Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι οφέλη προσφέρει το βουτυρόγαλα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πιθανώς να γνωρίζετε το βουτυρόγαλα από το γλάσο και τις τηγανίτες όμως γνωρίζατε ότι αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να πιείτε; Το βουτυρόγαλα είναι ένα συνηθισμένο αναζωογονητικό και υγιεινό ρόφημα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ινδίας. Αντίθετα, στην Αμερική το έχουν ξεχάσει. Το χρησιμοποιούν μόνο όταν θέλουν να φτιάξουν σάλτσα ραντς. Εμείς εδώ θα σας ενημερώσουμε για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το βουτυρόγαλα και γιατί πρέπει να το συμπεριλάβετε ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

Το βουτυρόγαλα είναι το κρεμώδες υποπροϊόν που απομένει μετά την συγκέντρωση και αφαίρεση των σωματιδίων του λίπους του γάλακτος προκειμένου να γίνει το βούτυρο, εξηγεί η Τζούλια Μόσκιν σε άρθρο της. Από το υγρό  αφαιρείται το λίπος με φυσικό τρόπο. Το υγρό αυτό περιέχει διακετύλιο και μας δίνει το κρασί Chardonnay  που είναι γνωστό για το «βουτυρώδες» του άρωμα. Επομένως, γιατί πρέπει να πίνουμε βουτυρόγαλα;  Επειδή πρόκειται για ένα φυσικό χειροποίητο φάρμακο και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.  

  1. Θεραπεύει το κρυολόγημα. Τα βακτηρίδια που περιέχονται στο βουτυρόγαλα ενισχύουν με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης, μειώνουν τα φλέγματα. Για να παρεμποδίσετε το κρυολόγημα, πίνετε ένα ποτήρι βουτυρόγαλα ημερησίως και όταν είστε άρρωστοι, πίνετε βουτυρόγαλα σε συνδυασμό με άφθονο νερό.
  1. Ανακουφίζει το στομάχι και το έντερο. Τα προβιοτικά βακτηρίδια που περιέχονται στο βουτυρόγαλα είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, συντελούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στο έντερο και βελτιώνουν το μεταβολισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το βουτυρόγαλα καταναλώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στη νότια και δυτική Ινδία.
  1. Θεραπεύει τη διάρροια. Το βουτυρόγαλα είναι αποτελεσματικό καθώς βοηθάει στο σχηματισμό των κοπράνων. Επίσης, βοηθάει τον οργανισμό να ενυδατωθεί και πάλι. Γι’ αυτό και το βουτυρόγαλα θεραπεύει τη διάρροια. Έκπληξη επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι βοηθάει και στη δυσκοιλιότητα.
  1. Ενεργοποιεί τον οργανισμό. Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) που περιέχεται στο βουτυρόγαλα ενεργοποιεί τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Το βουτυρόγαλα είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ένα ποτήρι περιέχει 8,1 γραμμ. πρωτεΐνης και συνιστάται η ημερήσια κατανάλωσή του σε ποσοστό 15 και 17% για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.   
  1. Αποτοξινώνει το ήπαρ. Οι ριβοφλαβίνες που σας προσφέρουν τόση ενέργεια ενισχύουν και τη λειτουργία του ήπατος και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  1. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το βουτυρόγαλα βοηθάει στην εξουδετέρωση των οξέων και θεραπεύει το αίσθημα καούρας. Επίσης, προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου και μειώνει τους ερεθισμούς που προκαλούνται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  1. Μειώνει τη χοληστερόλη και την υψηλή πίεση του αίματος. Όταν καταναλώνεται ημερησίως, το βουτυρόγαλα διατηρεί τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Αγιουβερδική ιατρική ( μία μορφή ολιστικής ιατρικής ) και από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
  1. Καταπολεμά την αφυδάτωση. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το βουτυρόγαλα είναι τόσο δημοφιλές στη Δυτική Ινδία όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 40°C. Το βουτυρόγαλα είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Θεωρήστε το ως ένα φυσικό τονωτικό συμπλήρωμα διατροφής.

Είτε το πίνετε για να καταπολεμήσετε τη δίψα σας είτε επειδή έχετε ανακατωσούρα στο στομάχι ή για να αντιμετωπίσετε τη γρίπη, το βουτυρόγαλα είναι ένα εύγευστο ρόφημα και καταπολεμά πολλά προβλήματα υγείας. Συμβουλευτείτε την ινδική κουζίνα και αναμείξτε μπαχαρικά όπως πιπερόριζα και κουρκουμά για να κάνετε αυτό το κρεμώδες ρόφημα εξαιρετικά εύγευστο.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika