξέλιξη και εξάπλωση του καρκίνου και αυξάνουν το προσδοκώμενο όριο ζωής. Σύμφωνα με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες καθώς και εργαστηριακές δοκιμές σε πειρα­ ματόζωα και σε κυτταρικές καλλιέργειες, σημαντικότερες απ’ αυτές τις τροφές είναι το μπρόκολο, το σκόρδο, το ιχθυέλαιο, τα πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά, τα φασόλια σόγιας, η βιταμίνη C, το συνέν­ ζυμο Q-10 και το σελήνιο.

Αποδεικνύεται ακόμη ότι διάφορες χημικές ουσίες στο κρέας προάγουν την εξέλιξη του καρκίνου. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι φυτικές τροφές, που αποτελούν το βασικό στοιχείο της διατροφής που κατα­ πολεμά τον καρκίνο, μπορούν να συμβάλλουν στην ανακοπή της ταχύ­τητας εξέλιξης του καρκίνου, ενώ αντίθετα η κατανάλωση κρέατος μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξή του.

Εξάλλου, ο καρκίνος είναι μία μακροχρόνια διαδικασία η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση των κυτταρικών βλαβών που προ­ξενήθηκαν στη διάρκεια δεκαετιών και η οποία εξελίσσεται και εξαπλώνεται με τις μεταστάσεις. Η διακοπή της καρκινικής διαδι­κασίας σε οποιοδήποτε στάδιο ακόμη και μετά την εμφάνιση ενός κακοήθους όγκου θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Πολλές φυτικές τροφές και συστατικά όπως και ορι­σμένα είδη λιπών σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα ή αποκλείουν την εξάπλωσή τους σε κυτταρικές καλλιέργειες, αυξάνουν το όριο ζωής σε πειραματόζωα με καρκίνο ή ενισχύουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και τα ειδικά συστήματα αποτοξίνωσης του σώματος που καταπολεμούν άμεσα τον καρκίνο.

Για παράδειγ­μα, τα μανιτάρια shiitake περιέχουν μια ουσία που ενισχύει το ανο­σοποιητικό σύστημα και αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων. Το σκόρδο καταστρέφει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα στους δίσκους καλλιέργειας μικροβίων. Το μπρόκολο περιέχει ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό μας να απαλλαγεί από τις χημικές ενώσεις που προ­καλούν καρκίνο. Τα φασόλια σόγιας περιέχουν διάφορες χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και την ουσία γενιστεΐνη που τροποποιούν την ορμονική δραστηριότητα που προκαλεί καρκίνο του μαστού και καρκίνο του προστάτη.

Το ιχθυέλαιο ενισχύει το φυσικό αντιο­ξειδωτικό σύστημα του σώματός μας. Ο Τζορτζ Μπλάκμπερν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι η χορήγηση ιχθυέλαιου σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση ανακόπτει την εξέλιξη του καρκίνου και την πιθανή μετάσταση. Από την άλλη πλευρά, Ιταλοί ερευνητές υποστη­ρίζουν ότι το ιχθυέλαιο εμποδίζει την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, τα δημητριακά από πίτουρα σιταριού κατα­ στέλλουν την ανάπτυξη των πολυπόδων, που είναι δυνατό να εξελι­χθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και την πιθανή υπο­ τροπή έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η προσθήκη βιταμινών και μετάλλων και ιδιαίτερα των aντιοξειδωτικών στη συμβατική αντι­ καρκινική θεραπεία μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη υψηλών δόσεων βιτα­μινών και κυρίως αντιοξειδωτικών στη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης περιόρισε στο ήμισυ τη συχνότητα των υποτροπών και σχεδόν διπλασίασε το προσδοκώμενο όριο ζωής των ασθενών, αποδεικνύοντας έτσι την αντικαρκινική ισχύ των αντιοξειδωτικών. «Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», αναφέρει ο ερευνητής Ντόναλντ Λαμ, πρόεδρος της Ουρολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια στη Μόργκανταουν των ΗΠΑ. Στη μελέτη του συμμετείχαν εξήντα πέντε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο BCG, ένα συμβα­τικό φάρμακο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος .

Στο 50% των ασθενών χορηγήθηκαν επίσης υψηλές δόσεις βιταμι­νών Α, C, Ε και Β6. Στα επόμενα δύο χρόνια, μόνο το 40% των ασθενών που έπαιρναν βιταμίνες ανέπτυξαν νέους όγκους, σε σχέση με το 80% των ασθενών που έπαιρναν μόνο το φάρμακο. Το όριο ζωής των ασθενών που έπαιρναν βιταμίνες ήταν τριάντα τρεις μήνες έναντι των δεκαοκτώ μηνών που αντιστοιχούσαν στους ασθε­νείς που έπαιρναν μόνο το φάρμακο.

Μια εντυπωσιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1996 από το δρα Λάρι Κλαρκ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέδειξε την ισχύ και τις aντικαρκινικές ιδιότητες του μεταλλικού στοιχείου σελήνιο. Η λήψη 200 mg σεληνίου ημερησίως για επτά χρόνια μεί­ωσε τη συχνότητα εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου κατά 42% και τους θανάτους κατά 50%, σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν placebo, σε μία ομάδα 1 .300 ηλικιωμένων. Το σελήνιο είχε τη μεγα­ λύτερη επίδραση στον καρκίνο του προστάτη μειώνοντας τη συχνό­ τητα εμφάνισής του κατά 69%. Το σελήνιο μείωσε επίσης τα ποσο­στά του καρκίνου του παχέος εντέρου στο 64% και του καρκίνου των πνευμόνων στο 39%. Ήταν μια πραγματικά πρωτοποριακή μελέτη για τον καρκίνο, η οποία συνέβαλε πολύ στην ανάδειξη των συμπληρωμάτων διατροφής και των aντιοξειδωτικών ως μέσων για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σύμφωνα με το δρα Τζον Βάισμπεργκερ, έναν καταξιωμένο επι­στήμονα στην έρευνα κατά του καρκίνου, που εργαζόταν παλιότερα στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και μετα στον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας, η έρευνα έχει δείξει ότι οι μακροβιοτικού τύπου δίαιτες μπορεί να συμβάλουν στην καταπολέ­μιση του καρκίνου.

Ύστερα από μια προσεκτική ανασκόπηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ο δρ Βάισμπεργκερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους οι αυστηρές δίαιτες που βασίζο­νται στη φυτική διατροφή μπορεί να αποστερήσουν τους όγκους από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καταστέλλοντας έτσι την ανάπτυξή τους. Ιδιαίτερα αναφέρει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1993 από τον Τζέιμς Κάρτερ και έδειξε ότι ασθενείς με αρκετά προχω­ ρημένο καρκίνο του προστάτη ή του παγκρέατος οι οποίοι ακολού­θησαν μακροβιοτική δίαιτα επέζησαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Όπως έγραψε ο δρ Βάισμπεργκερ στην εφημερίδα Joumal of the American College of Nutritίon, στους ασθενείς που παρέκκλιναν από τη μακροβιοτική δίαιτα αναπτύχθηκαν και πάλι όγκοι. «Η δίαιτα φαίνεται ότι απέτρεψε την ανάπτυξη των όγκων, αλλά δεν προκάλεσε ύφεση του καρκίνου», σημείωσε ο δρ Βάι­σμπεργκερ και κατέληξε ότι ο πιο πιθανός τρόπος δράσης είναι ο περιορισμός της πρόσληψης προαγωγέων και η αύξηση της πρόσλη­ψης ανταγωνιστών του καρκίνου.

Είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε όχι, συχνά η αλλαγή της δια­τροφής συνοδεύεται από ύφεση του καρκίνου. Μια μελέτη για την ύφεση του καρκίνου που πραγματοποιήθηκε το 1987 στην Ολλανδία από τους Ντάαν Βαν Μπάαλεν και τον Μάρκο ντε Βρις του Πανε­ πιστημίου Έρασμος, έδειξε ότι η αλλαγή της διατροφής ήταν ένας από τους παράγοντες που πολύ συχνά σχετίζονται με την τυχαία ύφεση του καρκίνου.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να χρησιμοποιήσει κανείς τη διατροφή στη μάχη κατά του καρκίνου ως προληπτικό ή θεραπευτικό μέσο. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς, σε οποιοδήποτε στάδιο του καρκίνου. Δρ Ίζον Βάισμπεργκερ.

Συμβουλευείτε τo γιατρό σας

Όπου είναι δυνατό, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Οι ειδικοί μπορούν να σας αποτρέψουν από κάποιο λάθος λόγω άγνοιας. Πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν κάποια όρια στην αυτοδιάγνωση και στην αυτοθεραπεία. Κατ’ αρχάς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η νόσος από την οποία νομίζετε ότι πάσχετε είναι στην πραγματικότητα η νόσος από την οποία υποφέρετε.

Οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να μην προσπαθή­σετε μάταια να θεραπεύσετε κάτι που δεν έχετε και να μην παραλεί­ψετε να θεραπεύσετε κάτι από το οποίο πάσχετε. Αν το θεραπευτικό βότανο δεν είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας, τότε, όπως είναι φυσικό, δε θα είναι αποτελεσματικό, γεγονός που θα μπορούσε να σας εμποδίσει να αντιληφθείτε ότι πάσχετε από κάποια άλλη νόσο, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή και απειλητική για τη ζωή σας.

Επιπλέον, οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να σταθμίσετε καλύτερα την επιτυχία της φυσικής θεραπευτικής ουσίας που χρη­σιμοποιείτε.

Τα βότανα είναι θαυματουργά – Jean Carper – Μοντέρνοι Καιροί

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Καρύδη

*** ΣΤΟ βιβλίο “Τα βότανα είναι θαυματουργά” η συγγραφέας Jean Carper, αυθεντία σε θέματα υγείας και διατροφής, μας αποκαλύπτει τις εκπληκτικές, σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες των συστατικών που προέρχονται από τη φύση και μας παροτρύνει να ανακαλύψουμε με ποιον τρόπο μπορούν τα βότανα να ωφελήσουν και τη δική μας υγεία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou